Terug

Volg Hart van Nederland

Mentale gezondheid op dieptepunt: 'Jongeren misschien wel grootste slachtoffer van corona'

Mentale gezondheid op dieptepunt: 'Jongeren misschien wel grootste slachtoffer van corona'

Milieu en Gezondheid

4 okt 2021, 21:10

Langzaam maar zeker krijgen studenten hun oude leven weer terug. Ze mogen weer fysiek naar de studie en de kroegen gaan steeds langer open. Maar de coronatijd heeft wel degelijk zijn sporen achtergelaten.

In een nieuwe aflevering van onze speciale YouTube-serie Charlotte Checkt, Struggles van studenten vraagt politiek verslaggever Charlotte Nijs studenten naar hun ervaringen in coronatijd. Hoe eenzaam was het? Hoe kwamen ze de dagen door? En zien ze de toekomst een beetje zonnig in?

De mentale gezondheid van studenten bereikte begin 2020 een dieptepunt. Een kwart van de studenten gaf aan zich psychisch ongezond te voelen. Het hoogste percentage ooit gemeten door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Meer stress, eenzaamheid en drugs

Daarnaast geeft een derde van de studenten aan meer stress te ervaren en is 25 procent meer drugs gaan gebruiken. De helft van de studenten geeft aan zich eenzaam te voelen. Dat is een toename van 35 procent.

In de nieuwste aflevering van de YouTube-serie spreekt Charlotte ook met GZ-psycholoog Gijs Coppens. Volgens Coppens is sociaal contact voor ieder mens heel belangrijk. Maar voor jongeren is echt sociaal contact extra hard nodig. “Je ontwikkelen is namelijk een sociaal proces, voor de jongere generatie is het daarom extra belangrijk dat ze met elkaar in contact zijn. En dan weten we dat met online contact, je een deel verliest. Het is minder impactvol dan het offline contact." Lees verder onder de video

Verlies van moraal

Volgens Coppens zijn er veel burn-out-achtige klachten te zien zoals vermoeidheid. “We zien het verlies van moraal, hoe houden we dit met z’n allen nog vol? Wordt het nog wel zoals het ooit was?” Maar Coppens is optimistisch gestemd over de toekomst van de jongeren. “Als de wereld weer normaal gaat draaien, dan gaat het grootste gedeelte van de jongere generatie mee en gaat zich goed voelen. Maar de groep die misschien fysiek het minst te vrezen had van corona, heeft hier mentaal wel veel ingeleverd.”

Hij hoopt dan ook dat in Den Haag de discussie gevoerd gaat worden over de mentale gezondheid van jongeren. Want volgens de gezondheidspsycholoog kunnen we zo’n soort situatie "niet nog eens tot in lengte van dagen van de jongere generatie vragen".

Toekomst

Hoe kijkt het kabinet eigenlijk naar deze kwestie? Tijdens coronapersconferenties ging het nauwelijks over de mentale gezondheid, laat staan die van studenten. Demissionair staatssecretaris Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) Paul Blokhuis gaat er over. Hij denkt dat niemand door heeft gehad dat "jongeren misschien wel het grootste slachtoffer zijn geweest van corona." Maar hoe gaat het kabinet in de toekomst beter zorgen voor de mentale gezondheid van onze jongeren?

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.