Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Het corona-nieuws van 6 april

LIVEBLOG | Het corona-nieuws van 6 april

Milieu en Gezondheid

6 apr 2020, 06:30

Nederland blijft in ieder geval tot het einde van deze maand in een 'intelligente lockdown' om verdere verspreiding van het nieuwe coronavirus tegen te gaan. In dit liveblog houden we je op de hoogte van al het nieuws rondom het virus.

  • Lees hier het liveblog van zondag terug.

  • In totaal zijn er tot nu toe 18.803 mensen in Nederland positief getest op het virus. Bekijk op deze kaart hoeveel ziekenhuisopnames er per gemeente zijn.

  • Het aantal corona-doden in ons is opgelopen naar 1867.

Update 23:30 – Liveblog gesloten

Wij sluiten dit liveblog voor nu. Houd hartvannederland.nl in de gaten voor meer updates.

Update 22:21 - Applaus voor patiënt (54) die eindelijk Deventer Ziekenhuis mag verlaten

Een "bijzonder geluksmomentje" voor zowel de zorgverleners van het Deventer Ziekenhuis en deze ex-coronapatiënt van 54 jaar. Hij mag na tien dagen op de ic én tien dagen op de coronaverpleegafdeling eindelijk naar huis. Meneer kwam nog eens ergens: hij is opgenomen geweest in het Jeroen Bosch Ziekenhuis en het Radboudumc in Nijmegen en kwam uiteindelijk in het Deventer Ziekenhuis terecht. En nu, onder luid applaus van de zorgverleners van het Deventer Ziekenhuis, eindelijk gezond naar huis! https://twitter.com/DeventerZiekenh/status/1247164515860414464

Update 22:13 - Ex-coronapatiënten helpen mee aan mogelijke oplossing

Ex-coronapatiënten kunnen meewerken aan de zoektocht naar een medicijn tegen corona door het geven van hun bloedplasma.  Onderzoekers willen weten of plasma met antistoffen bijdraagt aan een snellere genezing.

Paul Tromp, zelf genezen van corona, wilde graag een steentje bijdragen en doneerde zijn plasma. Hij weet immers als geen ander: "Het is een vreselijke ziekte. Ik wil iets kunnen bijdragen aan de bestrijding daarvan".

Lees hier het hele verhaal.

Update 21:52 - Vergeet-mij-nietjes voor alzheimerpatiënten

Leg iemand met Alzheimer maar eens uit waarom de kinderen of de kleinkinderen niet meer langskomen, nu corona om zich heen slaat. Alzheimer Nederland wil het leed wat verzachten en begon een publiekscampagne met de titel: #wevergetenjullieniet, met als symbool natuurlijk het vergeet-me-nietje. Agnes, de vrouw van Bram Methorst uit Ede, is dementerend. "Je went er nooit aan om mantelzorger te zijn, en in deze crisis al helemaal niet,” vertelt Bram.

Het oppassen op de kleinkinderen is compleet weggevallen en bij de dagbesteding waar Agnes twee keer per week naartoe ging, kan ze nu niet meer terecht. Vooral het eerste doet haar veel verdriet en Bram moet die afschuwelijke mededeling aan Agnes "wel tien of twaalf keer op een dag” doen.

Lees hier het hele verhaal.

Update 21:40 - Paasweekend: bepaalde plekken verboden terrein voor motorrijders en wielerclubs

Motorrijders en wielerclubs die komende Pasen van plan waren kleine landweggetjes of bepaalde toeristische locaties te verkennen hebben dikke pech, want dat is voor hen komend weekeinde verboden terrein. De veiligheidsregio's namen deze beslissing om wandelaars de kans te geven te genieten van het lekkere weer dat tijdens Pasen op komst is.

