Milieu en Gezondheid
14 apr 2020, 06:25
Nederland blijft in ieder geval tot het einde van deze maand in een ‘intelligente lockdown’ om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het nieuws rondom het virus.
Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen naar 2945.
In totaal zijn er tot nu toe 27.419 mensen in ons land positief getest op het virus.
De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 8939 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).
Er liggen op dit moment in totaal 1338 patiënten op de intensive care.
Bekijk op deze kaart het aantal opgenomen inwoners er per gemeente.
In onderstaande grafiek vind je terug hoe het aantal geregistreerde besmettingen, overledenen en ziekenhuisopnames zich tot nu toe landelijk ontwikkeld heeft.
In verpleeghuis De Santmark in Castricum heerst het coronavirus. Er zouden al tussen de dertien en vijftien ouderen zijn overleden, melden meerdere bronnen aan NH Nieuws. José van Vliet van de ViVa! Zorgroep kan dit aantal niet bevestigen en evenmin zeggen of deze mensen aan het coronavirus zijn overleden, omdat er niet op corona wordt getest. Volgens Van Vliet zijn er in het verpleeghuis twee bewoners positief getest op het virus. Daarna zijn er geen testen meer uitgevoerd. Dit is volgens haar conform het GGD-beleid. Iedereen met klachten wordt namelijk verzorgd, alsof zij besmet zijn met het coronavirus.
Zes Nederlanders, onder wie een baby, die door de coronapandemie waren gestrand in Marokko zijn met een Franse vlucht onderweg terug naar huis. Het gaat volgens het ministerie van Buitenlandse Zaken om "acute, schrijnende gevallen met een sociaal-medische noodzaak". Marokko hanteert een strenge lockdown, waardoor mensen uit meerdere landen niet uit het land kunnen vertrekken. Minister Stef Blok deed vorige week een "dringend beroep" op de regering in Rabat om Nederlanders die dat willen het land te laten verlaten. Naar schatting zitten er enkele duizenden Nederlanders vast in Marokko.
In het kader van 'blijf vooral binnen', bedacht de politie in Oost-Nederland een digitaal 'paaseierenzoekspel'. Op de facebookpagina's van de politie in Oost-Nederland (Gelderland en Overijssel) werden eitjes met letters verstopt, die samen een zin vormden. De prijs? Een optreden van de enige echte zingende agent Thijs Roseboom. Ilonka, Jerone, Teun en Saco uit Arnhem waren de gelukkigen en kregen in de voortuin een ware serenade: https://www.facebook.com/Politie.OostNL/videos/2865857393450114/
Het testbeleid in de wijkverpleging en in de verpleeghuizen komt maar moeizaam van de grond. Het algemene beeld uit de vele meldingen van verpleegkundigen en verzorgenden: er zijn te weinig tests, het duurt lang voor een aanvraag daadwerkelijk tot een test leidt, en het kost personeel grote moeite en soms overredingskracht om zich te kunnen laten testen. Dat stelt beroepsgroep V&VN (Verpleegkundigen en Verzorgenden Nederland). Bovendien blijven er tekorten aan mondmaskers, schorten en andere beschermende middelen. Veel zorgmedewerkers voelen zich daardoor een potentiële "superverspreider" van het virus - onder kwetsbare patiënten, maar ook onder collega's en de eigen familie thuis. Vorige week kondigde het kabinet aan dat er veel meer en uitgebreider zou worden getest. In de praktijk merken verpleegkundigen en verzorgenden in met name de verpleeghuizen daar echter nog bar weinig van, zegt de V&VN.
Amsterdamse kinderen en muzikanten sloegen de handen - op gepaste afstand uiteraard - in elkaar voor een bijzondere uitvoering van de klassieker 'Aan de Amsterdamse Grachten': https://www.youtube.com/watch?v=fsCWh5bTGCA&feature=emb\_title
Minister Koolmees van Sociale Zaken zegt dat het moeilijk wordt om een goede steunregeling te bedenken voor flexwerkers die nu tussen wal en schip vallen. Het gaat om een groep uitzendwerkers, oproepkrachten en payrollers die op straat door de coronacrisis en geen vangnet hebben.
De 49-jarige Helma de Goede uit Drenthe werkte als schoonmaakster in een vakantiepark. Door de coronacrisis was daar niet genoeg werk meer. Inmiddels zit ze al vier weken thuis en krijgt ze geen loon. “Ik wil wel werken, maar het kan niet”, zegt ze tegen Hart van Nederland.
De PvdA vroeg dinsdag in een debat met minister Koolmees om een oplossing voor flexwerkers zoals Helma.
