Milieu en Gezondheid
28 mei 2020, 07:04
Nederland komt langzaam maar zeker uit de gedeeltelijke lockdown. Verschillende maatregelen worden langzaam versoepeld, maar er blijven maatregelen gelden om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in Nederland tegen te gaan. Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis.
Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen tot 5.903
In totaal zijn er tot nu toe 45.950 mensen in ons land positief getest op het virus.
De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 11.713 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).
Er liggen op dit moment in totaal 189 coronapatiënten op de intensive care.
We sluiten dit liveblog voor vandaag. Hou Hartvannederland.nl in de gaten voor het laatste coronanieuws.
Rijbewijzen die tussen 1 februari en 31 augustus verlopen, blijven zeven maanden langer geldig. Dat geldt ook voor rijbewijzen die om medische aandoeningen elk jaar of om de drie jaar moeten worden verlengd. Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) roept in een verklaring mensen met zo'n rijbewijs wel op "om goed na te denken of het wel verstandig is de weg op te gaan voordat hun medische keuring en de beoordeling van de rijvaardigheid hebben plaatsgevonden". De verlenging is een besluit van de Europese Commissie en geldt voor alle EU-rijbewijzen. Zo'n verlopen rijbewijs kan echter niet gebruikt worden voor identificatie, alleen in uitzonderlijke situaties als er zorg nodig is.
Het kabinet streeft ernaar om op 1 juli een coronawet in te laten gaan die de noodverordeningen zoals die nu van kracht zijn, een wettelijke grondslag moeten geven. Aanvankelijk wilde het kabinet vrijdag een klap geven op de spoedwet, maar die gaat eerst nog in consultatie. In juni neemt het kabinet een besluit en wordt de Raad van State om spoedadvies gevraagd, melden ingewijden. Vanwege de forse versoepelingen van de coronamaatregelen vanaf 1 juni en de handhaving in de nieuwe situatie, kijken onder meer veiligheidsregio's reikhalzend uit naar de spoedwet.
Nederland loopt een middelgroot risico op een tweede golf aan coronabesmettingen. Dat concluderen economen bij de Japanse zakenbank Nomura op basis van eigen onderzoek. Zij baseren zich op de ontwikkeling in het aantal besmettingen in ons land en Google-gegevens over drukte rondom kantoren en andere plekken in het openbaar. De versoepelingen van de coronamaatregelen in Nederland zorgen voor meer drukte op straat, toont het onderzoek aan. Dat is ook het geval in andere landen zoals Frankrijk, Spanje en Italië. Maar daar ligt het aantal mensen dat het longvirus dagelijks oploopt relatief laag. In die landen is het risico op een tweede uitbraak daarom laag. In Nederland gaat de groeiende drukte echter samen met een nog steeds hoog aantal besmettingen. De onderzoekers concluderen daarom dat ons land meer moeite heeft om de uitbraak onder controle te krijgen. Ook het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten zouden een middelgroot risico op een nieuwe uitbraak lopen.
De Franse regering heeft een tweede fase van versoepelingen van de coronamaatregelen aangekondigd. Zo mogen vanaf 2 juni vrijwel overal onder voorwaarden restaurants, bars en cafés weer open. In de regio Parijs zijn dat voorlopig nog alleen terrassen. Over buitenlandse toeristen is nog geen besluit genomen. Wel mogen in bijna heel Frankrijk de campings vanaf dinsdag weer open. Voor de Fransen vervalt de limiet om niet verder dan 100 kilometer van huis te mogen reizen. De Franse regering wil de grenzen met andere Europese landen vanaf 15 juni weer openen. Sportevenementen blijven tot 21 juni verboden.
De Waddeneilanden zijn door het wegvallen van toeristen in grote problemen gekomen. Er moet snel iets gebeuren om de boel te redden. Dat zei burgemeester Ineke van Gent van Schiermonnikoog als voorzitter van het samenwerkingsverband De Wadden donderdag tegen koningin Máxima, die een werkbezoek aan Texel bracht. "Wij doppen graag onze eigen boontjes, maar dit keer zijn de problemen door de coronacrisis groter dan anders. We zijn niet zielig maar we moeten wel hulp hebben, vooral om de leefbaarheid vast te houden. We zijn tenslotte geen openluchtmuseum", zei Van Gent, die Máxima vroeg hun ambassadeur te zijn in Den Haag. De koningin zou onder de aandacht moeten brengen dat de Wadden hulp nodig hebben, met name in de komende winter. Máxima zei dat te begrijpen. "Dat is voor u een dood deel van het jaar", aldus de koningin.
