Milieu en Gezondheid
8 apr 2020, 06:20
Nederland blijft in ieder geval tot het einde van deze maand in een 'intelligente lockdown' om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het nieuws rondom het virus.
Lees hier het liveblog van dinsdag terug.
Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen naar 2248. In totaal zijn er tot nu toe 20.549 mensen in ons land positief getest op het virus.
De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 7735 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest). Bekijk op deze kaart het aantal opgenomen inwoners er per gemeente.
Tussen de 70.000 en 80.000 ondernemers hebben zich tot nu toe bij het corona-noodloket gemeld voor een bedrag van 4000 euro om de meest acute geldnood te verlichten die ze oplopen door de coronacrisis. Inmiddels is al 58 miljoen euro uitgekeerd, zei staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken) woensdag in OP1. Het loket ging op 27 maart open, na ruim tien dagen van voorbereiding.
Alle zorgmedewerkers die buiten de ziekenhuizen werken, moeten op zo kort mogelijke termijn over voldoende materialen beschikken die bescherming bieden tegen besmetting met het coronavirus. De Tweede Kamer nam woensdag unaniem een PVV-motie aan die het kabinet vraagt dit te regelen. De Kamer hamert al weken op de problemen door tekorten van onder meer mondkapjes, onder meer in de ziekenhuizen. Maar ook mensen die werken in de verpleeghuizen, wijkverpleging en huishoudelijke hulp hebben vaak te weinig middelen, waarschuwen verschillende brancheorganisaties. Zorgminister Hugo de Jonge zei in de Kamer dat "alles op alles wordt gezet" om de spullen binnen te halen en ze eerlijk te verspreiden, maar hij kan geen garantie geven dat dit op korte termijn voor iedereen gaat lukken. Wel gaat hij de coördinatie meer naar zich toetrekken. "Omdat dat nodig is."
Voor zorgverleners die intensief met coronapatiënten werken, is deze week de Stichting Zorg na Werk In Coronazorg (ZWIC) opgericht. De stichting wil een steunfonds opzetten voor zorgverleners en hun familieleden. Bij de zorgverleners gaat het onder meer om verpleegkundigen en ambulancepersoneel die door het werken met coronapatiënten zelf gezondheidsrisico's lopen. "We moeten zorgen voor onze zorgverleners, zeker in deze coronatijd", aldus traumachirurg Marijn Houwert (UMC Utrecht), een van de initiatiefnemers. De aanleiding voor de oprichting van de stichting was de eerste operatie van een Covid-19 patiënt door orthopedisch chirurg Sander Muijs, die ook bij UMC Utrecht werkt. Na afloop besloot hij Houwert te bellen en zijn zorgen te uiten. Muijs vroeg zich af of Nederland wel goed genoeg zorgt voor de betrokken professionals die actief zijn in de frontlinie.
De staat New York telt de meeste coronabesmettingen ter wereld. De staat heeft woensdag 149.316 besmettingen geregistreerd. Spanje heeft er 146.690 geteld. Daarna volgt Italië met 139.422 vastgestelde gevallen.
Durf jij op dit moment plannen te maken voor de zomervakantie? Het overgrote deel van de Nederlanders (71 procent) verwacht tijdens de ‘grote vakantie’ niet op reis te kunnen vanwege de coronacrisis. Dat blijkt uit onderzoek van Wat vindt Nederland onder bijna 3000 mensen. Om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, ligt al wekenlang het complete vliegverkeer plat. Hetzelfde geldt voor eigenlijk de gehele reisbranche. Over 87 dagen begint de zomervakantie al voor de eerste scholieren. Ondanks de onzekerheid over de vakantie, heeft 39 procent van de mensen al iets geboekt voor in de zomer. Het overgrote deel van de mensen verwacht dus dat die vakantie niet door kan gaan. De meeste mensen, 32 procent, maken zich zorgen dat hun trip geannuleerd wordt. Ook zijn veel mensen (29 procent) bang dat ze in het buitenland besmet raken en dat er op de bestemming niks te doen is (20 procent).
