Milieu en Gezondheid
1 juni 2020, 14:30
Nederland komt langzaam maar zeker uit de gedeeltelijke lockdown. Verschillende maatregelen worden langzaam versoepeld, maar er blijven maatregelen gelden om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus in Nederland tegen te gaan. Volg in dit liveblog de belangrijkste ontwikkelingen rond de coronacrisis.
Het aantal corona-doden in Nederland is opgelopen tot 5.962
In totaal zijn er tot nu toe 46.545 mensen in ons land positief getest op het virus.
De toestroom in de ziekenhuizen lijkt af te vlakken: 11.744 coronapatiënten zijn tot nu opgenomen (geweest).
Er liggen op dit moment in totaal 158 coronapatiënten op de intensive care.
De buitengewoon opsporingsambtenaren (boa's) hebben op de eerste dag van de verruiming van de coronamaatregelen vooral geïnformeerd en gewaarschuwd. Volgens voorzitter van Nederlandse Boa Bond Ruud Kuin was het op sommige plekken te druk om in te grijpen. "Bij de horeca ging het allemaal redelijk goed. Maar op sommige plekken was het te druk, zoals op het strand van Scheveningen. Daar liepen mensen hutje mutje. Je kan er dan wel drie aanpakken, maar als er zo'n 1500 mensen rondlopen is het niet te doen. Dan wordt het willekeur. Boa's op die plekken hebben mensen vooral geïnformeerd en gewaarschuwd." Volgens Kuin zijn de nieuwe regels voor de boa's ook even wennen. "Dit is pas de eerste dag, dus we moeten ook kijken hoe het gaat en er lessen uittrekken. Het was vandaag ook warm weer en bijna iedereen was vrij. Maar vooralsnog kijken we ook terug op een goede dag. Ik heb geen meldingen gehad van excessen."
Op nog eens drie nertsenhouderijen zijn nertsen besmet met het coronavirus. Een vierde bedrijf wordt nog nader onderzocht, omdat het erop lijkt dat het virus ook daar heeft toegeslagen. Het virus is nu bij zes Brabantse nertsenhouderijen geconstateerd, op acht locaties. Het gaat om bedrijven in Gemert-Bakel, Laarbeek, Deurne en Sint Anthonis. Ook op een nertsenhouderij in het Limburgse Venray is het mogelijk raak. Het kabinet vraagt de deskundigen van het Outbreak Management Team om advies nu het virus zich verder onder nertsen lijkt te verspreiden. Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) en Carola Schouten (Landbouw) sluiten niet uit dat dieren geruimd moeten worden.
Er liggen nog 158 coronapatiënten op de intensive care. Dat is een ic-patiënt minder dan zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maandag. Daarnaast liggen er 488 niet-coronapatiënten op de afdeling intensieve zorg van de ziekenhuizen, 14 minder dan zondag. Volgens voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg is de totale bezetting met 646 ic-bedden laag te noemen. "Zoals verwacht is er in het pinksterweekeinde geen aanwas geweest", aldus Kuipers. Van alle Nederlandse coronapatiënten op de ic's ligt er een nog in Duitsland. Het aantal Covid-19-opnames buiten de ic's bedraagt 542. Dat zijn er twee minder dan zondag.
In twee Haagse moskeeën zijn tot dusver 25 bezoekers of hun contacten positief getest op het coronavirus, meldt de GGD Haaglanden maandagmiddag in een tussenstand van het onderzoek naar de verspreiding. Er hebben zich 24 besmettingen voorgedaan bij bezoekers van de Al-Madinah-moskee van de Faizul-Islam aan de Loosduinseweg of bij hun relaties, zo is uit contactonderzoek gebleken. Ook bij de Islamitische en Culturele Vereniging Roekoen Islam in Den Haag is een besmettingsgeval geconstateerd, aldus de GGD. Het contactonderzoek is nog gaande. Behalve de Al-Madinah-moskee heeft ook de as-Soennah-moskee in de Haag besloten de activiteiten voorlopig te staken wegens een uitbraak van het coronavirus in de Haagse moslimgemeenschap.