Kinderen tussen 13 en 18 jaar mogen vanaf 1 juni bij sporttrainingen weer normaal 'spelcontact' hebben. Dat stelt het Outbreak Management Team, de experts die het kabinet adviseren over het coronavirus. De afgelopen tijd was contact tijdens sporttrainingen alleen toegestaan voor kinderen tot en met 12 jaar. Oudere kinderen mochten wel buiten onder begeleiding sporten, maar moesten daarbij 1,5 meter afstand houden. Het kabinet had de versoepeling al in de planning voor 1 juni. Het OMT concludeert nu, samen met de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde, dat dit vanaf volgende week weer kan.
Staatssecretaris Tamara van Ark van Sociale Zaken gaat Martin van Rijn opvolgen als minister voor Medische Zorg en Sport. Dat laten ingewijden weten na berichtgeving in De Telegraaf. PvdA'er Van Rijn stopt per 9 juli. Hij verving op persoonlijke titel tijdelijk Bruno Bruins die toen nog verantwoordelijk was voor de corona-aanpak van het kabinet. Bruins was overwerkt en werd onwel in de Tweede Kamer. Het is nog niet bekend wie Van Ark op Sociale Zaken gaat opvolgen.
Met een warm en zonnig pinksterweekeinde in het vooruitzicht vragen ov-bedrijven en gemeenten ook nu weer aan Nederlanders: houd je aan de coronamaatregelen. Lees ook: We gaan een zonnig en warm pinksterweekend tegemoet Gemeenten en openbaar vervoerders nemen over het algemeen geen grote extra maatregelen bovenop de al een tijd lang geldende. Wel herhalen onder meer de Nederlandse Spoorwegen, de Haagse vervoerder HTM, de Rotterdamse RET en het Amsterdamse GVB de dringende oproep: reis alleen met het ov als het echt moet. (http://Oproep aan alle Nederlanders: hou je ook tijdens pinksterweekend aan coronaregels).
Na maandenlang gesloten te zijn geweest, maakt de horeca zich op voor een voorzichtige heropening op 1 juni. De Utrechtse horeca is daar zó blij mee, dat verschillende kroegbazen een speciale videoclip hebben opgenomen bij het Sinatra-nummer That's Life. Een beetje relativeringsvermogen is de kroegbazen blijkbaar niet vreemd. https://www.youtube.com/watch?v=Bvby8PjrCmA&feature=youtu.be
De politie heeft woensdag een 18-jarige inwoner van Vlaardingen aangehouden op verdenking van phishing, hacken en sextortion, een vorm van afpersing. De verdachte zou sinds 20 april meer dan twintig slachtoffers, allen afkomstig uit Noord-Holland, hebben gemaakt. De verdachte verleidde gebruikers van Snapchat om op een link te klikken, zogenaamd om te kunnen zien of ze zich in een gebied begaven met veel coronabesmettingen. Vervolgens legde de verdachte beslag op de inloggegevens, waarna het afpersen begon. "De hacker dreigde bijvoorbeeld privéfoto’s, al dan niet seksueel getint, te verspreiden over het internet of hij dreigde het Snapchataccount nooit meer terug te geven aan het slachtoffer, wanneer er niet betaald werd of wanneer het slachtoffer geen naaktfoto van zichzelf zou sturen", aldus de politie. Er kon worden betaald met geld of in bitcoins.
Het aantal Nederlandse coronapatiënten in ziekenhuizen is weer iets gedaald, zowel op de intensive cares (ic's) als op verpleegafdelingen. Op de ic's liggen nu nog 182 mensen met Covid-19, de longziekte die door het virus wordt veroorzaakt. Dat zijn 7 patiënten minder dan woensdag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de verpleegafdelingen daalde het aantal coronapatiënten met 28 naar 695. Eén patiënt ligt nog op een ic in Duitsland. "De daling van het aantal Covid-patiënten op de ic gaat op dit moment langzamer dan voorheen", stelt voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg vast. De totale bezetting op de ic's is iets gestegen: er liggen momenteel 559 mensen om andere redenen dan corona. "Dit komt door het hervatten van de overige zorg", verklaart Kuipers.