Het is voor iedereen inmiddels wel duidelijk: houd 1,5 meter afstand en was je handen vaak. Op het strand van Scheveningen worden de sporttoestellen echter gewoon gebruikt. Er wordt in Nederland van alles geprobeerd om samenscholing tegen te gaan. Om te voorkomen dat sporters elkaar besmetten, zijn sporttoestellen in parken bijvoorbeeld niet meer toegankelijk. Zo zijn ze in Amsterdam afgezet met een lint, omdat ze niet worden schoongemaakt na gebruik en er dus geen garantie is dat er geen besmettingsgevaar is. Omdat landelijk beleid mist, ontstaan er situaties zoals in Scheveningen. Bekijk hier de beelden van een druk Scheveningen.
Als de intensivecareafdelingen de komende tijd toch zo worden overspoeld dat ze niet meer iedereen kunnen opnemen, mogen artsen oudere patiënten niet weigeren wegens hun leeftijd. Als het moet, brengt het kabinet daartegen een spoedwet in stelling, zegt zorgminister Hugo de Jonge. In eerdere draaiboeken voor wanneer artsen door een gebrek aan ic-bedden moeten kiezen tussen patiënten die evenveel kans hebben om te overleven, werd ook leeftijd als criterium genoemd. Daardoor sloeg veel ouderen de schrik om het hart.
Het aantal coronapatiënten in verpleeghuizen blijft stijgen. Dat meldt Verenso, de vereniging van specialisten ouderengeneeskunde. "We zien helaas een doorlopende stijging van Covid-19-meldingen. Verenso deelt deze informatie met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, zodat zij mede op basis daarvan hun beleid kunnen aanpassen", staat in een persverklaring. Sinds afgelopen maandag zijn er volgens de vereniging, op basis van cliëntendossier Nedap Ons, 175 nieuwe bevestigde coronapatiënten en 293 nieuwe verdenkingen op Covid-19 bijgekomen. In totaal zijn er 1779 geregistreerde patiënten in verpleeghuizen waarbij sprake is van Covid-19.
Met de hoge temperaturen van deze dagen is het verleidelijk om naar buiten te gaan. Een stukje wandelen, hardlopen of een ritje op de fiets. Maar is die anderhalve meter afstand houden dan wel voldoende? “Nee”, is het antwoord van professor Bert Blocken. “Die anderhalve meter is prima als mensen gewoon stilstaan en als er geen wind staat. Maar als je meer beweegt kun je in de druppelwolkjes van iemand anders terechtkomen.” Die druppelwolkjes waar Blocken het over heeft, heeft iedereen om zich heen hangen. De wolk ontstaat al als je ademt en praat. In die soms piepkleine en onzichtbare druppels kan het besmettelijke coronavirus zitten. Hoe harder je beweegt, hoe meer afstand je moet houden, blijkt uit het onderzoek van Blocken, die is gespecialiseerd in civil engineering. “Bij fietsen zou je bijvoorbeeld eigenlijk twintig meter afstand moeten houden."
Het verbod op het bezoeken van mensen in verpleeghuizen kan nu niet worden versoepeld. Daarvoor is de situatie veel te kwetsbaar, nu blijkt dat in zeker 900 van de ruim 2500 verpleeghuizen besmettingen met het coronavirus zijn geconstateerd. "Het gaat om een derde van de verpleeghuizen, dat is heel veel. Versoepeling kunnen we ons niet permitteren", zei zorgminister Hugo de Jonge woensdag in de Tweede Kamer. Hij verwacht dat de maatregelen nog een tijdje zullen gelden. "Het is een duivels dilemma. De bezoekersmaatregel is streng en hard maar we willen ook geen afbreuk doen aan mensgerichte zorg", zei de minister.
