Terug

Volg Hart van Nederland

Jessica was extreem misselijk tijdens zwangerschap, nu is er erkenning voor haar aandoening

Milieu en Gezondheid

8 jan 2024, 14:39

In Nederland wordt op dit moment de laatste hand gelegd aan een richtlijn voor alle medisch betrokkenen voor de behandeling van Hyperemesis Gravidarum (HG), oftewel: zeer ernstige zwangerschapsmisselijkheid. Een belangrijke stap volgens gynaecoloog en specialist op het gebied van HG, Rebecca Painter.

Als je zwanger bent, hoort een misselijkheid er in de eerste periode er meestal wel bij. Bij vrouwen met HG gaat dit veel verder dan dat: ze zijn maandenlang kotsmisselijk. Dat die richtlijn nodig was, blijkt wel uit het verhaal van ervaringsdeskundige Jessica Sinay. Na drie zwangerschappen waarin ze van alles heeft meegemaakt, strijdt ze nu voor gerechtigheid van toekomstige moeders.

Niet gehoord

Jessica werd, ondanks meerdere ziekenhuisopnames, tijdens haar zwangerschappen door medici meermaals bestempeld als aansteller: "'Mag ik een bakje?', vroeg ik in het ziekenhuis. 'Verman jezelf', kreeg ik te horen. Ik moest zelfs mijn eigen spuug opruimen omdat ze niet wisten wat ze met mij aan moesten", zegt ze tegen Hart van Nederland.

Dat Jessica zich niet gehoord voelde, kwam mede door het missen van kennis: "Van de huisarts, de kraamhulp tot de medici in het ziekenhuis, velen wisten niet wat HG is en wat erbij komt kijken."

Maar ook in haar omgeving merkte Jessica dat weinig mensen de aandoening kennen. "Kennissen, collega's en zelfs familie zeiden dat ik mij niet aan moest stellen. Veel vrouwen vonden het dan nodig om tegen mij te zeggen dat zij ook misselijk zijn geweest tijdens hun zwangerschap, want dat hoort erbij."

Richtlijn

De stichting ZEHG (Zwangerschapsmisselijkheid en Hyperemesis Gravidarum) die al jaren opkomt voor deze groep vrouwen is blij met de richtlijn: "Bij de ontwikkeling van de richtlijn zijn de laatste wetenschappelijke inzichten meegenomen. Hiermee wordt een grote stap gezet in de kwalitatief goede behandeling van vrouwen met HG en de eenduidigheid in de behandeling", vertelt voorzitter Norah Gauw aan Hart van Nederland.

Volgens Gauw is er ook in ons land nog een grote stap te zetten wat betreft de bekendheid rondom de aandoening. "In Nederland hebben jaarlijks ruim 130.000 vrouwen te maken met enige vorm van zwangerschapsmisselijkheid. Ongeveer de helft daarvan heeft zelfs last van ernstige zwangerschapsmisselijkheid en ruim 2 tot 3,6 procent krijgt te maken met HG."

Inmiddels heeft de stichting een flinke community opgebouwd waar vrouwen verhalen met elkaar kunnen delen. Ook Jessica heeft daar veel steun uitgehaald: "Eindelijk hoor je dat je niet de enige bent. Vandaag de dag zet ik mij in voor de stichting om andere vrouwen te helpen."

Wat is hyperemesis gravidarum (HG)?

Hyperemesis gravidarum is een vorm van zwangerschapsbraken die dusdanig langdurig en ernstig is dat patiënten in het ziekenhuis opgenomen moeten worden. Vrouwen zijn in deze periode extreem vermoeid, hebben uitdrogingsverschijnselen, hebben gewichtsverlies en voelen zich ronduit beroerd. De term hyperemesis gravidarum komt uit het Latijn. 'Hyper' betekent 'boven normaal'. Met 'emesis' wordt misselijkheid en braken bedoeld en ‘gravidarum’ betekent zwangerschap.

Bron: Stichting ZEHG

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.