Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Laagste toename aantal coronadoden sinds deze maand

LIVEBLOG | Laagste toename aantal coronadoden sinds deze maand

Milieu en Gezondheid

20 apr 2020, 06:53

Nederland blijft in ieder geval tot het einde van deze maand in een 'intelligente lockdown' om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het nieuws rondom het virus.

    • Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen naar 3.751.

    • In totaal zijn er tot nu toe 33.405 mensen in ons land positief getest op het virus.

    • De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 9.779 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).

    • Er liggen op dit moment in totaal 1.158 patiënten op de intensive care.

    • Bekijk op deze kaart het aantal ziekenhuisopnames per gemeente.

Update 23:31 - Liveblog gesloten

We sluiten het corona-liveblog voor vandaag af. Blijf onze website in de gaten houden voor het laatste nieuws. En volg morgen het nieuwe liveblog.

Update 23:06 - CBR klaar om weer examens af te nemen bij versoepeling

Het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) kan als het moet volgende week weer examens afnemen. Als alle voorschriften van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kunnen worden nageleefd, zal als eerste gestart worden met de theorie-examens. Dat bevestigt het CBR maandagavond na berichtgeving hierover door De Telegraaf. Dinsdag besluit het kabinet over wat er gaat gebeuren met de coronamaatregelen die nu van kracht zijn. Mochten die eventueel versoepeld worden, dan is het CBR voorbereid. ''We zijn helemaal ingericht op de anderhalvemetersamenleving en wat betreft de theorie-examens zullen we die afstand in acht nemen, waardoor ongeveer de helft van de toetsen kunnen worden afgenomen. Wat ons betreft kunnen we 29 april onmiddellijk van start gaan", aldus Alexander Pechtold, directeur van de organisatie. De praktijkexamens laten waarschijnlijk nog even op zich wachten, omdat daar nog proeven mee gedaan moeten worden.

Update 22:54 - 'Eisen aan bedrijven voor verdere coronasteun'

Het kabinet moet stevige eisen stellen aan bedrijven die langer noodsteun willen om de coronacrisis te doorstaan, vindt GroenLinks. Bedrijven moeten in ruil vergroenen, geen bonussen of dividend uitkeren en fatsoenlijk belasting betalen. Anders keert de oppositiepartij zich tegen verlenging van het noodpakket. De steunmaatregelen voor bedrijven kregen vorige maand nog Kamerbrede instemming. Maar nu de kans groot lijkt dat veel bedrijven de loonsubsidie en andere hulp langer nodig hebben, moet het kabinet daaraan volgens GroenLinks, maar ook PvdA, SP en Partij voor de Dieren strikte voorwaarden verbinden. "Belastinggeld dat bedoeld is voor doorbetaling van lonen" mag in ieder geval "niet in de zakken van aandeelhouders" belanden, zegt GroenLinks-leider Jesse Klaver. En evenmin worden gebruikt om de topman een bonus uit te keren of de beurskoers op te krikken. Voor zulke voorwaarden pleiten ook partijen als PVV en SGP, samen een flink deel van Tweede en Eerste Kamer. Bedrijven kunnen voorlopig tot 1 juni leunen op de steunmaatregelen. Maar uitzicht op de beteugeling van de coronapandemie en het weer op gang komen van de economie is er nog nauwelijks. Daarom denkt het kabinet al na over verlenging van het noodpakket.

Update 20:04 - 'Coronacrisis heeft grote gevolgen voor mensen met een beperking'

Ook voor mensen met een beperking of een chronische aandoening heeft de coronacrisis grote gevolgen. Zorg en ondersteuning vallen weg, mantelzorgers raken overbelast en mensen voelen zich vaker angstig en geïsoleerd. Dat blijkt uit een enquête van belangenorganisatie Ieder(in) waaraan 530 mensen met verstandelijke en lichamelijke beperkingen en chronische aandoeningen (of hun begeleiders) meededen. Voor 60 procent van de mensen is de zorg of steun tijdens de coronacrisis verminderd, of gestopt. Dat zorgt voor praktische en sociale problemen. Iets minder dan de helft meldt dat de lichamelijke gezondheid achteruitgaat. Bij ruim 60 procent zijn behandelingen als fysio- of psychotherapie gestopt. Zo is zwemmen met een fysiotherapeut vaak niet meer mogelijk: het zwembad is dicht én de fysiotherapeut moet op afstand werken. Ongeveer 40 procent is eenzamer en net zoveel mensen voelen meer stress.