De zorgboeren kunnen 80 procent van hun werkzaamheden niet in de gebruikelijke vorm uitvoeren. Vooral de dagbesteding en logeeropvang is door de maatregelen tegen de coronacrisis in het gedrang gekomen. "Het is heel heftig voor de deelnemers, mantelzorgers én de zorgboeren. Mensen die graag zorgen, kunnen nu soms maar weinig doen. Gelukkig verzinnen ze wel van alles", aldus Maarten Fischer, de directeur van de Federatie Landbouw en Zorg. Volgens Paulien van Pelt, directeur van Stichting Zorgboeren Zuid-Holland, is de situatie zorgelijk. "We zien dat zorgboeren doen wat ze kunnen. De meeste cliënten komen niet meer op de zorgboerderij, maar krijgen nu een alternatieve vorm van zorg, vaak op afstand. Maar voor sommigen is dat niet voldoende", aldus Van Pelt.
Nederlandse kijkers hebben naast actuele berichtgeving over de coronacrisis ook juist behoefte aan meer humor en films op televisie. Dat blijkt woensdag uit een onderzoek van GfK dat in opdracht van de NPO werd uitgevoerd om de kijkbehoeften te peilen en te vragen wat mensen momenteel missen. Ruim vierduizend kijkers van 13 jaar en ouder werkten eraan mee. Van de ondervraagden wil 32 procent graag meer humor en komedie, als cabaret en satire, op de buis. Ook een groter aanbod aan films is een wens van kijkers, zo wil 28 procent meer buitenlandse films en ziet 24 procent graag meer Nederlandse films op tv. Mensen kijken nog steeds vooral televisie ter 'ontspanning' en om 'op de hoogte te blijven', zo blijkt uit het onderzoek. Wel willen kijkers meer dan normaal weten wat er speelt, 39 procent tegenover 36 procent normaal. Voor de buis kruipen ter ontspanning vindt men ook belangrijker tijdens de coronacrisis, dat aantal is nu 13 procent in plaats van 10 procent normaal. De ondervraagden konden ook doorgeven welk tv-programma van vroeger ze graag nog wilden zien. André van Duin, Swiebertje, Wie is de Mol en Van Kooten en De Bie werden het meest genoemd.
'Coronaminister' Hugo de Jonge heeft ten onrechte de indruk gewekt dat er voor zorgpersoneel genoeg mondkapjes en andere beschermingsmiddelen zijn. Die uitlatingen, die de woede wekten van beroepsverenigingen en vakbonden, waren "ongelukkig", geeft hij toe. "Dat speelt nu nog niet", zei De Jonge dinsdagavond op de vraag of mensen in de zorg moeten stoppen met hun werk als ze zichzelf en anderen niet kunnen beschermen tegen besmetting met het coronavirus. Dat viel verkeerd bij verpleegkundigen in bijvoorbeeld de ouderenzorg, waar grote tekorten aan beschermingsmiddelen zijn. De minister ontkent de problemen, reageerden ze. De Jonge weet als geen ander van de schaarste, zegt hij. Hij hoopt "het misverstand dat ik heb doen rijzen" nu te hebben "rechtgezet".
De omzetten van Nederlandse supermarkten lagen in de vorige week 7,1 procent hoger dan in de zelfde week in 2019, meldt marktonderzoeksbedrijf Nielsen. Daarmee normaliseren de omzetten van de supermarkten weer een beetje meer na de hamsterwoede die losbarstte na de uitbraak van het coronavirus in Nederland. De supermarktomzetten kwamen vorige week uit op 824 miljoen euro in totaal. In de week daarvoor lag de omzet 9 procent hoger dan in dezelfde week een jaar eerder. In de twee weken daarvoor werd er fors gehamsterd door Nederlandse consumenten. In de week van 16 tot en met 22 maart lag de omzet 22 procent hoger. De piek was de week daarvoor, toen supermarkten maar liefst 31 procent meer omzet draaiden dan in dezelfde week een jaar eerder. Alleen in de kerstweek van 2017 gaven Nederlandse consumenten in één week meer uit.
Enkele winkelketens die vorige maand de deuren sloten om de verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan, zijn weer geopend. Schoenenketen Van Haren meldt op zijn website dat vrijwel alle winkels weer opengaan. Ook bij herenmodewinkels The Society Shop en Suitsupply zijn klanten weer welkom. Outdoorketen Bever heeft twaalf winkels heropend. Detailhandel Nederland ziet dat vooral ketens in de mode- en schoenenbranche, die veelal uit voorzorg hun winkels sloten, nu weer stappen zetten. Op kleinere bedrijven heeft de branchevereniging minder zicht. De redenen om weer open te gaan zijn "vooral individuele afwegingen", laat een woordvoerster weten. "Als je als bedrijf een goede manier hebt gevonden om aan de richtlijnen van het RIVM te kunnen voldoen, dan is er geen beletsel."