Maandag was er al direct grote drukte bij de GGD om een afspraak te maken voor een coronatest. De gratis afsprakenlijn (0800-1202) ging om 08.00 uur open en sindsdien is het er zo druk dat het lang kan duren voordat een beller aan de beurt is. Wie belt, krijgt te horen dat "al onze medewerkers" op dit moment in gesprek zijn en "we zullen u zo snel mogelijk te woord staan". Op Twitter zijn veel reacties van mensen die boos zijn, maar volgens de GGD hoeven ze zich geen zorgen te maken en komen ze zeker aan de beurt. "We lezen dat bellers, vanwege de drukte, vrezen niet deze week voor een afspraak in aanmerking te komen. Wij hebben heel veel ruimte beschikbaar om iedereen die belt, te testen, "aldus GGD GHOR Nederland in een tweet. https://twitter.com/GGDGHORNL/status/1267361204508426242?s=20
Het mooie weer dit pinksterweekeinde zorgt voor drukte op het strand van Scheveningen. Op Twitter roept de politie mensen op niet meer naar Scheveningen te komen, als dat niet noodzakelijk is. "De parkeergarages zijn vol, op het strand en op de boulevard is het erg druk", aldus de politie maandagmiddag. Vanwege het coronavirus wordt mensen geadviseerd drukte te vermijden en 1,5 meter afstand te houden van anderen. https://twitter.com/PolScheveningen/status/1267427192880889857?s=20
Niet alleen theaters, bioscopen, strandtenten en andere horeca mogen maandag weer open na de wekenlange sluiting vanwege corona, ook kerken openen vanaf 1 juni hun deuren voor publiek. Een aantal heeft maandag al meteen een eredienst gehouden ter gelegenheid van tweede pinksterdag. Niet meer dan dertig mensen mochten erbij zijn. De meeste gemeenten houden pas komende zondag hun eerste eredienst met kerkgangers. Een aantal opent de kerkdeuren zelfs pas per 1 juli. "Ze doen dat omdat vanaf die datum honderd mensen mogen worden toegelaten. Dat voelt toch weer wat meer als een volle kerk", zegt een woordvoerster van de Protestantse Kerk Nederland (PKN). "Dan hebben ze bovendien meer tijd om maatregelen te treffen om besmetting te voorkomen."
Het officiële aantal doden door het coronavirus in Nederland is gestegen naar 5962. In het afgelopen etmaal heeft het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zes nieuwe meldingen van sterfgevallen binnengekregen. In ziekenhuizen in Nederland zijn negen nieuwe patiënten opgenomen vanwege het coronavirus, waarmee het totale aantal stijgt naar 11.744.
Het Vondelpark in Amsterdam is maandag niet specifiek vanwege de drukte grotendeels afgesloten. Alle zij-ingangen zijn dicht, alleen de poorten aan de Stadhouderskade en Amstelveenseweg zijn open, maar dat is al het gehele pinksterweekend het geval. Dat meldt de gemeente Amsterdam maandag tegen Hart van Nederland. Eerder werd onjuist gemeld dat de toegang tot het stadspark beperkt werd om "Rotterdamse toestanden" te voorkomen. Zondag werden drie parken in de havenstad afgezet omdat er teveel bezoekers waren. Nu blijkt dus dat de gedeeltelijke afsluiting al langer onderdeel is van de voorzorgsmaatregelen van het stadsbestuur.
