Terug

Volg Hart van Nederland

Hoop voor kleine groep longkankerpatiënten: pil per dag halveert kans op overlijden

Hoop voor kleine groep longkankerpatiënten: pil per dag halveert kans op overlijden

Milieu en Gezondheid

6 juni 2023, 16:48

Nieuw onderzoek wijst uit dat een dagelijkse pil van het medicijn osimertinib na een operatie het risico op overlijden aan longkanker aanzienlijk vermindert. Wel gaat het dan om een klein deel van de mensen met longkanker, volgens het onderzoek werkt het medicijn goed bij patiënten met een tumor met het EGFR-gen.

Uit een wereldwijde studie die tien jaar heeft geduurd, blijkt dat het nemen van deze pil het sterftecijfer met maar liefst 51 procent verlaagt. Hoewel de groep patiënten die in aanmerking komt voor dit medicijn niet groot is, benadrukken experts dat dit een belangrijke ontwikkeling is in de behandeling van longkanker.

Krachtig medicijn

Dr. Roy Herbst, een van de hoofdauteurs van het onderzoek en adjunct-directeur van het Yale Cancer Centre, vertelt aan The Guardian: "Vijftig procent is een grote vooruitgang bij elke ziekte, maar zeker bij een ziekte zoals longkanker die vaak moeilijk te behandelen is. Dertig jaar geleden konden we niets doen voor deze patiënten. Nu hebben we dit krachtige medicijn."

Het onderzoek is gefinancierd door het farmaceutische bedrijf AstraZeneca en richtte zich op het gebruik en effect van het medicijn osimertinib, ook bekend als Tagrisso.

Tijdens de Week Zeldzame Kankers is er extra aandacht voor niet vaak voorkomende kankersoorten. Volgens gespecialiseerd chirurg van zeldzame kankers, Winan van Houdt, valt er meer winst te behalen voor deze groep:

Chirurg Winan: 'Er moet meer aandacht komen voor zeldzame vormen van kanker'
2:08
Chirurg Winan: 'Er moet meer aandacht komen voor zeldzame vormen van kanker'

Resultaten

Bij het onderzoek waren 682 patiënten met niet-kleincellige longkanker betrokken, de meest voorkomende vorm van longkanker. De deelnemers waren tussen de 30 en 86 jaar oud en afkomstig uit 26 verschillende landen. Twee derde van de deelnemers waren vrouwen. Alle patiënten hadden een tumor met het EGFR-gen, dat voorkomt bij slechts een kwart van de wereldwijde longkankergevallen. Zij namen het medicijn in nadat de tumor operatief was verwijderd.

Na drie jaar was 94 procent van de patiënten die osimertinib gebruikten nog in leven, terwijl dat percentage bij de placebogroep 86 procent was. Na vijf jaar waren deze percentages respectievelijk 88 procent en 78 procent. Het totale risico op overlijden aan longkanker was 51 procent lager in de groep die osimertinib kreeg voorgeschreven.

Kleine groep komt in aanmerking voor medicijn

Longoncoloog Anthonie van der Wekken van het UMC Groningen is positief over het onderzoek. Zelf was hij niet betrokken bij het onderzoek. Tegen RTL Nieuws vertelt hij dat de groep patiënten die in aanmerking komt voor het medicijn wel klein is. "Het gaat om 10 procent van de mensen die longkanker hebben gehad. Osimertinib werd in deze studie alleen gebruikt als er sprake is van het EGFR-gen en wanneer er geen uitzaaiingen waren. Helaas is dat bij veel longkankerpatiënten vaak wel het geval."

Van der Wekken stelt wel dat iedere geopereerde patiënt getest wordt op het EGFR-gen. Nu is dat nog niet standaard het geval. "In het UMCG doen we dat al, maar het staat nog niet in de officiële richtlijnen en is daardoor nog niet in alle Nederlandse ziekenhuizen de standaard. Er wordt nu aan nieuwe richtlijnen gewerkt waarna hier een nieuw advies over wordt gegeven."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.