Update 17:49 - Chinese restaurants, frietzaken en ijssalons willen temperatuur gasten gaan meten

Chinese restaurants, frietzaken en ijsverkopers willen bij hun ingang voortaan de temperatuur van gasten gaan meten. Dat is een van de maatregelen die brancheorganisaties hebben bedacht om restaurants weer te kunnen heropenen in de nieuwe ' 1,5 metersamenleving'. De Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) en het Ambachtelijk IJscentrum hebben samen een protocol opgesteld voor de 8800 horecabedrijven die zij vertegenwoordigen. Lees ook: Chinese restaurants, frietzaken en ijssalons willen temperatuur gasten gaan meten

Update 16:48 - Politie in Tilburg beëindigt tweede illegaal pokertoernooi

De politie heeft afgelopen weekeinde in Tilburg een tweede illegaal pokertoernooi beëindigd. Dat gebeurde in de nacht van zaterdag op zondag in de wijk Oud-Zuid, meldde de politie maandag. In de nacht daaraan voorafgaand werd al een pokertoernooi in Zaandam stopgezet door de politie. In totaal deden er 23 personen mee aan het toernooi in Tilburg, waar ook catering aanwezig was. Alle aanwezigen hebben een boete gekregen vanwege het overtreden van de noodverordening die in verband met het coronavirus is opgesteld door de burgemeester van Tilburg.

Update 16:28 - Koningspaar geeft inkijkje in thuissituatie tijdens coronacrisis

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima hebben een inkijkje gegeven in de manier waarop ze haast dagelijks videogesprekken voeren in de huidige coronatijd. Een fotograaf heeft de twee vastgelegd terwijl ze in hun eigen werkkamer op Paleis Huis ten Bosch bezig zijn. De foto's bevatten enkele opvallende details. Beiden hebben hun tablet op een standaard gemonteerd zodat deze op ooghoogte staat en ze hem niet hoeven vast te houden. Verder valt ook op dat de koning thuis gewoon een simpele polo draagt en Máxima een bril opheeft. https://twitter.com/koninklijkhuis/status/1252229975987519488?s=20 Het koningspaar voerde sinds het begin van de coronacrisis talloze telefoongesprekken met (zorg)instellingen, organisaties en bedrijven. Met deze gesprekken laten zij zich volgens het hof informeren en spreken ze hun steun en waardering uit.

Update 16:09 - Aantal coronapatiënten op intensive care daalt tot 1158

Het aantal Nederlandse coronapatiënten op de intensive care is gedaald tot 1158. Dat zijn er 18 minder dan op zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op zondag stond de teller op 1176, op zaterdag waren er het 1201 en op vrijdag 1235. "Alle regio's zijn bezig met plannen maken voor het hervatten van de zorg aan andere patiënten", aldus Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ).

Update 15:37 - Belangenorganisaties bezorgd over inzet dierproeven bij ontwikkeling corona-medicijn

Dierenbelangenorganisaties willen dat er wereldwijd toezicht komt op het inzetten van dierproeven om het coronavirus tegen te gaan. Ze hebben de Wereldgezondheidsorganisatie WHO opgeroepen "alleen zinvol menselijk onderzoek te coördineren en herhaling van dierproeven te voorkomen" in de zoektocht naar een Covid-19-vaccin. "Miljarden worden op tafel gelegd om nu snel een vaccin te vinden. Maar dieren zijn geen mensen en reageren anders dan mensen. Juist nu er haast geboden is, is dit het moment om te stoppen met de onbetrouwbare en tijdrovende dierproeven en vaart te maken met echt wetenschappelijk - voor mensen relevant - onderzoek", aldus Geoffrey Deckers, voorzitter van dierenrechtenorganisatie Een dier, een vriend. Volgens Deckers worden er experimenten met onder meer honden, kippen, koeien, fretten, hamsters, varkens, muizen, apen, schubdieren en vleermuizen uitgevoerd.

Update 14:57 - Meer voetballers met depressieve klachten door coronacrisis

Het aantal voetbalsters en voetballers met symptomen van depressie of angst is sterk toegenomen sinds de sport volledig stilligt door de coronapandemie. Dat meldt de mondiale spelersvakbond FIFPro, die een onderzoek liet doen door het UMC in Amsterdam. Uit dat onderzoek blijkt dat 22 procent van de voetbalsters en 13 procent van de voetballers lijden aan depressieve klachten als desinteresse, gebrek aan eetlust en energie en weinig zelfrespect. Die percentages liggen veel hoger in vergelijking met het vorige soortelijke onderzoek uit december en januari, toen 11 procent van de vrouwen en 6 procent van de mannen symptomen van droefgeestigheid vertoonden.