Update 20:47 - Brandweer Arnhem schenkt ziekenhuis- en ambulancemedewerkers rozen en taart

'Stay Strong'. Dat is de boodschap die de brandweer in Arnhem wil overbrengen aan het personeel van het Rijnstate Ziekenhuis en de ambulance op de Meander. Laatstgenoemden kregen van de brandweerlieden een taart en de ziekenhuismedewerkers werden verblijd met rode rozen en de niet mis te verstane boodschap van de brandweerlieden, 'stay strong', werd nog maar eens onderstreept, met hulp van een brandslang. Beeld: SPS Media

Update 19: 34 - Medewerkers tbs-kliniek Almere slaan alarm: RIVM-richtlijnen worden niet nageleefd

Medewerkers en tbs-patiënten van het forensisch psychiatrisch centrum (fpc) Oostvaarderskliniek in Almere slaan in De Telegraaf alarm, omdat de richtlijnen van het RIVM daar niet worden nageleefd. Meerdere mensen, zowel patiënten als een werknemer, hebben óf corona óf coronaverschijnselen. Dagelijks komen daar dertig tot veertig sociotherapeuten de kliniek in die vervolgens in groepen van acht in kleine kantoortjes hun dienst moeten overdragen. De tbs-patiënten brengen een groot gedeelte van de dag door met zijn twaalven in een woonkamer van vier bij vijf meter. In de "soos", een soort kantine, zitten vaak twaalf mensen bij elkaar. Een anonieme werknemer vertelt: "Als we erover klagen zegt de directeur letterlijk; het is wat het is". Inmiddels ligt één werknemer in coma op de intensive care aan de beademing. Ook twee tbs-patiënten hebben corona, één daarvan is naar het gevangenisziekenhuis in Scheveningen overgebracht. Twee andere patiënten hebben hoge koorts. Zij zijn uit voorzorg geïsoleerd.

Update 19:00 - 'Zorgheldenplein': Arie steekt zorgmedewerkers een hart onder de riem

Speciaal om de zorgmedewerkers in dit land een hart onder de riem te steken, hing Arie Koot in de regio Utrecht staatnaambordjes met de tekst 'Zorgheldenplein' op de plekken waar al die mensen elke dag zo hard werken. En dat werd door deze helden zeer op prijs gesteld, meldt Arie: "De reacties waren overweldigend en hartverwarmend".

Update 18:20 - Mogelijk meer coronadoden in verpleeghuizen dan uit officiële statistieken blijkt

Verenso, de vereniging voor specialisten ouderengeneeskunde, stelt op basis van elektronische patiëntendossiers dat het aantal sterfgevallen in verpleeghuizen fors hoger zou kunnen liggen dan uit de officiële statistieken blijkt. Uit die dossiers blijkt dat zeker 184 verpleeghuisbewoners, bij wie het virus met een test was aangetoond, zijn overleden. Nog eens 97 patiënten stierven terwijl er een verdenking was van Covid-19, maar besmetting niet officieel was vastgesteld. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt ook steevast dat het werkelijke aantal doden als gevolg van het virus hoger is dan uit de statistieken blijkt, omdat niet iedereen wordt getest. Deze cijfers van Verenso geven daar meer inzicht in.

Update 17:12 - Meeste mensen houden zich aan coronamaatregelen,  minder snelle stijging patiënten op IC: 'Reden tot optimisme'

Het feit dat het aantal coronapatiënten dat op de intensive care komt te liggen de laatste week minder snel steeg, geeft "reden tot optimisme, het is veel prettiger om dit te zien dan de snelle stijging van een paar weken geleden", zegt Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ). Diederik Gommers, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care, is het daar voorzichtig mee eens. Toch is veel te vroeg om te praten over een terugkeer naar het normale dagelijkse leven. Gommers: "We hebben de piek nog niet bereikt, die is aangekondigd over 14 dagen. Het is te vroeg om nu al maatregelen te versoepelen. Als we dat doen is de kans groot dat er alsnog een piek komt. Dat zou onvergeeflijk zijn."

