Milieu en Gezondheid
4 apr 2020, 08:30
Nederland blijft tot in ieder geval eind deze maand in een 'intelligente lockdown' om de verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het nieuws rondom het virus.
Lees hier het liveblog van vrijdag terug.
In totaal zijn er tot nu toe 16.627 mensen in Nederland positief getest op het virus. Bekijk op deze kaart hoeveel ziekenhuisopnames er per gemeente zijn.
Het aantal corona-doden in ons is opgelopen naar 1651. Hieronder staat een overzicht van het aantal sterfgevallen per dag.
Wij sluiten dit liveblog voor nu. Houd hartvannederland.nl in de gaten voor het laatste nieuws.
Burgemeester Rob Meerhof van de Noord-Hollandse gemeente Oostzaan is ontstemd dat ondanks de oproep om thuis te blijven veel mensen zaterdag het recreatiegebied het Twiske hebben bezocht. Vanaf zaterdagnacht tot in ieder geval maandag 6 april 20.00 uur blijven daarom parkeerplaatsen gesloten en slagbomen naar beneden.Meerhof deed eerder op de zaterdag al een oproep aan iedereen om weg te blijven of weg te gaan uit het gebied. "Teveel mensen blijken zich niet aan de regels te houden. Zij nemen de afstand van 1,5 meter niet in acht. Op dit moment wordt er gehandhaafd in het recreatiegebied en worden ook daadwerkelijk mensen beboet. Omdat het om te veel mensen gaat die de regels overtreden, moet ik nu tot de conclusie komen dat zij zowel een gevaar vormen voor zichzelf als voor anderen als het gaat om het mogelijk verspreiden van het coronavirus."
Op het nummer '17 miljoen mensen' van Davina Michelle en Snelle is in Erp een lichtshow uitgevoerd, voor alle mensen die in deze moeilijke tijd een steuntje in de rug nodig hebben, en natuurlijk voor alle mensen die zich inzetten voor anderen:
Rond de 200 mensen die vrijdag vanuit Suriname naar Nederland teruggebracht zouden worden, zijn gestrand. Het door de overheid ingehuurde vliegtuig van TUI bleek een mankement te hebben. Alle passagiers zijn in twee hotels in Paramaribo ondergebracht. Dat heeft Jerry Slijngaard, voorzitter van het Covid-19 managementteam, zaterdag bevestigd aan het ANP.De gestrande passagiers mogen de hotels niet verlaten, ze zijn formeel in quarantaine, zo hebben de Surinaamse autoriteiten besloten. Volgens Slijngaard was dit nodig omdat de groep Nederlanders samen met reizigers uit buurland Guyana in 1 ruimte zijn geweest.De bedoeling is dat het TUI-toestel via Aruba naar Nederland vliegt zodat daar gestrande mensen mee terug kunnen naar Nederland. Ook enkele vakantiegangers die op Aruba wonen en in Suriname gestrand waren, behoren tot de groep van passagiers.
Het coronavirus is voor het eerst vastgesteld bij een bewoner van Terschelling. Dat heeft waarnemend burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld van het waddeneiland zaterdag bekendgemaakt. "Het gaat om een ouder persoon. Omwille van de privacy geven we geen verdere informatie over de patiënt. Uiteraard is de directe omgeving van de patiënt geïnformeerd en zijn de gebruikelijke maatregelen genomen", aldus Hermans-Vloedbeld. "Hoewel het een kwestie van tijd was dat het virus ook op Terschelling de kop op zou steken, is het toch heel vervelend als het dan iemand treft." De burgemeester riep iedereen op de landelijke maatregelen te blijven volgen. Terschelling heeft bijna 5000 inwoners
Een groep van zo'n dertig man heeft bij het station in Lage Zwaluwe een bekeuring gekregen vanwege samenscholing.Eerder op de dag hadden de gemeente en politie al ingegrepen omdat een nog grotere groep van zo'n 60 man met auto's aan het crossen was bij vliegveld Breda International Airport in de buurt van het Noord-Brabantse dorp Bosschenhoofd. Ook stonden er diverse mensen te kijken. Ondanks de waarschuwing ging volgens de politie een deel van de groep verder bij Lage Zwaluwe. "De waarschuwing mocht helaas niet baten", twitterde de wijkagent. De gemeente Haldeberge, waar Bosschenhoofd onder valt, is niet te spreken over het gedrag van de groep. "Dit is onacceptabel. Morgen wordt extra gecontroleerd op deze locatie. Indien nodig wordt er direct bekeurd", aldus de gemeente.
