Milieu en Gezondheid
10 nov 2022, 06:57
Het is al een stuk minder dan vorig jaar maar nog altijd hebben basisscholen moeite om iedere dag een leraar voor iedere klas te zetten. Zo'n 7 procent van de basisschooldocenten zit op dit moment ziek thuis, meldt de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) op basis van een peiling.
Ruim een kwart van de zieke docenten (27 procenten) zit met coronagerelateerde klachten thuis. Hoewel deze cijfers een stuk lager zijn dan een jaar geleden, hebben scholen ook nu moeite om ervoor te zorgen dat alle klassen les kunnen krijgen.
Vorig jaar rond dezelfde tijd zat 14 procent van de leerkrachten ziek thuis en had 68 procent van die mensen klachten die wezen op een coronabesmetting. De peiling werd ingevuld door 573 schooldirecteuren van basisscholen.
Op een derde van de scholen staan momenteel vacatures open. In de praktijk betekent dit volgens een woordvoerster van de AVS dat klassen vaak zonder docent zitten. Die gaten worden gevuld door bijvoorbeeld onderwijsassistenten een dag voor de klas te zetten. Een docent is dan beschikbaar voor ruggespraak, maar feit blijft wel dat soms mensen zonder lesbevoegdheid moeten worden ingezet om te zorgen dat er iets van onderwijs geboden kan worden. "Dat betekent dus dat je niet altijd de kwaliteit kan bieden die het onderwijs wel nodig heeft", aldus de woordvoerster.
Omdat in het basisonderwijs veel docenten parttime werken, betekent een gat van 1 fte vaak meerdere vacatures. Schooldirecteuren zeggen dat "alle tijd en energie" in het opvangen van tekorten gaat zitten.
"Het goede nieuws" is volgens de woordvoerster dat de invloed van corona op de uitval in het basisonderwijs minder groot is dan vorig jaar en dat die cijfers lijken te bevestigen dat de najaarsgolf voorbij is. Bovendien geeft 90 procent van de schoolleiders aan vertrouwen te hebben in de eigen aanpak voor het voorkomen van een besmettingsgolf.
Schoolleiders vinden het fijn dat ze meer zelf de regie kunnen houden over eventuele maatregelen, in plaats van dat deze centraal door de overheid worden opgelegd.
Vorige maand werd de nieuwste 'beste leraar van het jaar' bekend gemaakt. Dit jaar ging de prijs naar De Nijmeegse Steffie van der Meijden. Juf Steffie zit al acht jaar in het onderwijs, waarvan vier jaar in het speciaal onderwijs. Docent zijn is volgens haar het mooiste vak dat er bestaat.
Hart van Nederland / ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.