Het ov-abonnement voor studenten wordt met drie maanden verlengd vanwege het coronavirus. Door de maatregelen op hogescholen en universiteiten hebben studenten er geen gebruik van kunnen maken. De drie extra maanden gaan automatisch in nadat het recht op gratis reizen verloopt.
Medewerkers van veiligheidsregio Noord-Holland Noord uiten met hartjes hun dank voor alle mensen in de regio die zich het afgelopen - uiterst zonnige - paasweekeinde keurig aan de regels hebben gehouden. https://twitter.com/vrnhn/status/1250073593469374466
Het aantal coronapatiënten op de intensive care is met 35 gedaald naar 1303. Op maandag waren het er 1338. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) dinsdag bekend. Van de Nederlandse coronapatiënten op de ic liggen er 1248 in Nederland. Dat zijn er 35 minder dan maandag (1283). 55 patiënten liggen in Duitsland, evenveel als maandag. De afgelopen 24 uur hoefden slechts negen mensen te worden verplaatst tussen de regio’s. Het aantal mensen op ic's is in het paasweekeinde met 88 gedaald. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) noemt de ontwikkeling op de ic's "heel gunstig". "Vorige week spraken we nog van een plateau, nu zien we een daling", zei hij. "Dat hebben we nodig, in de eerste plaats omdat het ziekenhuizen en ziekenhuispersoneel lucht geeft, maar ook om de zorg weer op te starten voor andere patiënten." Maar voor versoepeling is het nog te vroeg, pas als het aantal ic-patienten is gedaald tot ongeveer duizend kan daarover gesproken worden, vindt Kuipers.
Zorgorganisatie ZZG zorggroep uit Groesbeek laat een onafhankelijk onderzoek doen wat er is gebeurd in woonzorgcentrum Mookerhof, een van de 26 zorglocaties van de groep. Daar werden afgelopen paasweekend plots 24 dementerende ouderen naar een andere gebouw van de zorggroep geëvacueerd omdat door een grote uitbraak van het coronavirus geen passende zorg meer mogelijk was. Zes bewoners en 20 van de 34 medewerkers zijn positief getest op corona. "Mookerhof had te maken met een grote en vroege besmettingshaard van het Covid 19-virus", aldus het bestuur van ZZG zorggroep in een verklaring dinsdag. "Dat leidde tot mindere kwaliteit van zorg en onvoldoende veiligheid voor bewoners en medewerkers." Het onderzoek moet onder andere uitwijzen hoe het virus zich zo breed in het gloednieuwe gebouw kon verspreiden.
Een aantal partijen in de Tweede Kamer maakt zich zorgen over de veiligheid van arbeidsmigranten in tijden van corona.Vakbonden vrezen nieuwe besmettingshaarden, omdat er verhalen rondgaan over arbeidsmigranten die door moeten werken als ze zich ziek voelen. Veel van dit soort arbeiders verrichten daarnaast fysiek werk en kunnen dus niet thuiswerken. Ook verblijven deze mensen vaak in krappe onderkomens en gaan ze gezamenlijk in busjes naar hun werk. GroenLinks, CDA, D66, ChristenUnie, SP en PvdA vragen het kabinet om de inspectie indien mogelijk in te zetten om ervoor te zorgen dat bijvoorbeeld de RIVM-richtlijnen genoeg worden nageleefd op de werkvloer.
Advocaten in het familierecht trekken aan de bel, omdat ze denken dat veel mensen door de crisis binnenkort geen alimentatie meer kunnen betalen. Ze vrezen dat zowel betaler als ontvanger in de bijstand eindigen. Er kan nu bij de rechter om uitstel van betaling worden gevraagd als verlies van inkomen langdurig is. Ook kan het bedrag in dit geval worden verlaagd. Dit biedt ruimte voor de betaler, maar voor de ontvanger kan dit verstrekkende gevolgen hebben.
Bij dit pannenkoeken restaurant in Zeddam hebben ze iets bedacht om de anderhalve meter afstand tijdens het werk te bewaren. Hoppa!
Tijdens de paasdagen zijn ruim 2.000 Nederlanders die nog vastzaten in het buitenland terug naar ons land gekomen. Ze zijn opgehaald uit zeven verschillende landen. De teruggehaalde Nederlanders krijgen nu het advies om twee weken in quarantaine te gaan. Tot afgelopen donderdag waren in totaal 7.000 mensen teruggehaald uit het buitenland. Toen werd ervan uitgegaan dat er nog zo'n 12.500 Nederlanders vastzitten in het buitenland.