Update 16: 11 - Aantal patiënten op intensive care met 24 gestegen naar 1409: 'relatief laag'

Inmiddels liggen er 1409 coronapatiënten op de intensive care. Dat is een stijging van 24 patiënten, volgens het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) is dat opnieuw relatief laag. Voorzitter Ernst Kuipers van het Landelijk Netwerk Acute Zorg (LNAZ) en voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) zijn optimistischer dan vorige week. "We zijn in control", aldus Gommers. Hij waarschuwde tegelijkertijd voor al te veel optimisme. "De piek is nog niet bereikt." Het is dan ook te vroeg om maatregelen te versoepelen, oordeelt ook Kuipers, die tevens bestuursvoorzitter is van het Erasmus MC in Rotterdam.

Update 15:34 - Na halve dag al 18.000 aanvragen binnen voor tegemoetkoming in loonkosten

Het UWV had om 12.30 uur al 18.000 aanvragen voor een tegemoetkoming in de loonkosten in behandeling genomen. Bedrijven die omzetverlies lijden vanwege de coronacrisis kunnen een aanvraag doen voor de zogenoemde noodmaatregel overbrugging voor werkbehoud (NOW). Het loket daarvoor ging om 09.00 uur open. De NOW-regeling vervangt de werktijdverkorting en is een stuk ruimer. Bij een omzetverlies van 100 procent kunnen bedrijven 90 procent van de loonsom vergoed krijgen. Bij een omzetdaling van 50 procent gaat het om 45 procent van de totale loonsom. Ook blijven bij de nieuwe regeling de WW-rechten van de werknemer intact.

Update 14:27 - Dronken Nederlandse jongeren komen stiekem bij elkaar om paasvuur te stichten in Duitsland

Vanwege het coronavirus gaan veel traditionele paasvuren in het oosten van Nederland dit jaar niet door. Daarom hebben negen Nederlandse jongeren dat afgelopen weekend stiekem gedaan bij Bad Bentheim, net over de grens in Duitsland. De vlammen kwamen vier meter hoog, over een lengte van tien meter. De jongeren zijn volgens de Duitse politie 19 tot 26 jaar oud. Sommigen waren zwaar aangeschoten. De groep had geen spijt en weigerde de vlammen zelf te blussen, aldus de politie. Tegen alle negen Nederlanders is een juridisch onderzoek begonnen. Ze moeten rekening houden met zware straffen, waarschuwen de Duitse autoriteiten.

Update 14:11 - Verdeelsleutel voor donaties aan amateurvoetbalclubs

De KNVB gaat de donaties voor het amateurvoetbal evenredig verdelen over de clubs. De internationals van Oranje en de ING hebben geld gedoneerd om de ongeveer 3000 amateurclubs in Nederland door deze coronacrisis heen te helpen. Er komt een verdeelsleutel, die gebaseerd is op onder meer het aantal leden dat clubs hebben. De voetbalbond neemt zelf ook diverse financiële maatregelen om de clubs uit het amateurvoetbal te helpen. Die maatregelen zijn specifiek per club, aldus de KNVB. Met 1,2 miljoen leden is de KNVB de grootste sportbond van Nederland.

Update 13:50 - 101 nieuw gemelde sterfgevallen in Nederland

Het coronavirus heeft nu zeker 1867 mensen het leven gekost in Nederland. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft sinds zondag 101 nieuwe meldingen over sterfgevallen doorgekregen. De GGD'en in het land hebben 260 nieuwe ziekenhuisopnamen doorgegeven aan het RIVM, een fractie meer dan de 253 van een dag eerder. In de afgelopen 24 uur werden er 952 mensen positief getest. Het totaal aantal besmettingen komt daarmee op 18.803.

Update 12:01 - Burgemeesters bespreken overlast motorrijders

Het Veiligheidsberaad van de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's bespreekt maandagavond of in het paasweekeinde extra maatregelen genomen moeten worden tegen groepen motorrijders. Afgelopen weekend klaagden veel mensen over overlast door motoren, met name op de rivierdijken en op de Posbank bij Rheden. De motorrijders zouden zich niet aan de geldende regels tegen het verspreiden van het coronavirus houden. Ze reden te hard in te grote groepen en verzamelden zich met meer dan drie mensen voor een tochtje. De Koninklijke Nederlandse Motorrijders Vereniging KNMV betwijfelt of motorrijders zich slecht aan de regels hebben gehouden. "Het is ook beeldvorming. Elk jaar zijn er veel klachten in de eerste mooie weekeinden, als motorliefhebbers weer op pad gaan", zegt het hoofd Verkeer en Rijopleidingen Arjan Everink van de belangenvereniging.

