Terug

Volg Hart van Nederland

Karin hangt 'menstruatiekastjes' op in Zwolle: 'Ze moeten in heel Nederland komen'

Milieu en Gezondheid

24 nov 2021, 09:03

De ruilkastjes met boeken op de hoek van de straat zijn inmiddels een bekend gezicht. Daar komen nu speciale 'menstruatiekastjes' bij, met tampons en maandverband voor meisjes en vrouwen die daar geen geld voor hebben. "Het is géén luxeproduct."

Het idee van de menstruatiekastjes komt van Karin ter Horst uit Zwolle. Op haar initiatief hangen er steeds meer van dit soort speciale kastjes op plekken in haar woonplaats. De menstruatieproducten worden door het Armoedefonds betaald en geleverd, Karin zorgt ervoor dat er genoeg tampons en maandverband in de kastjes te vinden zijn.

Geen geld voor tampons

En dat is hard nodig: uit onderzoek van het Armoedefonds blijkt dat bijna een op de tien de Nederlandse vrouwen tussen de 12 en 25 jaar de hygiëneproducten soms niet kunnen betalen. De gevolgen daarvan zijn groot, weet Karin. "Meisjes verzuimen sneller van school of werk als er geen toegang is tot goede menstruatieproducten."

Ook is het langer gebruiken of hergebruiken van maandverband en tampons niet ongevaarlijk. "Het kan leiden tot ernstige infecties en zelfs de dood", waarschuwt ze. Hoog tijd dus volgens Karin om overal in Nederland menstruatiekastjes op te hangen. "Op elke openbare plek waar veel jongeren samenzijn moeten deze kastjes komen."

Menstruatiekastje op voetbalclub

Deze week ging Karin daarom langs bij voetbalvereniging Be Quick’28 in Zwolle, omdat daar een aantal meisjes spelen die het thuis niet breed hebben. Leidster Dayenne Beroeatwarin moest erg haar best doen om de kastjes op de club te krijgen. "Er werd eerst lacherig over deze vrouwendingen gedaan. Nu duidelijk is waarom het zo hard nodig is zijn ze om."

En daar doet de initiatiefneemster van de kastjes het om: jonge vrouwen helpen en mensen bewust maken van menstruatiearmoede. "Vrouwen die het niet kunnen betalen vallen tussen wal en schip en daar moet verandering in komen", zegt een strijdvaardige Karin tot slot. "Er zijn nu landelijk 230 uitgiftepunten, maar dit moeten er meer worden."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.