Milieu en Gezondheid
4 apr 2020, 21:24
Naar de tandarts gaan dreigt voor veel mensen een probleem te worden als de coronacrisis nog lang gaat duren. Tandartsen, mondhygiënisten en tandprothetici staan massaal op omvallen en luiden daarom de noodklok. Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus Voorzitter Jan Willem Vaartjes van beroepsvereniging ANT ziet hoe nijpend de situatie voor de hele sector op dit moment is. Ook persoonlijk wordt hij hard getroffen, vertelt Vaartjes aan Hart van Nederland. "Ik heb mijn eigen praktijk net verbouwd. Al mijn spaargeld zit erin. We hebben helemaal niks meer. Dit houden we geen twee maanden meer vol."
Vaartjes vindt het onacceptabel dat het kabinet de mondzorg in onzekerheid laat. Volgens hem valt de sector nu buiten de boot. "We zijn slechter af dan een normale onderneming. De zorgsector moet eerst bij de zorgverzekeraars aankloppen, maar die kunnen ons niet genoeg ondersteunen. Onze loonkosten worden ook niet gecompenseerd." Lees ook: Strandtenthouders grijpen naast financiële hulp voor hun personeel tijdens coronacrisis Op advies van de overheid zijn vrijwel alle tandartspraktijken alleen nog open voor spoedgevallen. Aanpassingen om vanwege de corona-uitbraak veilig te kunnen werken zijn namelijk moeilijk te doen in een tandartspraktijk. Inmiddels hebben al 275 praktijken zich gemeld bij de Nederlandse zorgautoriteit omdat ze op omvallen staan.
Volgens Vaartjes was er ook voor de coronacrisis al een tekort aan tandartsen. "Buiten de randstad zijn al te weinig tandartsen en een derde van hen komt uit Spanje. Wie zegt dat zij blijven? Heel veel collega's gaan straks failliet. Waar moeten al die patiënten dan heen?" Nieuwe aanwas ligt op het moment ook stil, omdat tandartsstudenten studievertraging oplopen. Praktijkopdrachten kunnen niet online worden uitgevoerd, want daar zijn echte patiënten voor nodig.
Lees ook: Bouwsector rekent op 'nog grotere crisis' dan bankencrisis
Het ministerie van Volksgezondheid laat zaterdag weten dat uiterlijk zondag meer duidelijk moet worden over eventuele steunmaatregelen voor de mondzorg. "Het is belangrijk dat de continuïteit van de (mond)zorg ook na de corona-uitbraak gewaarborgd blijft", schrijft het ministerie in een reactie. Maar beroepsvereniging ANT vindt echter dat het ministerie en de Nederlandse Zorgautoriteit niet snel genoeg handelen tijdens de coronacrisis. "Komende dagen zullen wij maximale druk uit blijven oefenen om de duidelijkheid te verkrijgen die nodig is."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.