Update 14:36 - Corona-triage moet ontslagen ic-patiënt de juiste zorg bieden

Om te zorgen dat coronapatiënten na hun ontslag van de intensive care veilig en deskundig aan hun - vaak lange - herstel kunnen beginnen, is er een speciaal triageprotocol ontwikkeld. Dat is inmiddels getest en maandag officieel in gebruik genomen, meldt de Stichting Revalidatiegeneeskunde Nederland (SRN). Het is ontwikkeld door de landelijke zorginstellingen SRN Revalidatie en TopzorgGroep, samen met de Van der Valk Hotels. De revalidatie-, long-, ic-arts, maar ook de huisarts bepalen op basis van dit protocol of een patiënt thuis kan herstellen, eventueel extra zorg nodig heeft of dat hij wordt opgenomen in een Van der Valk-zorghotel. Deze hotelketen heeft daarvoor kamers door het hele land beschikbaar gesteld en ingericht. Die zijn met name bedoeld voor patiënten die zijn ontslagen van de ic, maar nog wel aan de monitor moeten liggen en intensieve zorg nodig hebben.

Update 14:22 - Defensie verzorgt weer even ziekenvervoer vanaf de Waddeneilanden

Het ministerie van Defensie verzorgt in elk geval de komende twee weken weer het vervoer van patiënten van de Waddeneilanden naar ziekenhuizen op het vasteland. Dat gebeurt op verzoek van het ministerie van Volksgezondheid. Door de inzet van Defensie kan de ANWB-helikopter waarmee normaliter zieken vanaf de eilanden worden opgehaald, volledig worden ingezet voor het transport van patiënten besmet met het coronavirus. Defensie was tot 2015 bijna veertig jaar verantwoordelijk voor het vervoer van zieken vanaf de eilanden. Een NH90-helikopter gestationeerd op Maritiem Vliegkamp De Kooy bij Den Helder gaat het ziekentransport verzorgen.

Update 14:20 - 'Drukte in de winkelstraten blijft toenemen'

De drukte in winkelstraten blijft toenemen, ondanks overheidsbeperkingen om het coronavirus onder controle te krijgen. In totaal was het vorige week 1,7 procent drukker dan de week ervoor, becijferde onderzoeksbureau RMC op basis van tellingen van shoppers via speciale sensoren. Vergeleken met een jaar geleden zijn de winkelstraten wel nog altijd beduidend rustiger.

Update 14:17 - Nep-sms met 'NL-Alert' verstuurd uit naam van het RIVM

Onbekenden hebben een sms-bericht rondgestuurd dat zogenaamd afkomstig is van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het berichtje noemt zichzelf een NL-Alert. In de tekst staat dat het RIVM zorgpakketten aanbiedt en dat mensen die kunnen kopen door een link te volgen. "Dit bericht is niet van het RIVM afkomstig. Klik niet op de link in het bericht", laat het RIVM weten.

Update 14:10 - Laagste toename aantal coronadoden sinds deze maand

Het officiële dodental door het coronavirus is met 67 gestegen. Dat is de laagste toename van deze maand. In totaal heeft het virus nu zeker 3751 levens geëist in Nederland, blijkt uit de laatste cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Van deze mensen staat vast dat ze waren besmet met het virus. Lees ook: Ziekenhuisopnames en overleden coronapatiënten afgenomen

Update 11:55 - 'Corona-apps onvoldoende uitgewerkt vanwege onduidelijke kaders'

De voorwaarden van de overheid voor de corona-apps waren "niet duidelijk genoeg" en daardoor zijn de zeven voorstellen voor de apps "onvoldoende uitgewerkt". De Autoriteit Persoonsgegevens komt daarom niet met een inhoudelijk oordeel over de apps.

Update 11:30 - OM eist in hoger beroep zwaardere straf tegen 'coronahoester'

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep een celstraf van twaalf weken geëist tegen een zogeheten coronahoester. De 28-jarige Bosschenaar Walter K. maakte op 15 maart amok terwijl hij in de rij stond voor een coffeeshop. Die avond werd de sluiting van de horeca aangekondigd in verband met de uitbraak van het coronavirus. Op diverse plekken in het land ontstond een run op coffeeshops. K. zou mensen in het gezicht hebben gehoest en een agent die hem daarop aansprak hebben bespuugd. Bij dit alles zou hij hebben geroepen dat hij besmet was met het virus. Voor het hof in Den Bosch ontkende K. maandag dat hij heeft gespuugd, maar volgens justitie is daar genoeg bewijs voor. Volgens het OM is K. schuldig aan een poging tot zware mishandeling. Eind maart werd K. veroordeeld tot 10 weken cel, waarna hij in hoger beroep ging.