Als de coronacrisis achter ons ligt, moeten er lessen worden getrokken over hoe de Nederlandse zorg is georganiseerd. Daarbij moet worden gekeken hoe er bijvoorbeeld veel sneller kan worden opgeschaald op intensivecareafdelingen, vindt premier Mark Rutte. De capaciteit op de Nederlandse ic-afdelingen is de afgelopen weken verdubbeld, een prestatie die Rutte woensdag in de Kamer "ongelooflijk knap" noemde. PVV-voorman Geert Wilders vroeg Rutte of Nederland eigenlijk niet gewoon überhaupt meer ic-capaciteit moet hebben. Zo ver wil Rutte nog niet gaan. Voordat de crisis begon was er in Nederland plek voor 1100 ic-patiënten, maar stonden enkele honderden bedden leeg, benadrukte hij.
In de eerste drie maanden van het jaar hebben motordealers 41% meer motoren verhuurd. Dat meldt deelplatform MotoShare woensdagmiddag. Tijdens het aankomen Paasweekend verwacht het bedrijf een verdere stijging van het aantal boekingen. "Voor velen die noodgedwongen het grootste deel van de afgelopen weken thuis door hebben moeten brengen, is de vrijheid die motorrijden biedt een welkome afwisseling en een gelegenheid om het hoofd leeg te maken", aldus MotoShare. MotoShare roept motorrijders op voorzichtig te zijn en de regels te volgen. "Het is niet de bedoeling een rit op de IC te eindigen en daar een plek te bezetten die beschikbaar dient te blijven voor corona patiënten. Het advies luidt: prima om er op uit te gaan, maar hou je aan de regels voor social distancing."
In het afgelopen weekeinde veroorzaakten groepen motorrijders en wielrenners op allerlei plekken overlast. Voetgangers en recreatieve fietsers kwamen volgens de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van alle veiligheidsregio’s, dit weekeinde in de verdrukking. “Zij konden geen kant meer op en konden hierdoor geen anderhalve meter afstand houden.”
Lees ook: Bepaalde plekken in paasweekend dicht voor motorrijders en wielerclubs
130 Duitse ziekenhuizen zijn bereid om Nederlandse coronapatiënten die op de intensive cares liggen, over te nemen. Dat heeft Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, woensdag gezegd. Het gaat volgens Kuipers vooral om ziekenhuizen in de deelstaat Noordrijn-Westfalen, die aan Nederland grenst. Sommige ziekenhuizen hebben enkele bedden aangeboden. Hoeveel ic-bedden Duitsland nu beschikbaar stelt, kon Kuipers niet zeggen. Eerder ging het om 107 bedden.
Aan versoepeling van de coronamaatregelen kan volgens Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) pas worden gedacht als het aantal Covid-19-patiënten op de intensive cares is afgenomen tot onder de duizend. De verwachting is dat dit de komende twee weken niet zal gebeuren. Kuipers kon woensdag voor het eerst een lichte daling op de ic's melden. Woensdagochtend waren 1408 Nederlandse coronapatiënten op de ic opgenomen, onder wie 52 in Duitse ziekenhuizen. Dat zijn 16 ic-patiënten minder dan 24 uur eerder. De daling is pril en moet nog fors doorzetten voordat de situatie op de ic's weer enigszins normaal is. Voor de uitbraak van het coronavirus hadden de Nederlandse ziekenhuizen zo'n 1150 plaatsen op de ic beschikbaar. Dat aantal hebben ze ruim verdubbeld tot 2400 vanwege de coronacrisis.
