Milieu en Gezondheid
15 feb 2024, 15:58
Het aantal meldingen van mensen met kinkhoest is veel hoger dan voorgaande jaren. Het RIVM liet woensdag ook weten zich zorgen te maken over de opmars die de ziekte maakt bij pasgeboren baby's. In dit artikel lees je hoe je kinkhoest bij je kind herkent, wanneer je naar de dokter moet en wat je ertegen kunt doen.
Iedere week worden ongeveer 250 patiënten met kinkhoest gemeld. In 2019 waren dit er 120 per week, het jaar daarvoor 91. Het RIVM vermoedt dat het aantal besmettingen in werkelijkheid zelfs hoger ligt, omdat niet iedereen met kinkhoest-klachten wordt getest.
Kinderen zijn volgens wetenschappers een belangrijke risicogroep door de gemakkelijke overdracht en lage immuniteit. Dat het aantal kinderen met kinkhoest zo hard stijgt, is volgens deskundigen het gevolg van het winterse weer. Het is donker en koud, en dat drijft mensen om dichter op elkaar te verblijven. Volgens hen gebeurt dit soms in slecht geventileerde ruimtes, waardoor mensen sneller ziek worden.
Toch is het ook voor deskundigen nog onduidelijk waarom kinkhoest juist nu zo in opmars is. "We weten onvoldoende wat er aan de hand is", vertelt Harald Wychgel van de RIVM. Het gezondheidsinstituut ziet vooral een stijging van baby's met kinkhoest in gebieden met een lage vaccinatiegraad, zoals de Biblebelt. Van alle zuigelingen met kinkhoest was ruim 90 procent niet door vaccinatie beschermd.
Kinkhoest begint als een gewone neusverkoudheid. Na twee weken kan je kind opeens heftige hoestbuien krijgen. Soms moeten kinderen overgeven door het hoesten of hoesten ze veel slijm op. Ook kunnen ze het benauwd krijgen en blauw worden. Een hoestbui eindigt meestal met een lange inademing met een gierend geluid.
Baby's kunnen door kinkhoest huilerig worden en niet willen drinken. Soms worden ze benauwd en blauw zonder dat ze hoesten.
Kinkhoest is vooral gevaarlijk voor pasgeboren baby's die niet tegen de ziekte zijn ingeënt. Zij kunnen door de hevige hoestbuien erg benauwd raken en komen dan vaak terecht in het ziekenhuis. Heel soms overlijdt een baby aan de ziekte. Ook is kinkhoest gevaarlijk voor kinderen met een ernstige hart- of longziekte.
Voor jongeren en volwassenen is kinkhoest minder gevaarlijk, maar zij kunnen wel pasgeboren baby's en jonge kinderen besmetten. Ook kunnen zwangere vrouwen met kinkhoest de ziekte doorgeven aan hun baby.
Het goede nieuws is dat kinkhoest meestal vanzelf weer overgaat, al kan dit soms wel twee tot vier maanden duren. Er is een vaccinatie beschikbaar waarmee je kunt voorkomen dat je baby (erg) ziek wordt door de ziekte.
Daarnaast is er antibiotica tegen kinkhoest, maar die hebben bij heeft kinderen vaak weinig zin. Antibiotica kan wel helpen bij zwangere vrouwen, baby's jonger dan 1 jaar of kinderen met een hart- of longziekte.
Ben je ongerust over de hoestbuien van je kind en wil je weten of het kinkhoest is of iets anders? Neem dan contact op met je huisarts. Dat geldt ook als je naast een kind met kinkhoest nog een jonge baby in huis hebt of een kind met een hart- of longziekte.
Ook als de klachten van je kind verergeren en het suf, kortademig of benauwd wordt en gaat overgeven, wordt geadviseerd contact op te nemen, schrijft Thuisarts.nl.
Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.