Milieu en Gezondheid
23 apr 2022, 09:07
Vanaf juni kunnen zorgmedewerkers die tijdens het begin van de pandemie long-covid kregen aanspraak maken op een subsidieregeling. Alleen voor de zorgmedewerkers die tussen maart en juni 2020 ziek zijn geworden komt die oplossing te laat. Ambulanceverpleegkundige Mariska Hoos komt daardoor, samen met duizend van haar collega's, tussen wal en schip terecht. "Ik neem het de overheid kwalijk dat ik in deze situatie terecht ben gekomen."
In februari van dit jaar kondigde het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een tijdelijke ondersteuning aan voor zorgmedewerkers die al twee jaar long-covid hebben en daardoor niet meer kunnen werken. Via hun werkgever kunnen de zorgmedewerkers in aanmerking voor de subsidieregeling. Hierdoor kan de werkgever ze een half jaar langer in dienst houden, zodat ze de ruimte krijgen om opnieuw te re-integreren.
De regeling zal ook met terugwerkende kracht gelden. Dus ook wanneer werkgevers op een eerder moment hebben verlengd, is er recht op het krijgen van subsidie.
Maar de subsidieregeling gaat komende juni pas in, wat volgens Kitty Jong van FNV Zorg & Welzijn te laat is. "Iedereen die tussen maart en juni 2020 besmet zijn geraakt komt nu tussen wal en schip terecht."
De vakbond heeft de werksituatie opgevraagd van duizend zorgmedewerkers die tijdens de eerste coronagolf ziek werden en nu twee jaar later nog steeds langdurige covid hebben. Van hen hebben 518 mensen de peiling ingevuld. Dat ruim 40 procent van die mensen nu ontslagen is of wordt, voelt volgens FNV-vicevoorzitter Kitty Jong als "een trap na voor al die zorgprofessionals die in de frontlinie stonden om Nederland draaiende te houden".
Ambulanceverpleegkundige Mariska Hoos uit het Brabantse Vlijmen was twee jaar geleden een van die medewerkers in de frontlinie, toen de wereld werd overvallen door covid-19. De juiste protocollen ontbraken nog, vaak moest ze onbeschermd haar patiënten helpen. Hierdoor kreeg zij langdurige covid. Nu, twee jaar later, is ze 100 procent arbeidsongeschikt verklaard en wordt ze ontslagen. Terwijl er over twee maanden een oplossing van het VWS komt.
Voor Mariska komt de subsidieregeling van VWS te laat. "Mijn twee jaar in de ziektewet zit er nu op en in mijn omstandigheid is het niet mogelijk om binnen een half jaar te re-integreren."
Toen ze in februari hoorde over de subsidieregeling is ze meteen met haar werkgever in gesprek gegaan. "Maar er was niks duidelijk op papier gezet waardoor we er vrij weinig mee konden." Daarnaast zag haar werkgever ook geen kans in verbetering in de gezondheid van Mariska binnen een half jaar. "Dat zou mijn werkgever veel te veel geld kosten, zelfs met de subsidieregeling van VWS."
Haar werkgever is nu opzoek naar een alternatieve oplossing, maar eigenlijk moet de overheid het regelen, vindt Mariska. "Ik neem het de overheid kwalijk dat ik in deze situatie terecht ben gekomen. Ik begrijp dat het niet terug te draaien is, maar neem als overheid je verantwoordelijkheid."
De ambulanceverpleegkundige voelt zich niet gehoord. "De overheid zorgt ervoor dat wij besmet zijn geraakt en vervolgens trekken zij hun handen er vanaf. Dat bijt wel. Ik wil gewoon dat ze aangeven dat zij fout hebben gezeten."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.