Wetenschappers van het KNMI zien de uitzonderlijke helder blauwe lucht als een unieke kans om onderzoek te doen naar een atmosfeer met weinig vliegtuigstrepen. De wetenschappers schatten de impact van vliegtuigstrepen op het klimaat groter dan de invloed van de CO2 die vliegtuigen uitstoten. Vliegtuigstrepen ontstaan door de uitstoot van waterdamp en roetdeeltjes. De waterdamp uit de vliegtuigmotoren bevriest hoog in de atmosfeer, op zo'n 10 kilometer hoogte waar het 40 graden vriest. Hoge bewolking zorgt voor een opwarmend effect op aarde, terwijl lagere bewolking over het algemeen een koelend effect heeft, doordat de witte toppen het zonlicht terug de ruimte in kaatsen.
Nederlandse campings krijgen op het moment nauwelijks nieuwe reserveringen binnen en 74% van de boekingen is geannuleerd vanwege de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van campingplatform JetCamp onder 2500 campings en vakantieparken in Nederland. Meer dan de helft van de uitbaters die de enquête invulde vreest voor het voortbestaan van hun camping als de overheid niet snel met passende hulp komt. Ruim 70% van de campings is op het moment helemaal gesloten.
De afgelopen 48 uur zijn er volgens het RIVM 122 mensen overleden aan COVID-19. Het aantal ziekenhuisopnames nam toe met 210 en 868 mensen werden positief getest. Het totale dodenaantal is nu 2945 en 8939 mensen zijn opgenomen geweest in het ziekenhuis. De werkelijke cijfers liggen hoger, omdat alleen positief geteste mensen worden meegenomen.
Scholen kunnen niet zomaar worden heropend, waarschuwt onderwijsbond AOb. Zo is het heel moeilijk om 1,5 meter afstand te houden op basisscholen, middelbare scholen en roc's. Misschien moeten klassen worden opgedeeld, maar volgens AOb-voorzitter Eugenie Stolk "kan een opdeling van één klas naar drie of vier groepen fysiek bijna niet". De bond wil dat scholen pas opengaan als alle risico's zijn onderzocht. Volgens de AOb is het bijvoorbeeld heel lastig om afstand te houden in een kleuterklas. Stolk: "Dertig leerlingen van 4 jaar leren om in hun elleboog te niezen en niet aan elkaar te zitten is een utopie, laat staan dat de leraar afstand kan houden."
Als de coronarichtlijnen langer van kracht blijven, moet nagedacht worden over hoe de politie de handhaving van die richtlijnen gaat volhouden, vindt politievakbond ACP. "Het opleggen van huisarrest aan mensen die een boete hebben gekregen zou daar een voorbeeld van kunnen zijn", zegt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp dinsdag in radioprogramma 1op1. Volgens Van de Kamp wordt het steeds moeilijker om te handhaven op groepen die niet genoeg afstand houden, zeker als het weer beter wordt en meer mensen naar buiten gaan. De ACP-voorzitter zegt dat voornamelijk groepen jongeren zich niet geremd voelen om naar buiten te gaan en daardoor veel overlast veroorzaken.
Ook de straten van Alkmaar liggen er op dit moment verlaten bij. Dit inspireerde de Alkmaarse componist Maikel Maduro om iets moois te creëren en zichzelf zo uit de coronasleur te verlossen. Samen met Tony Lucas maakte hij een video met drone beelden van een stil Alkmaar en hij componeerde hier ook muziek bij. De componist zegt ‘dat we trots kunnen zijn op hoe men hun best doet om de maatregelen te hanteren.’ Op de beelden is onder andere een leeg AZ-stadion te zien.
Daklozen in Maastricht kunnen vanaf vanavond terecht in de voormalige gevangenis Overmaze. De gevangenis is afgelopen weekend klaargemaakt voor de opvang van zo’n 35 tot 40 daklozen. Door corona kunnen de daklozen niet meer naar de bestaande opvang van het Leger des Heils in Maastricht. Mensen zitten hier namelijk te dicht op elkaar. Het Leger des Heils zal de daklozen daarom vanavond naar hun nieuwe opvangplek brengen.
Het aantal zwartrijders in bussen en trams is sinds het begin van de coronacrisis flink toegenomen. Dit zegt voorzitter van koepelorganisatie OV-NL Pedro Peters tegen Nu.nl. Voor de crisis betaalde slechts 1% van de reizigers niet voor het vervoer. Nu is dat volgens Peters wel 20%. In het aantal zwartrijders in treinen en metro's is geen toename te zien, doordat reizigers dan eerst door poortjes moeten. "Maar in bussen en trams kan niet meer goed worden gecontroleerd nu reizigers achterin moeten instappen", legt Peters uit. Een derde van de reguliere ritten wordt op dit moment nog uitgevoerd.