Update 11:07 - Exploitanten bouwen proefkermis in Apeldoorn

Exploitanten van kermisbedrijven bouwen maandag een proefkermis op een braakliggend terrein langs de A50 in Apeldoorn. Doel van de proefkermis is het uittesten van coronamaatregelen voor onder andere het reuzenrad, de zweefmolen, de botsautootjes, de grijpautomaten en de oliebollenkraam, aldus Atze Lubach, voorzitter van de Nationale Bond van Kermisbedrijfhouders Bovak. De proefkermis blijft veertien dagen staan. In die tijd komen deskundigen en keurmeesters langs om te kijken of de uitgedachte maatregelen afdoende zijn en goed werken. "Een oliebollenkraam of een schietsalon coronaproof maken is niet zo moeilijk. Maar hoe doe je dat in het spookhuis of in het reuzenrad? En hoe richt je het kermisterrein zelf zo in dat de verplichte 1,5 meter afstand gewaarborgd is? Dat laten we op de proefkermis in de praktijk zien", aldus Lubach. De kermis is niet open voor publiek om groepsvorming te voorkomen.

Update 10:29 - Oogfonds sms't ouders over de ogen van hun kinderen

Kinderen moeten na elke 20 minuten dat ze op een scherm hebben zitten staren een pauze van 20 seconden nemen. Dat is nodig voor een gezonde groei van het oog, aldus het Oogfonds. Het begint met een sms-actie om ouders tips te geven voor een goede ontwikkeling van de kijkers van hun kroost. Zo zijn naar buiten gaan en voeding ook belangrijk voor de ogen. Door ‘scherm’ naar 4333 te sms'en ontvangen ouders vanaf nu vijf dagen lang gratis tips met doorverwijzingen naar meer info voor gezonde kinderogen. Weinig buitenlicht en veel dichtbij kijken kunnen op de langere termijn zorgen voor bijziendheid, aldus het fonds. Het maakt zich extra zorgen nu kinderen als gevolg van de coronacrisis nog meer naar schermen kijken dan ze al deden. Ze volgen onderwijs online en ze komen minder buiten, alleen al bijvoorbeeld doordat ze niet naar school of naar een sportclub hoeven te lopen of te fietsen.

Update 08: 35 - 'Coronacrisis kan ons reisgedrag blijven veranderen'

De coronacrisis kan zorgen voor blijvende veranderingen van ons reisgedrag. Dat concludeert het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM) op basis van onderzoek onder bijna 2500 mensen. Zo denkt een kwart van de mensen die door alle maatregelen meer thuiswerken, dat ook na de crisis te blijven doen. Het KiM becijferde eerder al op basis van economische scenario's van het Centraal Planbureau (CPB) dat door de coronacrisis het wegverkeer dit jaar met een tiende tot een derde afneemt. Ook uit dit nieuwe onderzoek komt naar voren dat mensen gemiddeld veel minder vaak op pad zijn en kortere afstanden afleggen. Als mensen toch weg moeten, dan mijden ze het openbaar vervoer. Van de ondervraagden geeft 88 procent de voorkeur aan een individueel vervoermiddel, zoals de auto of fiets. Een op de vijf is van plan ook na de crisis vaker met de fiets of lopend op pad te gaan.

Update 08:10 - Familie verrast oma met bijzondere felicitatie

Er komen veel prachtige initiatieven voorbij tijdens de coronacrisis. Eentje daarvan is de verrassing van John en zijn familie voor oma. "Oma werd zondag 82 jaar. Helaas konden we het niet vieren, daarom hebben we met de familie een vliegtuigje gehuurd met een sleep erachter om haar te feliciteren. Ze woont op een boerderij, vandaar de bijnaam 'Oma boerderij'."

Update 07:27 - Eerste mondkapjes uit China aangekomen op Schiphol

Op Schiphol zijn honderdduizenden mondmaskers en tienduizenden isolatiejassen en veiligheidsbrillen uit China aangekomen om hulpverleners te beschermen tegen het coronavirus. Het is de eerste vracht van een veel grotere partij. Deze week moet er in principe iedere dag een soortgelijke lading arriveren. De vrachtvlucht uit Shanghai is de eerste van een luchtbrug tussen China en Nederland die KLM heeft geopend. Voor de dagelijkse vluchten heeft de luchtvaartmaatschappij voor even de Boeing 747 weer in bedrijf genomen. Minister Martin van Rijn (Medische Zorg) verwacht deze week ongeveer 6 miljoen mondmaskers die voor de verpleging van coronapatiënten kunnen worden gebruikt. Lees ook: Nederlandse bedrijven gaan 'minimaal 1 miljoen mondkapjes per week' maken De maskers en andere beschermingsmiddelen zijn centraal ingekocht en gaan naar de plaatsen waar de nood het hoogst is. De eerste weken van de corona-uitbraak kregen vooral ziekenhuizen voorrang, maar nu gaan er meer naar verpleeghuizen. De vraag naar mondkapjes is zo groot, dat de afgelopen tijd meermaals bestellingen op het allerlaatste moment werden afgezegd. Maar van dit contract zegt Van Rijns ministerie zeker te zijn.