Klokslag 12.00 uur (weliswaar zonder sirenes) openden horecazaken in heel Nederland weer de deuren. Op deze eerste dag van de meteorologische zomer waren de eerste zonaanbidders al snel op de terrassen te vinden. Dit bericht bekijken op Instagram
Een bericht gedeeld door Arjo Goedegebuur (@wanszoon) op 1 Jun 2020 om 3:13 (PDT)
Het eerste biertje op een terras in #Gouda, twee maanden nadat de horeca moest sluiten. pic.twitter.com/UzC3MYFW2o
— Job van der Plicht (@jvdplicht) June 1, 2020 Dit bericht bekijken op Instagram
Kroegentoch, 1ste adres gelijk raak???? #paviljoenoverdiep #terras #radler #juno #hetmagweer
Een bericht gedeeld door Nikki de Jonge (@nikkidejonge_pinklady) op 1 Jun 2020 om 3:13 (PDT)
Yesss. Aan de gracht, op een terras. @anderhalvemeter pic.twitter.com/LQNPPyfBJA
— Agnes v.d. Straaten (@Straat12) June 1, 2020
Horeca-ondernemers werden zondag 15 maart compleet overvallen door de mededeling van het kabinet dat ze binnen uur hun zaken moesten sluiten vanwege de corona-uitbraak. Elf lange weken volgden, maar nu is het moment waarop ze zo lang hebben gewacht eindelijk daar: om 12.00 uur mag de horeca mondjesmaat weer open. Hart van Nederland is op deze zonnige tweede pinksterdag bij een strandtent in Scheveningen. Kijk hieronder live mee hoe de eerste mensen weer een terrasje pakken
Al ruim 200.000 mensen hebben online gedemonstreerd voor de culture sector. Dat heeft de organisatie van Cultuur in Actie maandag laten weten. De sector vraagt sinds zaterdag een week lang aandacht voor "meer financiële ondersteuning vanuit de politiek én bewustwording dat cultuur geen vrije tijd is, maar van levensbelang". Tot en met vrijdag wordt via een livestream twaalf uur per dag geprotesteerd. De actie wordt gepresenteerd door tientallen bekende Nederlanders, waaronder Paul de Leeuw en Irene Moors. Mensen kunnen zich online aansluiten bij de actie. Volgens mede-initiatiefnemer Marc Pos "geeft dit nu al aan hoe breed cultuur gedragen wordt in Nederland".
Het Vondelpark is maandag grotendeels afgesloten om grote drukte en overlast te voorkomen. Het Amsterdamse park zegt dat te doen om "Rotterdamse toestanden" te voorkomen. Zondag werden drie stadsparken in de havenstad afgezet omdat er teveel bezoekers waren. Alleen de ingangen aan de Stadhouderskade en de Amstelveenseweg zijn open. Als het druk is, worden fietsers tegengehouden en zijn alleen nog voetgangers welkom. Alle zij-ingangen van het park zijn afgesloten, ook al wordt er gevreesd dat mensen over hekken zullen klimmen. Dat de maatregel nodig is, blijkt volgens het stadspark uit de feiten. "Tijdens het pinksterweekend moest de politie al ingrijpen bij een massaal mini-festival, en ook vond er zelfs een steekpartij plaats." Ook op de zonnige Hemelvaartsdag stonden er lange rijen voor de ingang van het Vondelpark.
Het speciale telefoonnummer dat Nederlanders kunnen bellen om een coronatest te krijgen, wordt maandagochtend platgebeld. Volgens de GGD wordt er op dit moment "heel veel gebeld" naar het nummer 0800-1202. Mensen kunnen sinds 8.00 uur bellen om een afspraak te maken. Het ministerie van Volksgezondheid denkt dat de drukte in de loop van de dag zal afnemen. De GGD roept mensen die nu lang moeten wachten op om het op een later moment nog een keer te proberen. Het telefoonnummer is nog tot 20.00 uur geopend. Wie in aanmerking komt voor een test, kan "in principe" de volgende dag al terecht. Binnen 48 uur volgt de uitslag. Lees hier meer over de speciale telefoonlijn om een coronatest te krijgen
We lezen dat bellers, vanwege de drukte, vrezen niet deze week voor een afspraak in aanmerking te komen. Wij hebben heel veel ruimte beschikbaar om iedereen die belt, te testen.
— GGD GHOR Nederland ❤️? (@GGDGHORNL) June 1, 2020
Sinds maandag moeten reizigers in het openbaar vervoer verplicht een mondkapje dragen. Het is deze tweede pinksterdag nog niet heel druk in de treinen, metro's, bussen en trams, maar dat weerhoudt de meeste mensen niet om zich netjes aan de regels te houden. Dit bericht bekijken op Instagram
Een bericht gedeeld door Rianne berger (@rianne_rob_peetoom) op 31 Mei 2020 om 11:57 (PDT)
En daar zat je dan. Met je beklapje. #treinleven #mondkapje #1juno pic.twitter.com/qOZNqEyTTx
— Juliën Otten (@JulienOtten98) June 1, 2020
vergeet niet jullie mondkapjes in het ov vandaag te dragen! pic.twitter.com/qR4sOH2yt7
— merel (@meisjmerel) June 1, 2020 Dit bericht bekijken op Instagram
Een bericht gedeeld door Spoormeester (@spoor_meester) op 31 Mei 2020 om 11:39 (PDT)
Iedereen in het openbaar vervoer moet een mondmasker dragen, dus ook de treinmachinisten.