Update 11:54 - 'Overbruggingsregeling werkt niet voor tuinders'

De regeling overbrugging werkbehoud (NOW) moet worden aangepast zodat ook tuinders er gebruik van kunnen maken. Met name bedrijven met een seizoensgebonden productie dreigen door de huidige regels achter het net te vissen, stelt branchevereniging LTO Nederland. De overheid kijkt voor het omzetverlies naar de totale omzet in 2019 en deelt die door vier. Daar komt dan een omzet uit waar de huidige omzet minimaal een vijfde onder moet liggen. Bedrijven die normaal gesproken 50 tot 70 procent van hun omzet in de maanden maart tot en met mei halen, komen daardoor niet aan de drempelwaarde terwijl het eigenlijke omzetverlies veel groter is.

Update 11:22 - Schiedams museum wil stad troosten en kunstenaars helpen

Het Stedelijk Museum Schiedam roept kunstenaars in de eigen stad op om 'troostkunst' te maken, met name in verband met de coronacrisis. De inzendingen komen op posters in de hele stad te hangen. "Op die manier wil het museum kunstenaars die hun inkomen terug zien lopen, een steuntje in de rug geven en tegelijkertijd iets doen voor de bewoners", aldus een woordvoerster van het museum. Het project Troostkunst uit Schiedam is een samenwerking met het De Groot Fonds en het Fonds Schiedam Vlaardingen.

Update 11:16 - 'Draai Nederlandse muziek op de radio'

Draai zoveel mogelijk Nederlandse muziek op de radio. Met die noodoproep richt Buma Cultuur zich maandag tot alle Nederlandse radiostations. Volgens de auteursrechtenorganisatie is het een eenvoudige manier om Nederlandse artiesten bij te staan in de huidige coronacrisis.

Artiesten zien door het wegvallen van optredens een groot deel van hun inkomsten in rook opgaan. Radiozenders kunnen daarvoor in de plaats iets betekenen door alleen of zoveel mogelijk Nederlandse muziek te draaien. Artiesten, tekstschrijvers en componisten kunnen zo een extraatje ontvangen in deze moeilijke tijd.

Update 10:44 - Oud-Hollands snoepwinkeltje in actie voor zorgpersoneel

De eigenaar van een Oud-Hollands snoepwinkeltje in Alkmaar is een actie begonnen voor het zorgpersoneel. Op de site van zijn winkel kunnen mensen zakjes snoep bestellen tegen kostprijs, speciaal voor personeel van ziekenhuizen. Het idee kwam na opmerkingen van klanten. "Er kwamen wat bestellingen binnen van mensen die ons een warm hart toedragen via onze webshop. Toen bleek ook dat er veel besteld werd voor mensen in de zorg. Dat vond ik een leuk initiatief. Verschillende mensen zeiden tegen mij: daar moet je een actie voor opzetten", zegt ondernemer Kees Klaassen tegen NH Nieuws.

Update 10:01 - Dodental op Sint Maarten door coronavirus stijgt naar zes

Het aantal doden als gevolg van het coronavirus op Sint Maarten is zondag met twee naar zes gestegen. De overheid meldde dat in totaal 37 besmettingen zijn geregistreerd. Dat betekent dat er sinds zaterdag twaalf nieuwe gevallen bij zijn gekomen. In het ziekenhuis ligt één coronapatiënt en drie mensen van wie wordt vermoed dat ze besmet zijn met het coronavirus. Nederland stuurde zondag een transportvliegtuig geladen met medische apparatuur om coronapatiënten te behandelen. Daaronder is een deels mobiel ziekenhuis waarmee zes zelfstandige intensivecareplekken worden opgezet. Ook is apparatuur meegestuurd waarmee zes extra ic-plekken in het ziekenhuis van Sint Maarten gerealiseerd kunnen worden.