Voor veel dierentuinen is het moeilijk om in de coronacrisis de eindjes aan elkaar te knopen. Dierenpark Kasteelpark Born in Limburg speelt daar creatief op in. Om het hoofd boven water te houden, bieden ze hun dieren aan ter adoptie. Altijd al een alpaca, lama, leguaan of stinkdier willen hebben? Voor een paar tientjes kun je al een dier adopteren bij het Kasteelpark. Voor iedere diersoort heeft het park een minimumprijs opgesteld voor de adoptie. Met het geld wordt de voeding en medische zorg bekostigd. Die gaan ook tijdens de coronacrisis gewoon door, terwijl de inkomsten van het dierenpark wegvallen.
Een aantal agenten is dinsdagavond aangevallen nadat zij op de Bellamystraat in Rotterdam een groep mensen aanspraken op hun gedrag. De mensen hielden zich niet aan de coronamaatregel dat er anderhalve meter afstand moet worden gehouden. Eén van de agenten werd hierbij geschopt en gebeten. Een andere politieman moest zijn wapenstok gebruiken ter zelfverdediging. Daarnaast werd er pepperspray ingezet tegen een 30-jarige man uit Rotterdam, die ook is aangehouden. In totaal is één aanhouding verricht, maar de politie heeft de zaak in onderzoek en sluit niet uit dat er meer aanhoudingen volgen.
Voor het eerst sinds de uitbraak van het coronavirus in Nederland is het aantal coronapatiënten op de intensive care gedaald. In totaal liggen nu 1408 mensen op een ic. Dinsdag waren het er 1424. Dat maakte het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) woensdag bekend.
De Tweede Kamer is niet negatief over de apps die het kabinet wil inzetten in de strijd tegen de verspreiding van het coronavirus. Maar de partijen willen eerst weten hoe die precies werken en of de privacy erdoor in het geding komt, bleek woensdag tijdens het debat over de coronacrisis. Ook benadrukten meerdere partijen dat het gebruik van de app vrijwillig moet zijn. Zorgminister Hugo de Jonge kondigde dinsdag aan dat het kabinet onderzoekt hoe nieuwe technologie het testbeleid kan ondersteunen. Een van de apps geeft een seintje als iemand in de buurt is geweest van een met corona besmet persoon. Die wordt dan opgeroepen uit voorzorg thuis te blijven en via een tweede app contact te houden met een dokter. Deze apps kunnen daardoor het contactonderzoek van de GGD's overnemen.
De Veiligheidsregio Zuid-Limburg sluit vanaf donderdag het Heuvelland voor dagtoerisme. Dit gebied loopt tussen Heerlen en Maastricht door onder meer door Valkenburg, Margraten en Vaals. Alleen bestemmingsverkeer mag nog in de regio komen. Het verboden gebied geldt voor de A2 rondom Meerssen, de A79 en a76 ter hoogte van de regio Heerlen en Eijsden. Er zal door de politie worden gecontroleerd of mensen zich aan de regels houden.
Strandtenthouders langs de volledige Nederlandse kust hebben woensdag een noodkreet laten horen vanwege de Tijdelijke Noodwerk Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) regeling die horecazaken moet ondersteunen tijdens de coronacrisis. Volgens de strandpaviljoenhouders en de Koninklijke Horeca Nederland (KHN) roept de regeling veel vragen op. Strandtenten van Zeeland tot aan Schiermonnikoog hebben woensdag met hun materiaal als stoelen en tafels de tekst 'Strandtenten in het NOW' gemaakt als noodkreet. De NOW-regeling dekt volgens de eigenaren niet genoeg salaris van personeel, waardoor veel paviljoens op omvallen staan. De KHN stelde dinsdag al vast dat de regeling in veel gevallen maximaal 75 procent van het salaris van personeel dekt, in plaats van de eerder voorgelegde 90 procent. Vanavond in Hart van Nederland is er meer te zien over de actie van de strandtenthouders.
Politierechters hebben woensdag weer diverse zogenoemde coronaspugers veroordeeld tot celstraffen tot twaalf weken. De verdachten die politieagenten bespuugden moeten bovendien 400 euro aan de dienders betalen. De politierechter deed vandaag uitspraak in verschillende 'corona' zaken. Zo werd in Utrecht tijdens de snelrechtzitting een 34-jarige man uit Almere veroordeeld tot twaalf weken cel voor het hoesten naar twee medewerkers van een supermarkt. Het personeel vermoedde dat hij iets gestolen had. Ook hij verklaarde dat hij aan corona leed. Hij wist te ontkomen en werd later alsnog gearresteerd.
