Milieu en Gezondheid
30 juni 2022, 23:20
De Nederlandse huisartsen zijn het zat. Vrijdag zullen duizenden huisartsen het Malieveld bezetten, om aandacht te vragen voor de enorme druk die hun praktijken voelen. Ze willen minder werkdruk en vooral meer tijd voor de patiënt. "Het is nu dusdanig druk dat ik mijn werk niet lekker kan doen", zegt huisarts Daisy Pors tegen Hart van Nederland.
Daisy en haar collega's merken dat het veel te druk is in hun huisartspraktijken. Ze willen meer tijd om met de patiënt te kunnen spreken, minder wachtlijsten én een betere huisvesting. "We vinden dat er nu echt iets moet veranderen om de huisartsenzorg voor de toekomst op de been te houden", vertelt Aard Verdaasdonk van de Landelijke Huisartsen Vereniging.
En om die wensen kenbaar te maken, laten duizenden huisartsen vrijdag hun praktijk en patiënten tijdelijk voor wat ze zijn en wordt de spreekkamer ingeruild voor het Haagse Malieveld. "De minister komt ook. We hopen aan hem duidelijk te maken dat het zo echt niet meer kan", aldus Verdaasdonk.
Ook huisarts Daisy is vrijdag bij het protest te vinden. En niet voor een beter salaris, maar voor meer tijd met de patiënt. "Soms heb je net wat meer tijd nodig om iemand gerust te stellen. En dat niet alleen. Omdat je de patiënt beter leert kennen en ziet hoe iemand loopt, praat en beweegt, heb je je 'niet pluis'-gevoel beter ontwikkeld." Dat gevoel kan cruciaal zijn in het herkennen van problemen, weet ook Daisy. "Af en toe zijn er hele kleine subtiele dingen waaruit blijkt dat iets niet goed gaat. Daarin is het belangrijk dat de patiënt en de dokter elkaar goed kennen."
Ook de wachtlijsten in de zorg zijn onderwerp van discussie. "Stel dat iemand negen maanden moet wachten om bij de GGZ terecht te kunnen. Dat betekent dat ik ook negen maanden zorg moet leveren, die ik eigenlijk niet kan leveren. Want dat ik iemand doorverwijs, betekent eigenlijk dat ik niet gespecialiseerd genoeg ben om die zorg te leveren", legt Daisy uit.
Het derde punt van aandacht is de huisvesting voor huisartsenpraktijken. Verdaasdonk zegt dat huisartsen de laatste jaren uit hun jasje zijn gegroeid. "Het is een probleem om goede huisvesting te vinden. We willen echt dat er minder druk komt op de huisartsenposten in de avond-, nacht- en weekendzorg. Die posten zijn echt alleen voor spoed."
De druk op de huisartsen heeft veel van hen doen besluiten om het vak niet meer uit te oefenen. "Dat geeft een negatief effect. Als je als jonge arts moet kiezen voor een vak, kan het afschrikken dat het zo druk is. Maar ik ben ervan overtuigd dat het nog steeds het mooiste vak ter wereld is", zegt Verdaasdonk tot slot.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.