Milieu en Gezondheid
20 okt 2020, 11:07
Blikjes, sigaretten en kauwgom ontsieren al langer de straten. Maar sinds de coronacrisis zijn mondkapjes het nieuwe zwerfafval. De wegwerpkapjes worden argeloos neergegooid bij haltes, supermarkt en zelfs in plantsoenen. En dat moet stoppen, vinden verschillende organisaties.
Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog
Sinds de uitbraak van het coronavirus dit voorjaar liggen er steeds vaker gebruikte mondkapjes op straat. En nu een landelijke mondkapjesplicht in aantocht lijkt, vreest Nederland Schoon dat het probleem van 'zwerfkapjes' alleen maar groter wordt. "Gooi een gebruikt mondkapje altijd in de prullenbak of draag een herbruikbaar mondkapje", roept directeur Helene van Zutphen van Nederland Schoon dan ook op. Dinsdag is de stichting samen met de Plastic Soup Foundation de campagne #mondkapjegeenzwerfkapje gestart. Lees ook: Serieus advies: 'Behandel je mondkapje alsof het je onderbroek is'
De lapjes plastic vervuilen niet alleen het milieu, er is ook een risico dat het mondkapje geïnfecteerd is met het coronavirus. Als kinderen een verdwaald kapje oppakken, zou dit namelijk voor een besmetting kunnen zorgen. "Het virus hecht namelijk aan plastic", legt directeur Maria Westerbos van Plastic Soup Foundation uit. "Mensen gooien alles maar op straat, daarom hopen wij dat mensen vooral katoenen, herbruikbare mondkapjes gebruiken." Lees ook: Steeds meer mensen zijn bang om corona te krijgen Ton en Peter re-integreren op de arbeidsmarkt en ruimen in Bergen op Zoom zwerfafval op. Ook zij merken dat mensen hun mondkapjes gewoon op straat gooien. "Ze liggen vooral bij supermarkten en op de parkeerplaatsen", vertelt Ton aan Hart van Nederland. "Het is niet leuk, maar wel hebben in ieder geval werk." Mensen die op straat worden gevraagd naar de rondzwervende mondkapjes begrijpen er niets van. "Ik vind het asociaal, je hebt toch een vuilniszak buiten?", reageert iemand. Een ander: "Ze horen in de vuilnisbak, dit is echt zonde van het milieu."
Cijfers over het aantal rondzwervende mondkapjes zijn er nog niet. "Maar ze zijn er wel, je ziet ze gewoon overal liggen. Dit wordt echt het nieuwe zwerfafval", denkt een woordvoerder van Greenpeace. Er zijn volgens haar grote stappen gemaakt op het gebied van minder plastic gebruiken. "Dit is een enorme stap terug en dat baart ons zorgen." Lees ook: Stekelig slachtoffertje van zwerfafval gered De oplossing? Duurzame mondkapjes. "Gebruik een herbruikbaar kapje dat je thuis kunt wassen. We moeten van die wegwerpcultuur af", aldus de zegsvrouw. "Zo heeft in België iedereen een herbruikbaar kapje opgestuurd gekregen." Redactie/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.