Update 06:56 - Honderdduizenden patiënten niet behandeld wegens corona

Wegens het coronavirus hebben huisartsen sinds 12 maart 360.000 patiënten minder dan normaal naar het ziekenhuis doorverwezen. Ook zijn behandelingen van naar schatting 290.500 mensen in het ziekenhuis niet doorgegaan na een doorverwijzing. Dat maakte de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) maandag bekend. Volgens de NZa is het belangrijk dat gezondheidsschade en wachttijden voorkomen worden. Zij heeft met zorgaanbieders afgesproken dat de reguliere zorg in ziekenhuizen gefaseerd weer op gang moet komen. Mensen met de meest urgente zorgvragen moeten hierbij als eerste in het ziekenhuis terechtkunnen. De focus ligt in eerste plaats op de meest noodzakelijke ziekenhuiszorg en wordt dan geleidelijk verbreed. Vanaf komende week vindt verder overleg plaats met de overige zorgsectoren, zoals onder meer thuiszorg en ggz.

Update 03:30 - Burgemeesters bespreken stand van zaken

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad komen maandagavond in het provinciehuis in Utrecht bij elkaar om de stand van zaken rond de coronacrisis te bespreken. Het is nog niet zeker of minister Ferd Grapperhaus van Justitie ook aanschuift, aldus een woordvoerster van het beraad. Sommige burgemeesters hebben het kabinet gevraagd om alle vergunningsplichtige evenementen, zoals festivals en voetbalwedstrijden, te verbieden tot 1 september. Nu geldt dat verbod nog tot 1 juni. Het is nog niet bekend of het voltallige Veiligheidsberaad die oproep gaat onderschrijven.

Update 02:39 - Oudere met corona komt minder snel op de ic

Ouderen die ernstig ziek worden door het coronavirus belanden minder vaak op de intensive care. In maart was ruim één op de drie coronapatiënten op de ic 70 jaar of ouder. Nu is dat er één op de vier. Dat blijkt uit cijfers van de stichting Nice (Nationale intensive care evaluatie), die zijn opgevraagd door Trouw. Nice registreert opnamecijfers per leeftijdsgroep. De grootste groep coronapatiënten op de ic’s was in maart tussen de 70 en 75 jaar oud. Een maand later zijn de meeste patiënten op de ic een stuk jonger: tussen de 60 en 65 jaar. Van de ruim duizend 80-plussers die de afgelopen twee maanden in een ziekenhuis werden opgenomen met corona zijn er slechts enkele tientallen doorverwezen naar de ic. Lees ook: Ic-dagboek helpt patiënten bij verwerken van hun trauma Uit de geregistreerde ziekenhuisopnames die worden bijgehouden door het RIVM blijkt ook dat er überhaupt minder ouderen met het coronavirus in het ziekenhuis belanden. Dat betekent waarschijnlijk niet dat ouderen nu minder vaak ziek worden, maar dat zieke ouderen vaker thuis worden behandeld.

Update 02:35 - 'Ruim een miljard nodig voor coronaproof ov'

Als Nederland langzaam van het slot gaat en de 1,5 metersamenleving in stand blijft, heeft dat grote consequenties voor het openbaar vervoer. Voorzitter Pedro Peters van branchevereniging OVNL geeft in De Telegraaf aan dat het de gemeenschap veel geld gaat kosten om de regels te kunnen handhaven. Als in het openbaar vervoer de 1,5 meterafstandregel blijft gelden, kan hooguit 20 tot 25 procent van het normale aantal reizigers mee in trein, bus, tram en metro. "Als dat de norm de komende maanden is, moeten de overheden dit jaar ten minste 1,2 miljard euro bijpassen", zegt Peters tegen de krant. De problemen zullen vooral ontstaan als de samenleving weer op gang komt. "Nu reist ongeveer 10 procent van wat Nederland gewend is, voor zorg, nood en werk. Als bijvoorbeeld studenten, forenzen en pretreizigers weer het ov mogen pakken, krijgen we grote problemen met de beschikbare veilige ruimte."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.