Update 09:27 - Oogvereniging: 'Maak ruim baan voor blinden en slechtzienden'

Het is voor blinden niet altijd even goed in te schatten hoe dichtbij ze iemand passeren. Daarom is de anderhalve meter-regel niet altijd goed toe te passen. Daarom vraagt de Oogvereniging blinden en slechtzienden ruim baan te geven als je iemand met een witte stok ziet lopen. Luuk-Jan Boon, directeur Oogvereniging: "Het lijkt misschien een open deur, maar bij de Oogvereniging krijgen we signalen dat het in de praktijk toch vaak mis gaat. Ook mensen die blind of slechtziend zijn willen niets liever dan zich houden aan de richtlijnen van het RIVM. We roepen iedereen dan ook op hen hierbij te helpen."

Update 08:51 - Duitsland bespreekt sluiten grenzen met Nederland

In het Duitse kabinet wordt vandaag het sluiten van de grenzen met Nederland besproken. Het Duitse Robert Koch Instituut (RKI), het Duitse RIVM, heeft Nederland aangemerkt als "internationaal risicogebied". Dit kan verregaande gevolgen hebben voor onder andere het vrije vervoer naar het buurland. De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer zou willen besluiten om kleine grensovergangen volledig te sluiten. Bij grotere grensposten komen strenge controles, schrijft de NOS.

Update 08:28 - Vanaf vandaag testen op grotere schaal

Vanaf vandaag wordt er op grotere schaal getest op het coronavirus in Nederland, schrijft Trouw. Het RIVM begint samen met de GGD's en bloedbank Sanquin een groot testprogramma. Zo kan er een beeld ontstaan van het aantal besmettingen in Nederland. RIVM en Sanquin beginnen steekproeven onder 13.000 Nederlanders. Eind deze maand of begin mei moet er een beeld zijn van hoe het virus zich over het land heeft verspreid.

Update 07:39 - Drukte bij PostNL door coronacrisis

Bij PostNL is het deze dagen aanzienlijk drukker dan voor de coronacrisis. "Door de coronacrisis beseffen mensen ineens dat onze bezorgers belangrijk werk doen. Ze zien: wat bijzonder dat een bedrijf zeven dagen per week bij mij in de straat komt om dingen te bezorgen of af te halen", zegt PostNL-topvrouw Herna Verhagen in het AD. Mensen sturen vaker een kaartje om familie en vrienden op te beuren en ook de pakketbezorgers hebben het drukker. "Bij de spullen die nu worden bezorgd zitten nu bovendien veel primaire levensbehoeften bij als voedsel en medicijnen voor ouderen. Ik ben supertrots op mijn mensen", aldus Verhagen. De 50.000 medewerkers van PostNL moeten veilig hun werk kunnen doen. De vierduizend bezorgers hebben bijvoorbeeld handgel bij zich en in de sorteercentra is de afstand van anderhalve meter duidelijk gemarkeerd.

Update 05:00 - Paasviering op scholen gaat online door

De paasvieringen die veel scholen gewoonlijk organiseren kunnen vanwege het coronavirus niet doorgaan. Om leerlingen in deze tijd toch te inspireren met het paasverhaal kunnen zij aanstaande donderdag een online paasviering volgen. Vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs Verus en uitgeverij Kwintessens maken deze landelijk beschikbaar. Via start.verus.nl is op Witte Donderdag voor basisscholen om 09.30 uur en voor middelbare scholen om 10.30 uur een viering van 20 minuten georganiseerd. De presentatie van de online viering is in handen van musicus Elbert Smelt en journalist Rinke Verkerk. De presentatoren vertellen het paasverhaal door middel van liederen en verhalen. Ook kunnen de kinderen live reageren en eigen verhalen of intenties del­en.

