Milieu en Gezondheid
19 jan 2021, 07:08
Er zijn vorig jaar een kwart minder nier- en levertransplantaties door levende donoren gedaan dan in 2019. Dat komt door de uitgestelde zorg vanwege de coronapandemie. De 34-jarige Moniek Latten is al twee mislukte niertransplantaties verder en werd in 2020 helaas niet gebeld met goed nieuws. "Je hoopt erop want niemand wil afhankelijk zijn van machines of anderen."
Lees het laatste coronanieuws in het liveblog “De coronapandemie leidde tot een dip in aantallen transplantaties, zeker in maart, april en mei", aldus Bernadette Haase van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS).
In mei werd al voorzien dat het aantal transplantaties niet zou toenemen. De coronapandemie zorgt voor aanhoudende druk op de zorgcapaciteit en op het transplantatieproces. "Vanuit dat perspectief vallen de cijfers uiteindelijk nog mee in dit allesbehalve normale jaar. Er hebben uiteindelijk gelukkig nog behoorlijk veel transplantaties plaatsgevonden", vertelt de directrice.
Uit de vandaag gepubliceerde cijfers blijkt dus wel dat er vorig jaar 133 minder nier- en levertransplantaties zijn gedaan door levende donoren dan in 2019.
Daarnaast is er in 2020 ook een daling van 4 procent te zien in het aantal transplantaties na overlijden. De actieve wachtlijst voor een transplantatie is met 1257 patiënten op 31 december 2020 niet langer geworden, maar er zijn dus wel minder mensen geholpen aan een nier of lever.
Moniek zit met haar ervaring rondom transplantaties in een achtbaan. "Ik heb zo'n beetje alles meegemaakt. Ik heb in 2004 de nier van mijn moeder gekregen, waarna er veel complicaties kwamen. Ook de nier van mijn tante in 2010 heb ik niet kunnen houden. Nu sta ik sinds februari 2020 weer op de transplantatielijst", vertelt Moniek aan Hart van Nederland.
Inmiddels zit Moniek al zes jaar lang drie keer per week vier uur lang aan de dialyse. "Je leert ermee leven. Ik heb onwijs veel geleerd en sta er positief in. Mijn tijd komt wel en ik denk dat drie keer scheepsrecht is." Ze zat in 2020 niet de hele dag te wachten op een goed nieuws telefoontje, maar het blijft spannend: "Want een nieuwe nier kan je ineens je leven teruggeven. Niemand wil afhankelijk zijn van machines of anderen, dus natuurlijk heb je hoop."
Op de vraag hoe zorgelijk het is als iemand lang op een nieuw orgaan moet wachten, antwoordt een woordvoerder van NTS: "Je staat natuurlijk niet voor niets op een wachtlijst. Een nierpatiënt kan met dialyse wel even vooruit, maar niet oneindig lang. Belangrijk is wel dat ook in deze coronacrisis artsen de gezondheid van patiënten te allen tijde in de gaten blijven houden."
Volgens directrice Bernadette Haase zijn de coronamaatregelen op dit moment nog van het grootste belang. "Zo blijft er voldoende capaciteit over voor reguliere zorg aan patiënten en kunnen ook nier-, lever-, hart- en longtransplantaties blijven doorgaan.”
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.