In Curaçao mag zondag niemand de straat op. Dat is volgens minister van Sociale Zaken, Arbeid en Welzijn Hensley Koeiman de eerste keer in de geschiedenis van het land. Uitzonderingen zijn er voor mensen met vitale functies zoals ziekenhuispersoneel. Sinds vorig weekend kent Curaçao een avondklok en mogen er dagelijks maar een beperkt aantal mensen met de auto op straat. Deze zondag is het voor alle voetgangers, fietsers, motorrijders en automobilisten verboden om op straat te gaan, supermarkten zijn gesloten. Het aantal geregistreerde corona-gevallen op Curaçao is met elf al enkele dagen stabiel. Eén persoon is overleden, één persoon ligt in het ziekenhuis, vier zitten in isolatie thuis, vijf zijn opgeknapt. Enkele honderden mensen worden gemonitord of zitten in quarantaine.
De familie van Albert Slagmolen is radeloos. Albert Slagmolen overleed op 72-jarige leeftijd op het cruiseschip Zaandam, waarschijnlijk aan corona. Wegens het virus mocht het schip in verschillende landen niet aan wal gaan, maar uiteindelijk kregen de Zaandam en zusterschip de Rotterdam donderdag toestemming om aan te meren in de Amerikaanse staat Florida. Via een telefoontje kregen Albert's nabestaanden te horen dat hun man, vader en schoonvader misschien gecremeerd gaat worden in Florida, zonder enig overleg. Onverteerbaar, vindt Albert's weduwe Wieneke. "Dit is gewoon niet te bevatten, zo onmenselijk." Lees hier het hele verhaal.
Het initiatief 'Help de Horeca' heeft 1 miljoen euro aan waardebonnen opgeleverd voor noodlijdende horeca. Er zijn er ruim 20.000 aangeschaft, meldt Koninklijke Horeca Nederland. Op deze manier komt er toch geld binnen bij horecaondernemers die nu gesloten zijn of alleen nog bezorgen. Het geld staat aan het eind van de maand op de rekeningen van de ruim 6000 zaken die meedoen. Rond deze tijd verdient de branche normaal gesproken circa 24 miljard euro, maar nu zal er vermoedelijk slechts 12 miljard binnenkomen. Volgens Dirk Beljaarts, algemeen directeur van Koninklijke Horeca Nederland, is die 1 miljoen euro een mooi begin, maar niet voldoende. "Door de verlenging van de maatregelen verkeren veel ondernemers in grote problemen. Daar is veel meer voor nodig dan dit initiatief alleen."
Het aantal Nederlanders dat op een intensivecareafdeling ligt met het coronavirus, is gestegen tot 1360. Dat zijn er 36 meer dan vrijdag. "We zien het aantal opnames de afgelopen dagen minder snel stijgen dan vorige week, de 'social distancing' lijkt te werken. Het is dus heel belangrijk om dat voort te zetten", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg. Van de 1360 ic-patiënten liggen er zeventien in Duitsland. Dat zijn er drie meer dan vrijdag. 33 Duitse ziekenhuizen hebben zich inmiddels bereid verklaard om Nederlandse patiënten op te nemen. "We hebben momenteel voldoende aanbod aan ic- en niet-ic-bedden. Dat is geruststellend", zegt Kuipers. De afgelopen 24 uur zijn er 61 verplaatsingen tussen regio’s geweest, waarvan 47 ic-patiënten, inclusief drie naar Duitsland. In totaal zijn er 2100 ic-bedden beschikbaar. Op zondag of maandag zouden er 2400 bedden beschikbaar moeten zijn. Kuipers: "We liggen nog altijd op schema met het aantal beschikbare bedden en we zien op dit moment het aantal opnames minder snel stijgen. We hopen dat dit zo doorzet." Voor patiënten die geen coronavirus hebben maar wel ic-zorg nodig hebben, zijn 510 bedden beschikbaar.