Update 03:33 - Overheid milder voor mensen met schulden tijdens coronacrisis

De overheid pakt mensen met schulden minder hard aan in deze coronacrisis, meldt het AD. Wie financieel is getroffen, kan uitstel van betaling krijgen. Deurwaarders zijn gevraagd terughoudend om te gaan met beslagleggingen. Dat blijkt uit een brief van de grootste incassodienst van het rijk, het CJIB, aan deurwaarderskantoren. Het CJIB heeft deurwaarders opgedragen tijdens de coronacrisis zo veel mogelijk te zoeken naar 'minnelijke oplossingen'. Zo moeten ze zoveel mogelijk vermijden om beslag te leggen op banktegoeden, salaris, eigendommen en woningen. Wie zijn studieschuld niet meer kan betalen, hoeft tijdelijk niet te vrezen dat een deurwaarder voor de deur staat. Onderwijsorganisatie DUO levert gedurende de coronacrisis geen vorderingen meer aan bij het CJIB, blijkt ook uit de brief. Lees ook: Instroom aantal intensive care-patiënten daalt

Update 03:22 - Albert Heijn opent afhaalpunten in vijf ziekenhuizen voor zorgpersoneel

Supermarktconcern Albert Heijn opent vanaf maandag vijf afhaalpunten in ziekenhuizen verspreid over de randstad. Daar kunnen zorgmedewerkers terecht om hun boodschappen op te halen. Dat zegt AH-topvrouw Marit van Egmond tegen De Financiële Telegraaf. "Op deze manier willen we de zorgmedewerkers ontlasten. Zij kunnen hun boodschappen bestellen en afhalen op het werk", aldus Van Egmond. "Het gaat om het VU Medisch Centrum en het AMC in Amsterdam, Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam, St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en het Albert Schweitzer Ziekenhuis in Dordrecht."

Update 01:27 - Nederlanders zien coronavirus ook als kans voor het klimaat

Het coronavirus heeft de bekommernis om het klimaat niet verdrongen. Integendeel: het aandeel Nederlanders dat zich ‘veel of enige zorgen’ maakt over opwarming van de aarde is gestegen van 65 procent vlak voor de uitbraak naar 71 procent eind maart. Dat is een van de uitkomsten van een onderzoek van I&O Research onder ruim tweeduizend Nederlanders, meldt Trouw. Veel mensen zien de huidige crisis ook als een kans. Ruim zes op de tien Nederlanders ervaren die als een moment van bewustwording. De pandemie zet ze aan het denken over de manier waarop de samenleving en economie zijn ingericht en hoe het in de toekomst anders kan. Wel is bijna de helft pessimistisch over de kans op een echt betere samenleving. Lees ook: Speciale 'corona-emoji's' van Esther en Joran zijn een wereldwijd succes

Update 01:17 - Slachtofferhulp gaat familie ic-patiënten bijstaan

Slachtofferhulp Nederland gaat familieleden van patiënten op de intensive care bijstaan. Vanaf maandag biedt de organisatie ondersteuning aan omdat de intensivisten en verpleegkundigen vanwege de drukte op de ic's door het coronavirus daar nauwelijks aan toekomen. Want normaal gesproken staan zij familieleden en andere naasten bij. "Wij hebben Slachtofferhulp Nederland daarom gevraagd om de ondersteuning van ic-patiënten en hun naasten de komende tijd te verzorgen", zegt Marianne Brackel, voorzitter van patiëntenorganisatie IC Connect. "Het gaat daarbij om de naasten en nabestaanden van alle ic-patiënten, dus niet alleen coronapatiënten." Slachtofferhulp Nederland zegt dat de situatie op de ic-afdelingen door veel mensen als zeer ingrijpend en emotioneel wordt ervaren. In het bijzonder omdat familieleden niet of slechts zeer beperkt bij de patiënt in de buurt mogen komen. "Als je bedenkt wat deze patiënten en hun naasten nu meemaken, is het heel fijn dat wij er voor hen kunnen zijn", zegt Rosa Jansen, bestuursvoorzitter van Slachtofferhulp Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.