Vanaf vandaag in al het openbaar vervoer... mondkapjes plicht. Denk ervan wat je wilt, maar voorkom een boete van 95 euro. pic.twitter.com/nadA98mBuO
— Jan van den Berg (@kawaatje) June 1, 2020
Iedere Nederlander die bang is het coronavirus onder de leden te hebben, kan vanaf maandag een test aanvragen. Sinds 8.00 uur kunnen mensen het speciale telefoonnummer 0800-1202 bellen om een afspraak voor een test te maken. Wie in aanmerking komt, kan in principe de volgende dag terecht. Binnen 48 uur volgt de uitslag. De tests zijn bedoeld voor mensen die hoesten, snotteren, koorts hebben of minder ruiken of proeven. Dat zijn symptomen van het nieuwe coronavirus. Het kabinet wil coronapatiënten snel opsporen, om te voorkomen dat het aantal gevallen snel stijgt en de samenleving weer moet worden stilgelegd. De GGD'en verwachten de eerste dagen een stormloop. Lees hier meer over hoe je een afspraak voor een coronatest maakt
? 0800-1202 ?
Dat is het nummer dat je moet bellen om je te laten testen op #corona. Zo houden we zicht op de verspreiding van het virus en kunnen we het de kop indrukken waar het opliert. ⤵️https://t.co/ElZexqrzc9 #alleensamen pic.twitter.com/Q8hf5EnAkH — Hugo de Jonge (@hugodejonge) June 1, 2020
Mensen die zijn overleden aan de gevolgen van het coronavirus worden maandagavond herdacht in het televisieprogramma Voor wie steek jij een kaarsje op? Omroep KRO-NCRV roept iedereen op om tijdens de uitzending een kaarsje aan te steken, voor het raam, op het balkon of in de tuin. "We herdenken de levens die het virus heeft geëist. We staan stil bij de lege plekken", aldus de omroep. "Wie waren deze mensen en hoe zag hun leven eruit, hoe gaan ze herinnerd worden en wie laten ze achter? "
Een aantal kerken houdt deze maandag, tweede pinksterdag, een eredienst met publiek. Vanaf maandag zijn de strenge coronamaatregelen versoepeld, wat voor de kerken reden is om de deuren weer te openen. Niet meer dan dertig mensen mogen een dienst bijwonen. Dat was sinds de coronacrisis feitelijk al zo, maar de meeste gebedshuizen kozen ervoor onlinediensten zonder publiek te houden, om besmetting te voorkomen. Over een maand wordt het aantal bezoekers opgeschroefd naar maximaal honderd, mits het aantal nieuwe besmettingen niet sterk toeneemt.
Vanaf maandag is het dragen van een mondkapje verplicht in het openbaar vervoer. Reizigers die in een trein, metro, bus of tram stappen, moeten dus een mondmasker op. Ook op veerponten moeten mensen er eentje op. In de stations en op de perrons hoeven reizigers hun mondkapje nog niet op te hebben. Daar geldt wel de regel dat zij onderling anderhalve meter afstand moeten bewaren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Omdat dat in de voertuigen vaak niet kan, is een mondkapje daar wel verplicht.
Wie weer eens een hapje of drankje buiten de deur wil doen, kan maandag weer terecht in een restaurant, café of op een terras. Ook verwelkomen musea, bioscopen en sommige theaters weer publiek. Bezoekers kunnen er vanaf het middaguur terecht. Lees hier aan welke regels je je moet houden als je een terrasje wilt pakken Terug naar de situatie van voor de uitbraak van het coronavirus is nog niet aan de orde. Zo gelden er strikte regels voor de heropening van eet- en drinkgelegenheden, bioscopen en theaters. Ze mogen de komende maand niet meer dan dertig bezoekers ontvangen, vanaf 1 juli wordt dat mogelijk opgeschroefd naar honderd personen. Ook op het Neude in Utrecht zijn horeca-ondernemers klaar om weer gasten te ontvangen, met de nodige afstand natuurlijk
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.