Milieu en Gezondheid
13 apr 2020, 16:05
"Ik sta hier met de tranen in mijn ogen. Dat ik nu al een einde moet maken aan de aantrekkelijkheid en de kleurschakering van mijn velden door de tulpen te 'koppen'. Maar het kan niet anders. Ik wil niet op mijn geweten hebben dat het coronavirus wordt verspreid, doordat toeristen het kennelijk niet kunnen laten om toch naar de Bollenstreek te komen." Dat zegt bollenkweker Simon Pennings uit Noordwijkerhout, goed voor 160 hectare bloeiende bollen. Lees het laatste nieuws over de coronacrisis in ons liveblog Op paasmaandag zijn kwekers in de Bollenstreek weken eerder dan normaal begonnen met het weghalen van het groen en de bloemen van de bollen, het zogenoemde koppen. Ze hopen dat de bezoekers wegblijven als de kleurenpracht van de bollenvelden is verdwenen.
"Normaal laten ze bloemen zo lang mogelijk staan om iedereen ervan te laten genieten, maar de kwekers willen nu iets doen in de strijd tegen het coronavirus en tegen de bezoekers aan de streek", legt een woordvoerder van de gemeenten Hillegom, Lisse en Teylingen uit. "Ze gaan de bloemen de komende dagen al 'koppen'. Het groen wordt van de bollen afgehaald. Het zal niet bij alle velden tegelijk gebeuren, want de bollen hebben wel een bepaald aantal uren zon nodig, maar dit gaat in ieder geval wel veel eerder gebeuren dan in andere jaren." Lees ook: Opnieuw drukte bij de bollenvelden ondanks herhaaldelijk advies niet te komen Het koppen van de bollen is niet alleen zonde van de kleurrijke velden, het kost de kwekers ook 'dik geld', vertelt Pennings. "Het tot volle bloei komen is nodig om te selecteren op de beste bloem. Zo kun je kijken naar afwijkingen. De autoriteit komt normaal gesproken langs om te controleren op die mutaties. Maar als zij de bloem niet gezien hebben, verlies je automatisch je kwalificatie. En geen keurmerk betekent dat je niet over de hele wereld kunt exporteren."
Ondanks de oproep om weg te blijven, kwamen er zaterdag en zondag veel mensen naar de Bollenstreek om foto's van de bloemen te maken. "Zaterdag moest de politie onze velden met de mooiste kleuren al afsluiten. We hadden al zo vaak gewaarschuwd, maar het hielp niks. We stuurden mensen weg en een half uur later stond het weer vol. En maar kuchen. Zondag hetzelfde. Nu is een aantal wegen afgesloten, maar er zijn nog steeds toeristen. En niet alleen Nederlanders, aan de taal te horen", vertelt Pennings. Volgens de kweker rijdt de politie rond met megafoons om de mensen weg te sturen. Pennings: "Het is altijd uit den boze om tussen de bloemen te gaan staan voor een foto, maar dat gebeurt elk jaar toch. Vorig jaar hebben we ambassadeurs ingezet, die stonden bij het veld om mensen tegen te houden, en om informatie te geven. Maar dit jaar snap ik helemaal niks van het gedrag. Wij luisteren goed naar Rutte, maar de toeristen denken blijkbaar dat ze best kunnen komen." Lees ook: Tweede Paasdag dit jaar eens níet naar de meubelboulevard? Volgens de woordvoerder van de gemeenten is het maandag wel rustiger dan zondag, maar de autoriteiten houden de situatie strikt in de gaten. De wegen tussen de bollenvelden zijn al afgesloten, maar als het maandag opnieuw te druk wordt, is het afsluiten van de provinciale wegen een optie. Foto: ANP Tekst: ANP/redactie
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.