Bezoekers van de woonboulevard in Heerlen hebben zich zaterdag binnen de winkels goed aan de regels gehouden en hielden voldoende ruimte tussen elkaar. Alleen wanneer ze naar buiten gingen terug naar hun auto, verloren ze die regels wel eens uit het oog, aldus manager Ger Hazelhof van Woonboulevard Heerlen zaterdagmiddag. Daartoe had de woonboulevard een drone ingezet die mensen opriep de vereiste afstand van anderhalve meter te houden. Hazelhof toonde zich zaterdagmiddag tevreden over de manier waarop bezoekers zich gedroegen. "Er waren heel wat handhavers op de been, maar die hoefden niet in te grijpen", zei Hazelhof.
Politici komen doorgaans keurig gekapt voor de dag maar omdat kappers wegens de coronacrisis hun werk niet meer kunnen doen, zitten ook de bestuurders met de handen in het almaar woekerende haar. Vicepremier De Jonge bedacht daar wat op: via facetime geeft zijn vaste kapper instructies aan zijn echtgenote, die er met haar schaar het beste van maakt. De Jonge zat daarover enigszins in de piepzak, vertelde hij vrijdag. "Ik denk dat dat net kan, maar ik zie er een beetje tegenop, eerlijkheidshalve...” Maar, zijn echtgenote heeft wellicht haar roeping gemist, blijkt uit een post op zijn facebookpagina: https://www.facebook.com/hugodejongeVWS/posts/1751482818326197
Ook in de thuiszorg is het zwaar behelpen geblazen sinds de cononacrisis. Huub Doffer (70) kan erover meepraten. Hij heeft heel hard hulp nodig, maar kreeg die maar liefst anderhalve week niet. "Ik voel me echt in de steek gelaten", zegt Huub geëmotioneerd. "Het maakt me ook verdrietig. Dan denk ik: verdikkie, dat heb ik toch niet verdiend?" Lees hier het hele verhaal.
Volgens Amerikaanse media is de evacuatie van passagiers van het Nederlandse schip Zaandam in Florida afgerond. Alle passagiers die niet besmet zijn met het coronavirus zijn inmiddels naar huis gevlogen. De zieken zijn in ziekenhuizen opgenomen. Een deel van de bemanning bevindt zich nog aan boord in quarantaine. De media vertellen niets over het lot van de vijf Nederlandse gasten, maar wel dat grote groepen Amerikanen en Canadezen zijn vertrokken na het begin van de ontruiming vrijdag. Nadat er coronabesmettingen op de Zaandam waren vastgesteld, mocht het schip nergens meer aanmeren. Uiteindelijk gaven de autoriteiten in Florida toch toestemming, mede na overleg met president Donald Trump. Het schip Rotterdam, ook van de Holland-Amerika Lijn, was de Zaandam inmiddels te hulp geschoten. Vier mensen op de Zaandam bezweken aan het virus.
