Terug

Volg Hart van Nederland

Nieuw borstkankermedicijn niet vergoed door hoge prijs: 'Patiënten in de kou'

Milieu en Gezondheid

29 mrt 2023, 13:00

Kankerpatiëntenorganisaties zijn niet te spreken over het feit dat een middel tegen een bepaald type borstkanker niet wordt opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Ernst Kuipers besloot daar dinsdag toe, omdat het middel te duur is. Patiënten staan in de kou, reageren de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) en de Borstkankervereniging Nederland.

Het gaat om het middel Trodelvy, dat gebruikt kan worden bij een agressieve vorm van borstkanker. Die vorm ontstaat vaak bij jonge mensen. Trodelvy is bedoeld voor mensen bij wie minstens twee andere behandelingen geen effect meer hebben. Deze mensen worden sowieso niet meer beter.

5,4 maanden langer leven

Door een behandeling met Trodelvy leven patiënten gemiddeld 5,4 maanden langer, stelt het ministerie. Per patiënt moet dat nu bijna 69.000 euro kosten. In Nederland zouden naar verwachting 139 patiënten per jaar behandeld worden met Trodelvy. Dat komt neer op een kostenpost van een kleine 9,6 miljoen euro per jaar, rekent het ministerie voor.

De prijs die de leverancier vraagt staat niet in verhouding tot de gezondheidswinst, zegt het ministerie. Een korting van 75 procent is nodig, maar "de leverancier is niet bereid gebleken om deze korting te bieden". Kuipers stelt dat "ondoelmatige uitgaven" aan het ene medicijn betekent dat er minder geld overblijft voor andere delen van de zorg. Mocht de leverancier alsnog de prijs voldoende laten zakken, dan is de minister bereid het middel eventueel toch op te nemen in het basispakket.

'Patient betaalt prijs voor falend systeem'

Directeur Cristina Guerrero Paez van de Borstkankervereniging Nederland noemt het "ongelooflijk dat nu precies deze groep geen toegang krijgt tot een nieuwe behandeling". Het gaat om een groep relatief jonge patiënten met een gemiddelde levensverwachting van een jaar, voor wie nu nauwelijks behandeling mogelijk is. "Met dit middel wordt hun leven met circa zes maanden verlengd, voor moeders van jonge gezinnen is iedere dag winst er een." De vereniging is "geschokt" dat beide partijen niet tot overeenstemming zijn gekomen. "Het is de patiënt die de prijs betaalt voor dit falende systeem."

De NFK benadrukt dat het middel echt meerwaarde heeft voor patiënten. Belangenbehartiger Pauline Evers van de organisatie zegt dan ook dat zonder een rem op de hoge prijzen "de toegang tot middelen met meerwaarde voor de patiënten in de toekomst steeds meer onder druk" komt te staan. "Al vaker hebben we de farmaceutische bedrijven opgeroepen meer maatschappelijk verantwoorde prijzen te vragen."

Lisanne de Groot kreeg zes jaar geleden te horen dat ze triple-negatieve borstkanker (TNBC) had, de meest agressieve vorm van borstkanker. In deze video vertelt ze over de heftige periode:

Na ‘een echo voor de zekerheid’ volgde in januari de diagnose voor Lisanne: borstkanker
2:10
Na ‘een echo voor de zekerheid’ volgde in januari de diagnose voor Lisanne: borstkanker

De organisaties vragen de minister en de leverancier om de onderhandelingen over het middel zo snel mogelijk te hervatten, zodat het middel alsnog beschikbaar komt voor patiënten.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.