Terug

Volg Hart van Nederland

Julia werd opgenomen om social mediaverslaving: 'Ik haalde een kick uit likes'

Julia werd opgenomen om social mediaverslaving: 'Ik haalde een kick uit likes'

Milieu en Gezondheid

27 sep 2022, 21:24

Voor de meeste jongeren is sociale media een plek om grappige video's te bekijken en te zien wat hun vrienden aan het doen zijn, maar voor sommigen wordt het een verslaving. De achttienjarige Julia Ouwens werd vier jaar geleden zelfs opgenomen omdat ze te veel op sociale media zat.

"Het gebruik van deze apps zat zeker op negen uur per dag", vertelt Julia aan Hart van Nederland. "En dan heb ik het alleen over sociale media en niet eens over het gamen en de andere apps die ik gebruikte." Organisatie MIND Us, die zich inzet voor de mentale gezondheid van jongeren, wil nu met een nieuw initiatief jongeren bewuster maken van de gevaren van sociale media.

Agressief en suïcidale gedachtes

Julia gebruikte op haar elfde voor het eerst sociale media. "Mijn zelfbeeld was laag en ik was een target op school. Heel lang was ik onzeker en ongelukkig. Op sociale media kon ik mezelf presenteren zoals ik dat zelf wilde." En dat deed wonderen voor haar zelfverzekerdheid.

"Ik haalde een kick uit likes en comments en ik hoorde dat ik mooi was en er goed uitzag", vertelt ze. "Ook begon ik met gamen om aan de realiteit te ontsnappen, ook onder de lessen door." Ze denkt dat ze in die tijd zo'n twaalf uur per dag alleen al aan sociale media besteedde. "Als mijn moeder m'n telefoon afpakte, werd ik agressief."

Op een gegeven moment weet ze zeker dat ze hulp nodig heeft. "Alles draaide voor mij om mijn telefoon. Ik had suïcidale gedachten als ik mijn telefoon niet had. Mijn digitale voetprint was veel belangrijker dan de ware ik." Ze liet zich opnemen in een kliniek waar ze tien dagen afkickte van sociale media. Nu is ze vier jaar clean en gebruikt ze een oude Nokia om te bellen en sms-en. "Het is iets waar ik trots op kan zijn."

Influencers

MIND Us ziet dat steeds meer jongeren dit soort problemen met hun telefoon ervaren. Opvallend: dan sturen ze vaak een bericht naar influencers die ze volgen. "Het zijn soms hele kwetsbare berichten van jongeren die echt hulp nodig hebben", zegt Frederieke Vriends, directeur van de organisatie.

"Zodra influencers zelf kwetsbaar zijn, roept dat herkenning op. Dat is natuurlijk heel mooi, maar wat we ook zien is dat een doorverwijzing naar hulpverlening vaak ontbreekt." Daarom riepen ze een routekaart voor influencers in het leven. "Daarmee helpen we influencers om jongeren de weg naar hulpverleners te helpen vinden." Koningin Máxima, erevoorzitter van MIND Us, was vandaag bij de presentatie van de routekaart in Den Haag.

Heb je gevoelens over zelfdoding? Praten kan opluchten. Je kan 24 uur per dag, zeven dagen per week anoniem chatten via 113.nl of bellen met 113 of 0800-0113 (gratis).

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.