Terug

Volg Hart van Nederland

Nick kreeg de apenpokken: 'Je hoeft je er niet voor te schamen'

Milieu en Gezondheid

5 aug 2022, 22:50

Nick Hendriks uit Zaandam is een van de inmiddels bijna duizend Nederlanders bij wie het apenpokkenvirus is vastgesteld. Omdat bij hem de diagnose niet meteen de juiste was, vraagt hij zich af of huisartsen wel goed genoeg ingelicht zijn of de ziekte te herkennen. Bovendien wil hij dat het virus een bespreekbaar onderwerp wordt.

"Ik heb 14 of 15 pokken, verspreid over mijn rug, handen, gezicht en armen," vertelt hij aan Hart van Nederland. Hij heeft het zijn missie gemaakt om het verhaal van de patiënt te vertellen. "Ik wil als boodschap meegeven dat iedereen het virus kan krijgen, en niet alleen homoseksuele mannen zoals ik. In Afrika krijgen mannen, vrouwen én kinderen het. Je hoeft je er niet voor te schamen, het is net als de griep."

Verkeerde diagnose

Omdat Nick steeds meer last kreeg van zijn anus, ging hij naar de huisarts. Die dacht in eerste instantie dat het herpes of een ontsteking was, maar uiteindelijk bleek uit een GGD-test dat het om het apenpokkenvirus ging. "Huisartsen en andere hulpdiensten moeten zich beter laten inlichten. Mijn huisarts dacht dat ik herpes had. Ook moeten er sneller medicijnen naar de patiënt komen, het doet namelijk veel pijn."

Toch is hij over het algemeen positief over de ontwikkelingen in de strijd tegen het virus. "De GGD en het RIVM hebben in een paar weken een vaccinatiecampagne opgezet, tijdens een vakantieperiode nog wel."

Voorbeeldfunctie

Nick is commissielid namens het CDA in Zaanstad, maar daar laat hij zich niet door tegenhouden. In tegendeel. "Ik vind dat ik een voorbeeldfunctie heb, omdat ik in de lokale politiek zit. Ik kan er niet voor weg kijken. Op mijn tweets kreeg ik wel een paar negatieve reacties, maar dat doet me niks."

Het RIVM laat in een schriftelijke reactie weten dat er in Nederland inmiddels 957 besmettingen met het apenpokkenvirus zijn vastgesteld.

Iedereen kan het apenpokkenvirus krijgen. Het wordt overgedragen door intiem contact met iemand die besmet is, bijvoorbeeld zoenen, vrijen en seks. Heel soms wordt het ook via besmet materiaal overgebracht, zoals beddengoed.

Huisartsen worden via de NHG (Nederlands Huisartsen Genootschap) geïnformeerd over het virus, het verloop van de uitbraak, symptomen en diagnostiek, onder andere. Het RIVM heeft hierover nauw contact en overleg met de NHG.

Mannen die seks hebben met mannen

De meeste besmettingen zijn tot nu toe gevonden bij mannen die seks hebben met mannen. Het risico is het grootst bij het deel van die groep dat meerdere partners heeft.

In Nederland zijn 70.000 vaccins tegen de apenpokken ter beschikking gesteld. Omdat mensen twee keer gevaccineerd worden, zijn er 35.000 mensen die in aanmerking komen voor vaccinatie. Die zullen voor het overgrote deel uit de hoogrisicogroep komen.

Tijdens de Pride-week is er een kans op intensievere verspreiding, omdat er veel mensen samenkomen uit de groep waar het virus zich tot op dit moment vooral heeft verspreid. Maar omdat het virus zich hoofdzakelijk verspreidt via intiem contact, is het niet zo dat een bezoeker van Pride automatisch een hoger risico heeft om het virus op te lopen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.