Milieu en Gezondheid
19 okt 2021, 22:26
Na haar dertigste verjaardag gaat Melanie Brand met tegenzin naar de huisarts voor een uitstrijkje. "Uiteindelijk hebben die vijf minuten onderzoek mijn leven gered", vertelt ze aan Hart van Nederland. "Er zat een tumor in mijn baarmoeder."
Jaarlijks krijgen zo'n 800 vrouwen in ons land de diagnose baarmoederhalskanker, 200 van hen overlijden aan de ziekte. KWF Kankerbestrijding dringt daarom aan om gehoor te geven aan de oproep voor het bevolkingsonderzoek. "We zien dat de hoeveelheid vrouwen die een uitstrijkje doet terugloopt en dit is geen goede ontwikkeling", aldus een woordvoerster.
De zegsvrouw begrijpt dat zo'n envelop door de drukke agenda misschien snel onderop een stapel post komt. En mogelijk speelt het ongemak van een onderzoek van onderen door de huisarts ook wel mee. "Maar dit is zo'n afspraak waar je bij moet willen zijn. Een uitstrijkje kan levens redden."
Dat je zo'n uitnodiging niet moet negeren, weet de inmiddels 33-jarige Melanie uit Colmschate maar al te goed. Ze heeft altijd een sterke kinderwens gehad en laat zich daarom op haar 29ste onderzoeken bij de gynaecoloog. Volgens twee specialisten ziet alles er goed uit en staat op dat moment niets het krijgen van een kind in de weg.
Een uitstrijkje doen ze die dag niet, want de jonge vrouw zou drie maanden later worden opgeroepen voor het bevolkingsonderzoek. Als die uitnodiging niet veel later op de deurmat valt, voelt Melanie niet echt de urgentie om te gaan. "Ik was pas nog onderzocht en zo'n inwendig onderzoek door een huisarts vond ik niet echt een prettig idee."
Op aandringen van haar moeder gaat ze tóch en dat besluit redt uiteindelijk misschien wel haar leven. Een week na het uitstrijkje heeft Melanie namelijk een paar gemiste oproepen van haar huisarts. "Het was foute boel en ik moest voor verder onderzoek naar de gynaecoloog. Zij viel meteen met de deur in huis: er zat een tumor in mijn baarmoeder."
Melanies baarmoeder wordt verwijderd: in één klap gaat haar grote kinderwens in rook op, maar de dankbaarheid dat zij zelf nog mag leven is groter. "Deze operatie heeft me veel gekost, maar ook veel opgeleverd. Ik geniet nu veel meer van het leven. Ik hoop door mijn verhaal te vertellen andere vrouwen over de streep te trekken."
Om de drempel te verlagen adviseert de Gezondheidsraad om standaard bij de uitnodiging voor een uitstrijkje ook een zelftest voor HPV mee te sturen. Dat virus kan in sommige gevallen baarmoederhalskanker veroorzaken. Melanie reageert positief op het plan: "Als dat kan bijdragen dan zou ik het iedereen aanraden."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.