"Er kan nog vele maanden en mogelijk zelfs anderhalf jaar niet voor volle tribunes worden gevoetbald." Dit zegt voorzitter van het Duitse wetenschappelijke instituut Leopoldina in een interview met de tv-zender ARD. Hij vindt het pas weer verstandig om naar een voetbalwedstrijd te gaan als er een vaccin is gevonden. In Duitsland wordt voorzichtig gedacht aan hervatting van de Bundesliga, maar wel voorlopig zonder publiek. De Duitse voetbalbond beslist hier vrijdag over. De KNVB wil de Nederlandse eredivisie vanaf 19 juni hervatten.
Bij het ministerie van Volksgezondheid zijn de afgelopen dagen veel voorstellen voor binnengekomen voor apps die gebruikt kunnen worden in de strijd tegen het coronavirus. Dat zegt een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport tegen Hart van Nederland. Het ministerie deed zaterdag een oproep aan bedrijven en wetenschappers om mee te denken over de ontwikkeling en inzet van apps bij de aanpak van de ziekte. De deadline voor het insturen van ideeën is dinsdagmiddag om 12.00 uur. Lees ook: Veel ideeën over corona-app ingestuurd na oproep ministerie
Op Saba is een tweede persoon geregistreerd met het coronavirus. Het eerste geval werd afgelopen weekend ontdekt. De nieuwe besmetting betreft iemand die heel dicht bij de eerste patiënt staat, zo heeft de gezaghebber maandagavond (lokale tijd) bekendgemaakt. In totaal zeventig mensen zijn in quarantaine op het eiland, dat sinds zondag in lockdown is. Er is extra politie naar het eiland gestuurd. Mensen die zich niet houden aan maatregelen kunnen een boete krijgen.
GroenLinks, SP en PvdA willen de huren bevriezen om te voorkomen dat mensen door de gevolgen van de coronacrisis in de problemen komen. De linkse oppositie vindt de spoedwet van het kabinet om huurders te beschermen onvoldoende. Lees ook: Linkse oppositiepartijen willen huren bevriezen tijdens coronacrisis
PostNL bezorgt door de uitbraak van het nieuwe coronavirus meer wenskaarten dan normaal. Ook de pakketbezorging draait overuren doordat veel winkels gesloten zijn. Het bezorgbedrijf ziet dan ook geen aanleiding te snijden in de winstverwachting voor 2020, al kan het door alle overheidsmaatregelen wel minder efficiënt werken.
Vakbond CNV pleit voor een tijdelijk calamiteitenfonds om werkend Nederland door de coronacrisis te helpen. Volgens de bond zetten alle coronamaatregelen nu honderdduizenden Nederlandse werknemers "klem". "We worden platgebeld door werkenden die, ondanks verkoudheidsklachten of koorts, toch moeten komen werken. Volledig in strijd met de richtlijnen van het RIVM. Anderen zitten knel tussen de zorg voor kinderen of mantelzorg. Ze kunnen dat niet combineren met hun werk", zegt CNV-voorzitter Piet Fortuin. "Het water staat steeds meer werkenden tot aan de lippen."
Door zorgverleners onbeschermd hun werk te laten doen, raken onnodig veel mensen besmet met het nieuwe coronavirus. Dat zegt Jos de Blok, directeur van thuiszorgorganisatie Buurtzorg, in een interview met NRC. Volgens De Blok gebeuren de meeste coronabesmettingen nu door zorgverleners. Deze groep is volgens de directeur de afgelopen periode niet genoeg getest en onvoldoende beschermd tijdens hun werk. "De meest kwetsbare groep loopt hierdoor extra risico: de mensen die thuiszorg krijgen", stelt De Blok in NRC. "Dat zijn de ouderen in verpleeghuizen die verzorgd worden door slecht beschermde hulpverleners."
Een groep van zestig wetenschappers heeft maandag in een brief aan het kabinet zorgen geuit over de inzet van apps bij de bestrijding van het coronavirus. "Het gebruik van de apps mag onze fundamentele rechten en vrijheden niet aantasten", stellen zij in de brief. Zorgminister Hugo de Jonge kondigde op 7 april aan dat het kabinet onderzoekt hoe nieuwe technologie het testbeleid omtrent het coronavirus kan ondersteunen. Een van de twee apps die het kabinet wil inzetten geeft een seintje als iemand in de buurt is geweest van een met corona besmet persoon. Die wordt dan opgeroepen uit voorzorg thuis te blijven en via een tweede app contact te houden met een dokter. Deze apps kunnen daardoor het contactonderzoek van de GGD's overnemen.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.