Nederland lijkt zaterdag ondanks het zonnige lenteweer gehoor te geven aan de oproep van het kabinet om zo veel mogelijk thuis te blijven vanwege de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Onder meer op de stranden en in de bossen is het (nog) rustig. In Zandvoort zijn de toegangswegen naar het strand afgesloten. "Het is rustig en wij verwachten dat het zo blijft", zegt een woordvoerster van de gemeente. Ook in de kustregio tussen het Noord-Hollandse Castricum en Texel zijn tot dusver weinig mensen op de been, meldt de veiligheidsregio Noord-Holland Noord. Volgens Staatsbosbeheer zijn er wat bezoekers in de natuurgebieden, maar ook daar gaat het goed. "Mensen houden zich goed aan de regels", vertelt een woordvoerder. "Er zijn geen problemen. We hopen dat dat zo blijft." Natuurmonumenten ziet wel dat wielrenners en mountainbikers soms niet anderhalve meter afstand houden, maar "die worden daarop aangesproken".
De Nederlandse Vereniging voor Pleeggezinnen (NVP) slaat zaterdag in het consumentenprogramma Kassa alarm over de oplopende spanningen in veel pleeggezinnen door de coronacrisis. De organisatie hield een enquête onder 400 pleeggezinnen. Een kwart beoordeelt de situatie thuis met het cijfer 5 of lager. De spanningen lopen onder meer op omdat kinderen door de sociale beperkingen hun familieleden niet kunnen of mogen zien. Ook is ondersteunende zorg tijdelijk stopgezet. "Zowel pleegouders als pleegkinderen staan onder grote druk", legt directeur Peter van der Loo uit. In het ergste geval kan volgens hem de relatie met de pleegouders zo beschadigd raken dat kinderen overgeplaatst moeten worden. De NVP pleit daarom voor extra hulp vanuit gemeenten, bijvoorbeeld op school. "Het is dringend nodig dat scholen ook deze kinderen opvang aanbieden." In Nederland zijn op dit moment ongeveer 16.000 pleeggezinnen.
Het dodental door het nieuwe coronavirus is opgelopen tot 1651, meldt gezondheidsorganisatie RIVM zaterdag. In de afgelopen dag zijn er 164 sterfgevallen gemeld en dat is vergelijkbaar met de afgelopen dagen. Sinds vrijdag zijn er 904 mensen positief getest op het virus, wat betekent dat er nu zeker 16.627 mensen in ons land het virus hebben opgelopen. Het aantal ziekenhuisopnames is toegenomen met 336. Tot nu toe zijn er in Nederland 6622 coronapatiënten opgenomen (geweest) in het ziekenhuis. Lees hier meer over de laatste cijfers
Een bijzonder tafereel in Amsterdam vrijdag: daar waren medewerkers van de dierenambulance van top tot been in beschermde pakken gekleed om een kat op te halen. Het baasje bleek het coronavirus opgelopen te hebben en moest naar het ziekenhuis. De kat moest daarom naar een dierenasiel gebracht worden en daarbij werd het zekere voor het onzekere genomen. "Wij in onze ruimtepakken buiten en een zak gedeeltelijk om de kist", schrijft de Amsterdamse dierenambulance op Facebook. Het coronavirus kan nog in de vacht zitten en daarom is de kat in quarantaine geplaatst.
Vrijdag zijn bijna een miljoen chirurgische maskers uit China aangekomen in Nederland. Dat heeft minister Martin van Rijn voor Medische Zorg bekendgemaakt. Door de uitbraak van het nieuwe coronavirus is er in de ziekenhuizen een groot tekort aan medische beschermingsmiddelen voor zorgpersoneel. Volgens de minister gaat het om 938.000 chirurgische maskers van het type IIR. Hij zei op Twitter dat de hulpmiddelen allemaal zijn goedgekeurd volgens de richtlijnen van gezondheidsorganisatie RIVM. Vorig weekend werd er nog een partij van 600.000 Chinese mondmaskers afgekeurd omdat de kwaliteit na inspectie ver onder de maat bleek te zijn. Een deel van de medische hulpmiddelen was toen al uitgedeeld aan verschillende ziekenhuizen.
