Terug

Volg Hart van Nederland

Inzameling voor rolstoelbus autistische jongens: 'Hartverwarmend hoeveel mensen helpen'

Milieu en Gezondheid

15 juni 2022, 13:45

Broertjes Hakim (10) en Yanis (5) uit Driebergen hebben autisme, een chromosoomafwijking en een verstandelijke beperking. Ouders Btissame Chait en Halim Salid nemen de volledige zorg op zich. Dat is al een hele taak, maar omdat Hakim afhankelijk is van een rolstoel en Yanis van een buggy, is het vervoeren van de jongens met een normale auto geen doen. Daarom zijn de ouders op zoek naar een rolstoelbus. Die krijgen ze alleen niet vergoed.

De broertjes kunnen eigenlijk niks zelf en bij alles moeten ze geholpen worden. Dat is de reden dat Btissame en Halim beiden zijn gestopt met werken. Al is moeder Btissame het langzaam weer aan het opbouwen.

"Hakim heeft een ontwikkelingsleeftijd van 24/29 maanden en Yanis heeft ook een ontwikkelingsleeftijd van 24 maanden. Beide jongens kunnen niet in zinnen praten, zeggen een paar woordjes en zijn beiden niet zindelijk. Daarnaast heeft Hakim epilepsie, lage spierspanning en een progressieve ziekte wat gaat leiden tot volledig gehoorverlies. Beide jongens zijn aangewezen op 24-uurs zorg", aldus Btissame op de site van de crowdfunding.

Afhankelijk van buggy en rolstoel

Het fysieke uithoudingsvermogen van Hakim is beperkt. Daarom gebruikt hij voor langere afstanden een rolstoel. Yanis is daarentegen heel snel en niet verkeersveilig. Zo kan hij bijvoorbeeld zomaar de weg op rennen. Daarom heeft Yanis een aangepaste buggy, met stevige borst- en bekkenfixatie, zodat hij veilig vervoerd kan worden.

"We kunnen nooit een keer naar de dierentuin. Lekker met het gezin eropuit. Onze wereld willen we vergroten want die is nu wel heel klein geworden. Het maximale haalbaar wat Hakim kan lopen is 50 meter." vertelt moeder Btissame aan Hart van Nederland. Daarom wil de familie graag een rolstoelbus, want de buggy en rolstoel passen niet tegelijk in een auto.

Financieel niet haalbaar

De rolstoelbus krijgen ze niet vergoed. De gemeente Utrechtse Heuvelrug wil de aanpassingen die nodig zijn voor de rolstoelbus wel vergoeden. De enige voorwaarde is dat de bus maximaal twee jaar oud mag zijn. De bus kost al snel zo'n 50.000 euro. "Dit staat gelijk aan een groot bedrag wat voor vele ouders met zorg intensieve kinderen moeilijk te behalen is, want naast dit heb je ook andere spullen/verpleegmaterialen die je moet aanschaffen en die niet vergoed worden."

De gemeente raadde de ouders daarom aan een crowdfunding te starten. De teller staat nu op bijna zeven en een half duizend euro. "Ik krijg heel veel berichtjes op Facebook van mensen, van familie en vrienden." Het was een grote stap naar buiten te treden met hun verhaal en om geld te vragen, laat Btissame weten. "Je denkt altijd: er zijn mensen die het slechter hebben. We vinden het hartverwarmend dat er veel mensen, vrienden, familie en kennissen, zijn die willen helpen."

Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.