Milieu en Gezondheid
29 nov 2021, 09:12
Topmodel Doutzen Kroes ligt online onder vuur omdat zij met haar bedrijf meerdere keren beroep heeft gedaan op de NOW-regeling voor ondernemers. Quote ontdekte dat Kroes' onderneming in totaal zo'n 19 duizend euro staatssteun ontving. Hoewel Kroes recht heeft op steunaanvraag, komt de onthulling haar op felle kritiek te staan.
Het economische tijdschrift ontdekte dat Kroes met haar bedrijf AHAU Gele Zon B.V vijf keer overheidssteun heeft aangevraagd. In totaal kreeg het bedrijf van het topmodel dankzij de steunregeling 18.817 euro op de rekening bijgeschreven.
Kroes heeft zich sinds het begin van de coronacrisis zeer kritisch uitgelaten op de overheid en de coronamaatregelen. Dat gegeven in combinatie met haar vermogen - dat Quote schat op zo'n 29 miljoen euro - vinden veel mensen niet te rijmen met haar beroep op de NOW-regeling, valt op te maken uit reacties op social media.
"Schaamteloosheid laat zich soms niet beter samenvatten", schrijft PvdA-kamerlid Attje Kuiken op Twitter. "Geen vaccinatie in haar arm, maar wel een hoop overheidssteun in haar portemonnee. Doutzen Kroes is een graaier", schrijft een andere twitteraar. En weer een ander schrijft: "Te triest voor woorden. Hoe hypocriet kun je zijn?"
Er zijn ook veel mensen die begrip hebben voor de actie van Kroes. Met #TeamDoutzen nemen zij het op tegen alle kritiek. "De overheid brengt door maatregelen schade toe. Waarom zou je die niet mogen claimen als overheidscriticus?", vraagt een twitteraar zich hardop af.
En een ander: "Wat zitten jullie nou dom af te geven op Doutzen. Bij letselschade neem ook je ook de schadevergoeding aan van de dader, ook al veracht je wat de dader je heeft aangedaan."
De Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW) is een tijdelijke steunmaatregel die door het kabinet in het leven is geroepen om ondernemers tegemoet te komen die door de coronacrisis flinke verliezen hebben gedraaid. Met de financiële steun kunnen ondernemers bij minder of zelfs geen inkomsten hun werknemers met een tijdelijk of vast contract blijven doorbetalen. Zo blijven zo veel mogelijk banen behouden.
Een werkgever kan een aanvraag doen op de NOW bij het UWV, op voorwaarde dat hij tijdens de periode waarover hij steun aanvraagt geen werknemers zal ontslaan omdat hun salaris niet meer kan worden betaald. De hoogte van de steun die een werkgever ontvangt is afhankelijk van de hoeveelheid verlies die zijn bedrijf heeft gedraaid. Vallen alle inkomsten weg? Dan ontvangt de werkgever 90% van de loonkosten. Draait het bedrijf de helft minder omzet, dan ontvangt de werkgever 45% van de loonkosten, enzovoort.
Tachtig procent van de verwachte tegemoetkoming wordt door het UWV meteen vertrekt. Pas na afloop van de periode waarover een ondernemer steun heeft aangevraagd wordt pas berekend hoeveel omzetverlies een bedrijf daadwerkelijk heeft gedraaid. Is dat hoger of lager dan het voorschot, dan zal de tegemoetkoming worden bijgesteld.
Het is niet voor het eerst dat uitspraken of acties van Kroes leiden tot ophef. In juli vorig jaar deelde de Friezin een Instagram-post met haar volgers waarin ze schreef in de afgelopen maanden "urenlange research" te hebben gedaan, wat haar heel veel vragen opleverde. Na een maandenlange mediastilte, liet Kroes in september van dit jaar opnieuw van zich horen. Op Instagram uit de 36-jarige haar ongenoegen over het coronabeleid.
"Ik laat me niet dwingen het vaccin te nemen. [..] Ik accepteer niet dat mensen worden uitgesloten op basis van hun medische status", schrijft ze. Haar statement leidde tot grote verdeeldheid op het internet.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.