Het aantal Nederlanders van wie vaststaat dat ze door het coronavirus zijn overleden, is gestegen naar 2248. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft de afgelopen dag 147 nieuwe meldingen over sterfgevallen gekregen van de GGD'en in het land. Het RIVM heeft 308 nieuwe meldingen over ziekenhuisopnamen doorgekregen. Dinsdag waren dat er 292. De registratie is nog niet helemaal actueel omdat sommige cijfers pas later worden doorgegeven.
De gemeente Rotterdam is voor ongeveer 6,7 miljoen aan niet gedekte kosten kwijt voor het verzetten van het Songfestival. Dat schrijft het AD op basis van het college van B&W. Het college heeft de Rotterdamse gemeenteraad gevraagd om 6,7 miljoen beschikbaar te stellen. Deze kosten zitten onder meer in de huur en beveiliging van Ahoy.
Massaal werd er om 12 uur getoeterd door alle schepen en bootjes in Rotterdam. Dit om de Rijnmond regio steun te geven gedurende de coronacrisis. Het leverde fraaie beelden op. https://twitter.com/c\_weeda/status/1247829245826600960
Máxima heeft woensdag een werkbezoek gebracht aan een hotel en een pub in Amsterdam. Als lid van het Nederlands Comité voor Ondernemerschap was de koningin daar aanwezig om te praten met vertegenwoordigers vanuit de horecabranche. Zij informeerden de koningin over de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus voor hun bedrijven. Eerder op de woensdagochtend bezocht Máxima al transportbedrijf Pieter Smit in Nieuw-Vennep. De coronacrisis heeft ook grote gevolgen voor de transport- en logistieksector.
Onderwijsminister Arie Slob wil een landelijke feestdag organiseren voor alle geslaagde scholieren. Hij mikt op donderdag 4 juni, de dag dat alle scholieren hebben gehoord of zij geslaagd zijn of niet. Echter is het nog niet bekend of de genoemde datum haalbaar gaat zijn vanwege de coronacrisis. Daarnaast wil Slob leerlingen helpen die er wat minder voor staan. Daarom volgen er vanaf 4 juni zogenoemde 'resultaatverbeteringstoetsen', die ervoor moeten zorgen dat scholieren hun onvoldoendes kunnen ophalen. Het idee is om leerlingen net als de herkansingen een extra mogelijkheid te geven om alsnog te kunnen slagen.
Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) is positief gesteld over de terugloop van patiënten die dagelijks op de intensive care erbij komen. Dit zegt hij tijdens de wekelijkse briefing aan de Tweede Kamer. "Ik ben absoluut opgelucht", zei de ic-arts woensdag in de Tweede Kamer over de meest recente cijfers. Die laten zien dat er nog steeds meer corona-patiënten op de ic bij komen dan verlaten, maar dat de nettostijging per dag "veel harder afneemt dan we gedacht hadden op basis van prognoses". Als de maatregelen nu versoepeld worden, dreigt echter weer een enorme toename, vreest Gommers. De afname van het netto aantal nieuwe patiënten betekent ook voor Nederland dat de zogenoemde crisisfase minder snel in zicht komt. Nu geldt voor de ic-afdelingen de 'gele fase', waarin de capaciteit is verdubbeld en zorgverleners voor meer patiënten tegelijk moeten zorgen dan normaal.
Het hervatten van de Eredivisie en de Keuken Kampioen Divisie in juni wordt volgens de betrokken burgemeesters erg moeilijk. De burgemeesters van voetbalsteden vrezen dat het spelen van de laatste wedstrijden in de competitie te veel politie-inzet zal vergen. Als er weer gevoetbald mag worden, dan is het verbod op groepsevenementen opgeheven en dat zou betekenen dat supporters elkaar ook weer mogen opzoeken, in of buiten het stadion. Acht wedstrijden afwerken in een ruim een maand tijd lijkt de burgemeesters ook erg veel. Dit stelt Paul Depla, burgemeester van Breda en betrokken bij de regiegroep Voetbal en Veiligheid.