Miljardair Marcel Boekhoorn, de eigenaar van HEMA, vraagt schuldeisers om een deel van schulden van de winkelketen kwijt te schelden. Dat bevestigt een woordvoerder van zijn investeringsfonds zaterdag na berichtgeving door Het Financieele Dagblad. Hoe groot de gevraagde gunst is, is niet duidelijk. Door de coronacrisis zit HEMA in zwaar weer. Winkels in het buitenland moeten van overheden gesloten blijven. In Nederland zijn de warenhuizen nog wel open, maar de omzet is sinds de uitbraak van het virus gedaald omdat er minder mensen naar de filialen komen. Bovendien heeft het winkelbedrijf nog ongeveer 800 miljoen euro aan schulden openstaan. Ruim 53 miljoen euro van de schuld moet in juni worden afbetaald. In ruil voor het kwijtschelden wil het investeringsfonds van Boekhoorn zelf nieuwe kapitaal steken in HEMA.
Het is een opvallend gegeven: mannen overlijden vaker aan de gevolgen van het nieuwe coronavirus dan vrouwen. Hoe kan dat? Huub Savelkoul is hoogleraar immunologie aan de Wageningen Universiteit en weet alles van ons immuunsysteem. In deze video van de Universiteit van Nederland legt hij duidelijk uit waarom het sterftecijfer onder mannen veel hoger is.
Het belooft volgens Weer.nl dit weekend warm en zonnig lenteweer te worden. Normaal gesproken is dit voor veel Nederlanders een reden om eropuit te trekken, maar door de uitbraak van het nieuwe coronavirus is dat niet wenselijk. Het kabinet roept mensen daarom op om de komende dagen zoveel mogelijk thuis te blijven. Twee weken geleden was het ook mooi weer en dat was goed te merken in de parken, bossen, natuurgebieden en stranden. Mensen hielden niet genoeg afstand en de situatie liep zelfs zo uit de hand dat de overheid een NL-Alert verstuurde. Op verschillende plekken in Nederland zijn er daarom nu maatregelen genomen om herhaling te voorkomen. Zo wordt goed in de gaten gehouden of er niet alsnog te veel mensen naar bepaalde plekken komen. Veel parkeerplaatsen bij natuurgebieden en kustplaatsen zijn uit voorzorg afgesloten en burgemeesters hebben al aangekondigd boetes te gaan uitdelen voor drukte in de natuur. Ook het openbaar vervoer roept reizigers op om weg te blijven, want "het ov is geen uitje".
De woonboulevard in het Limburgse Heerlen gaat dit weekend een drone inzetten om mensen op te roepen anderhalve meter afstand van elkaar te houden. De drone met een ingebouwde speaker zal boven de parkeerplaatsen en gebieden rond de woonboulevard vliegen. Vrijwel alle winkels van de woonboulevard zijn dit weekend geopend. Vanwege het mooie weer wordt er extra drukte verwacht. Handhavers zullen extra controles uitvoeren op het naleven van alle regels rond het beperken van het verspreidingsrisico. Als de waarschuwing met de drone zaterdag en zondag goed werkt, wordt overwogen om deze ook tijdens het paasweekend in te zetten.
Een groot deel van de Nederlanders denkt dat de ingrijpende maatregelen in de strijd tegen het nieuwe coronavirus nog zeker zes maanden zullen blijven gelden. Dat meldt het AD zaterdag op basis van een onderzoek door I&O Research. "Je merkt dat mensen deze crisis nu echt serieus nemen en er van zijn doordrongen dat het nog wel even duurt", zegt onderzoeker Jasper de Jong tegen de krant. "Maar je ziet ook dat ze wel uitgaan van herstel na een maand of zes; daar blijkt ook een zeker optimisme uit." Een meerderheid van 58 procent verwacht dus dat de corona-maatregelen nog minimaal een half jaar zullen gelden. Een kleine groep van bijna 10 procent denkt zelfs dat we nog een jaar te maken krijgen met beperkingen vanwege het virus.
Helft Nederlanders verwacht sterke verslechtering economie https://t.co/mYgc51XDds pic.twitter.com/QD7ZiPkIvo
— I&O Research (@IenOResearch) April 4, 2020
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.