Toeristen met een eigen boot mogen vanaf vrijdag niet meer zomaar door het toeristische dorp Giethoorn varen. De grachten zijn in de weekeinden en tijdens de zomervakantie overdag alleen toegankelijk voor aanwonenden, beroepsvaart en verhuurboten. Met die maatregel wil burgemeester Rob Bats gezondheidsrisico's door het coronavirus in het soms uitpuilende dorp voorkomen. Vanaf vrijdag zijn ook enkele karakteristieke Gieterse straatjes verboden voor fietsers. Mensen mogen wel met de fiets aan de hand door de straatjes lopen. Op een deel van het traject geldt eenrichtingsverkeer voor wandelaars. Bij de bekendste route langs de grachten staan handhavers die bij drukte toeristen gedoseerd toelaten. Een kaartje kopen om Giethoorn te mogen bezoeken gaat niet door na overleg van de gemeente met inwoners en ondernemers. Bats constateert dat Giethoorn "onverminderd populair" blijft. "We verwachten dat er in de zomer zeker toeristen naar Giethoorn komen, vooral nu vakantie vieren in eigen land dit jaar populair zal zijn. Daarom nemen we maatregelen om de drukte zo goed mogelijk te reguleren." Bats sluit niet uit dat er meer maatregelen volgen als het nog te druk is in het dorp. De maatregelen blijven vooralsnog tot 1 oktober gelden.
Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, komt er een landelijk verbod op het vervoeren van nertsen en mest van die dieren. Dat laat minister Carola Schouten donderdag aan de Tweede Kamer weten. Ook komt er voor alle nertsenhouderijen een bezoekersverbod voor de stallen waarin de nertsen zitten.
Het aantal gestrande Nederlandse reizigers in Marokko blijft gestaag dalen. De groep die nog in het Noord-Afrikaanse land vastzit, is gedaald "tot stevig onder de duizend", zei minister Stef Blok (Buitenlandse Zaken) in de Tweede Kamer. Er zijn, sinds het land in maart op slot ging vanwege het coronavirus, volgens de bewindsman zes speciale vluchten geweest om Nederlanders terug te brengen. Marokko is het enige land waar nog een substantieel aantal Nederlanders vastzit. Nadat Marokko zijn grens had gesloten, wilde het aanvankelijk buitenlanders niet laten vertrekken. Pas eind april begonnen de repatriëringsvluchten weer. Andere EU-landen hadden te maken met hetzelfde probleem, benadrukte Blok.
Bij het herstel na de coronacrisis moet het kabinet niet blijven vasthouden aan de term ‘1,5 meter-samenleving’ of ‘nieuw normaal’. Dat schrijven het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP), Centraal Planbureau (CPB) en Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een advies aan het kabinet. "Het doel kan niet een samenleving zijn waarin mensen altijd en overal 1,5 meter afstand tot elkaar moeten blijven houden. Dat is niet wat mensen willen en ze zien het zeker niet als een 'nieuw normaal’. Dergelijke terminologie suggereert dat een tijdelijke maatregel een permanent karakter krijgt. Dat mensen zichzelf en elkaar kunnen beschermen tegen overdracht van het coronavirus moet het doel zijn in de opstartfase waarin het coronavirus zich opnieuw kan doen gelden", aldus de bureaus.
Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5903. In de afgelopen 24 uur heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 32 nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen. Het werkelijke aantal doden ligt hoger, omdat niet iedereen wordt getest. Bovendien worden sterfgevallen soms pas na enkele dagen doorgegeven. In Nederlandse ziekenhuizen zijn 16 nieuwe patiënten opgenomen vanwege het coronavirus, waarmee dat aantal stijgt naar 11.713. Ook die gegevens komen soms wat later binnen. Het totaal aantal vastgestelde besmettingen steeg met 182 naar 45.950.
Bedrijven en organisaties moeten ook in de anderhalvemetersamenleving goed rekening houden met mensen met een beperking. Het College voor de Rechten van de Mens (CvRM) roept iedereen op bij het opstellen van coronaprotocollen altijd goed rekening te houden met het VN-verdrag Handicap, waarin bijvoorbeeld is vastgelegd dat openbare plaatsen voor iedereen toegankelijk moeten zijn. Het college wil dat bedrijven en brancheorganisaties mensen met een beperking betrekken bij hun plannen. In protocollen die nu overal worden opgesteld, staat het principe van anderhalve meter afstand tot elkaar houden vaak centraal. Zo wordt het risico op overdracht van het coronavirus verkleind. "Mensen met een beperking moeten zelfstandig en volwaardig kunnen meedoen aan de samenleving. Zij hebben bijvoorbeeld net als ieder ander het recht om deel te nemen aan sport, cultuur en recreatie", benadrukt het CvRM
Minister Martin van Rijn zal op 9 juli terugtreden als minister voor Medische Zorg. Hij zal worden opgevolgd door een VVD'er, meldt de Rijksvoorlichtingsdienst. De partij heeft een kandidaat op het oog en maakt naar verwachting op korte termijn bekend om wie het gaat. Lees hier
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.