Mensen die besmet zijn met het coronavirus en slechts milde klachten hebben, zijn misschien niet immuun als ze het virus daarna nog een keer tegenkomen, meldt RIVM-expert Jaap van Dissel aan de Tweede Kamer. Er lopen onderzoeken en tests naar de mate waarin mensen bestand worden tegen het virus als ze een keer besmet zijn geweest. Uit de eerste onderzoeken blijkt "dat we het idee hebben dat personen die slechts milde klachten hebben gehad, minder antistoffen opbouwen", zegt Van Dissel. Die antistoffen zorgen er juist voor dat iemand geen last krijgt van ziekte als diegene besmet raakt.
Als de privacy van alle Nederlanders niet gewaarborgd kan worden bij de apps die de overheid wil inzetten in de strijd tegen het nieuwe coronavirus, kunnen die er niet komen. Mensen moeten erop kunnen vertrouwen dat hun zorggegevens niet weglekken naar de overheid, bedrijven of anderen. Dat zei voorzitter van de Autoriteit Persoonsgegevens, Aleid Wolfsen, op BNR. "Het is een beetje zwaar gezegd, maar we willen niet over een paar maanden wakker worden in een samenleving met een soort Chinese toestanden, waar mensen permanent onder surveillance staan, de overheid je de hele dag kan volgen, zorggegevens kan inzien en er allerlei consequenties aan kan verbinden. Als dit soort maatregelen worden ingevoerd, moet het echt voor de volle 100 procent privacyvriendelijk zijn."
Het aantal nieuw geregistreerde coronabesmettingen onder zorgverleners daalt flink. Dat zegt hoofd infectieziekten van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) Jaap van Dissel in de Tweede Kamer. Een grafiek laat zien dat het aantal nieuwe besmettingen bij zorgmedewerkers de laatste tijd sneller daalt dan in andere groepen, zoals besmettingen in instellingen of door mensen uit het buitenland. Minder besmettingen onder zorgpersoneel betekent ook goed nieuws voor de toch al overbelaste zorg. Veel hulpverleners zijn overigens juist besmet geraakt buiten het ziekenhuis, zegt Van Dissel. Dat blijkt uit gevallen die onderzocht zijn en de "ervaring die vanuit China gerapporteerd is". Meer dan een op de vijf corona-meldingen komen van zorgverleners. Dat is volgens Van Dissel wel vertekend, omdat er onder zorgpersoneel veel meer wordt getest waardoor er relatief meer meldingen uit die hoek binnenkomen.
Minister Wopke Hoekstra van Financiën denkt dat "het echt moet lukken" om een akkoord tussen de eurolanden te kunnen bereiken over een "zwaar pakket" Europese steunmaatregelen om de klap van de coronacrisis op te vangen. "Maar voor mij is het helder dat euro-obligaties er niet komen." Hij zei dat na afloop van zestien uur onderhandelen in de Eurogroep over een pakket kredietmaatregelen van ruim 500 miljard euro. Het overleg per videoverbinding is opgeschort tot donderdag omdat met name Hoekstra en zijn Italiaanse collega Roberto Gualtieri de hakken in het zand zetten. Desondanks noemt de CDA-bewindsman het overleg vruchtbaar. "Op een aantal onderwerpen zijn we heel ver gekomen", zei hij. Hoekstra sluit niet uit dat de onderhandelingen nog langer gaan duren omdat het over "grote onderwerpen" en miljardenbedragen gaat.
CNV Zorg & Welzijn wil dat er een fonds komt waaruit zorgmedewerkers die worden getroffen door het nieuwe coronavirus kunnen putten om inkomensverlies bij langdurige ziekte en revalidatie te compenseren. Zorgprofessionals lopen meer risico op besmetting met corona, aldus de bond. "Hen wordt gevraagd door te werken, ook als zij lichte klachten hebben. Zo houden ze de Nederlandse zorg draaiende, soms zonder beschermingsmiddelen, met alle besmettingsrisico’s van dien."
