Milieu en Gezondheid
5 nov 2021, 16:23
De Limburgse organisatie achter de 11e van de 11e wil de schade verhalen nu de aftrap van het carnavalsseizoen is afgeschaft. Het gaat om een schadepost van tussen de 100.000 en 150.000 euro die is ontstaan door het afblazen van het traditionele openingsfeest donderdag in Roermond.
Op wie de schadepost verhaald kan worden, onderzoekt de organisatie nog. De woordvoerder van de Sjeng Kraft Kompenei, die het feest regelt, zei dat er kosten zijn gemaakt voor onder meer podiumbouwers, licht, geluid, artiesten en andere verplichtingen die moeten worden nagekomen.
Het spektakel in Roermond werd donderdagmiddag afgeblazen door voorzitter Antoin Scholten van de Veiligheidsregio Limburg Noord. Hij werd in dat besluit gesteund door vijftien burgemeesters uit de regio. Volgens Scholten levert het feest - ondanks controle op QR-code - met de verwachte 17.000 bezoekers teveel risico's op voor de zorg.
"Dinsdagavond kregen we van Rutte groen licht, dus gingen we ervan uit dat alles kon doorgaan. Nog geen twee dagen later wordt het afgeschoten. Daar kun je als organisatie niet op anticiperen. We zoeken uit of we de rekening naar Den Haag of naar de veiligheidsregio gaan sturen, of dat er misschien een provinciaal fonds is dat ons kan helpen", aldus de woordvoerder.
Vorig jaar ging het evenement ook niet door, maar toen was dat weken van tevoren bekendgemaakt. "Daardoor was de schade toen beperkt tot 10.000 euro", aldus de woordvoerder.
Tegen Hart van Nederland zegt de woordvoerder dat het nieuws behoorlijk rouw op zijn dak kwam: "Alles en iedereen was er klaar voor. Het zou zelfs 11 graden worden. Het moest een mooie dag worden." Ook Jos Hessels, voorzitter van de Bond van Carnavalsverenigingen in Limburg, zegt tegen Hart van Nederland dat zijn "carnavalshart huilt". "Maar de maatschappelijke verantwoordelijkheid gaat veel verder."
De woordvoerder van de Sjeng Kraft Kompenei zei het niet te kunnen uitleggen dat dit weekend 8000 fans de eindconcerten van Rowwen Hèze bezoeken in het Noord-Limburgse dorpje America, thuisbasis van de dialectband. "Ik snap het niet, in een tent, dat is niet te rijmen." Deze concerten mogen gewoon doorgaan, wel moet iedereen de QR-code tonen.
Bovenstaande reportage werd eerder uitgezonden in Hart van Nederland.
ANP/Hart van Nederland
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.