Ook deze woensdagochtend is er weer een update aan de Tweede Kamer over het coronavirus. Aan het woord komen hoofd infectiebestrijding Jaap van Dissel van het RIVM, voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging Intensive Care en inspecteur-generaal Ronnie van Diemen-Steenvoorde van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd. De livestream is hier te volgen.
Het paasweekend is traditiegetrouw de start van het attractieseizoen, maar door de coronacrisis lopen de dingen dit jaar anders en liggen de attracties er verlaten bij. Als we konden kiezen zouden we met Pasen het liefst naar de Efteling gaan, gevolgd door Diergaarde Blijdorp in Rotterdam en Wildlands Zoo in Emmen. Dat heeft merkenonderzoeker Hendrik Beerda Brand Consultancy uitgezocht door een rondvraag onder 1600 mensen. Als er wordt gevraagd naar een uitje dat ook leerzaam is, dan noemen de ondervraagden het vaakst het Rijksmuseum en het Anne Frank Huis in Amsterdam en het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. Als meest kindvriendelijk gelden in dit educatieve rijtje Madurodam in Den Haag, het Spoorwegmuseum in Utrecht en NEMO Science Museum in Amsterdam.
Dat we vanwege de uitbraak van het coronavirus zoveel mogelijk thuis moeten werken heeft de grootste invloed op alleenwonende millennials. Dat meldt Het Financieele Dagblad op basis van een rapport dat woensdag verschijnt. Daaruit blijkt dat millennials vaker met burn-outachtige klachten kampen dan andere leeftijdsgroepen. Bijna zeventig procent van de werkenden tussen de 18 en 34 jaar ervaart stress en ontevredenheid tijdens het thuiswerken. Een derde klaagt over concentratieproblemen. Deze klachten komen nu dubbel zo vaak voor als onder normale omstandigheden. Jongeren zijn volgens GZ-psycholoog Gijs Coppens op verschillende manieren de dupe van het massale thuisblijven. Ze zijn vaker zzp'er of werken op een tijdelijk contract en verkeren daarmee in grotere financiële onzekerheid.
Gynaecologen vrezen dat het beeld dat door de coronacrisis is ontstaan van volle ziekenhuizen ervoor kan zorgen dat zwangere vrouwen te laat naar het ziekenhuis komen bij problemen. Daarvoor waarschuwt beroepsvereniging NVOG woensdag in de Volkskrant. De vereniging is bang dat huisartsen en verloskundigen vanwege de drukte in ziekenhuizen niet op tijd om specialistische hulp vragen. Daarom wordt er nu de oproep gedaan om zwangere vrouwen en pasgeboren kinderen bij klachten gewoon naar het ziekenhuis door te blijven verwijzen. De afgelopen tijd ontstonden er volgens de NVOG meerdere gevaarlijke situaties omdat er niet op tijd om de hulp van het ziekenhuis werd gevraagd. "We kregen met name uit Brabant berichten dat zwangere vrouwen pas in een heel laat stadium in het ziekenhuis verschenen met ernstige complicaties", zegt Martijn Oudijk van de beroepvereniging.
Onder een deel van het personeel in verpleeghuizen groeit de angst voor het coronavirus. De ongerustheid is zo groot dat sommige zorgmedewerkers niet meer naar hun werk durven. Dat meldt het AD woensdag. Bij de beroepsvereniging V&VN zijn in een week tijd ruim 1000 meldingen binnengekomen, vooral van verpleegkundigen en verzorgenden in verpleeghuizen en van wijkverpleegkundigen die ouderen thuis bezoeken. Er zijn veel zorgen om het gebrek aan beschermende middelen. Sommigen vertellen dat ze hun cliënten bezoeken met mondmaskers uit de bouwmarkt, vuurwerkbrillen en huishoudelijke handschoenen. Onacceptabel, vindt de beroepsvereniging. "De meeste aandacht gaat naar de ic's in ziekenhuizen, maar de grootste crisis is nu in verpleeghuizen en de wijkverpleging", aldus Marita de Kleijne van V&VN.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.