Milieu en Gezondheid
25 juli 2021, 22:13
Als kind je bordje leegeten met tegenzin, een welbekende fase van veel jonge kinderen. Maar voor 150.000 kinderen in Nederland blijft dit niet bij een fase. Zij hebben de onbekende eetstoornis genaamd Arfid. De stoornis zorgt dat je weinig en zeer selectief eet. Dit tot grote zorgen van ouders die niet goed weten hoe ze met deze stoornis om moeten gaan.
Ingrid Kersbergen-van Kouwen uit Sliedrecht is een van die ouders. Haar drie jarige dochter Fay leidt aan Arfid, de afkorting voor Avoidant/Restrictive Food Intake Disorder. Als je last hebt van de eetstoornis dan mijd je voedsel met een bepaalde kleur, textuur of smaak. Dit leidt uiteindelijk tot gewichtsverlies en een tekort aan bepaalde voedingsstoffen en vitamine.
Het kindje van Ingrid, Fay, eet alleen brood met pindakaas en chocolade pasta. "Met wat geluk eet ze op goede dagen waterijsjes, knijpfruit, chips of een koekje."
"We dachten eerst dat het een fase was, bij anderhalf jaar. Dat hoort erbij denk je dan, maar na meer dan een half jaar begin je te twijfelen of dat wel een fase is", legt moeder Ingrid uit. De omgeving denkt vaak dat het een kwestie van opvoeden is maar ondertussen heeft Fay al een neusmaagsonde, waarbij ze de juiste voeding door een slangetje door haar neus krijgt. Anders overleeft ze het niet.
De afwijking leidt tot frustratie bij ouders die te maken hebben met de onbekende eetstoornis, omdat er wordt gedacht er met een straf of beloning wel uit te komen. Maar zo werkt het dus niet.
Ervaringsdeskundige Rita Maris heeft zelf twee zonen met Arfid van zeven en zeventien jaar. Ze merkte zelf niet serieus genomen te worden en helpt graag ouders die niet goed weten om te gaan met de stoornis. "Er wordt vaak gedacht dat deze ouders hun kind niet kunnen opvoeden. Zelfs beloningssysteem en straffen werken niet". Ook merkt ze dat ouders er alleen voor staan. "En als ze om hulp vragen worden ze teruggestuurd met de mededeling weer terug te komen bij ondergewicht", legt Maris uit.
Een zelfhulpboek over Arfid.
Volgens de ervaringsdeskundige is dit nog maar het topje van de ijsberg omdat heel veel ouders niet weten wat de eetstoornis inhoudt. Zo'n 130.000 volwassenen hebben last van de eetstoornis. Maris vraagt graag aandacht voor de ziekte, omdat veel ouders niet weten dat hun kinderen de stoornis hebben en hiermee niet weten om te gaan. Zelf schreef ze een boek om ouders hierbij te helpen.
Binnenkort zal moeder Ingrid met Fay geholpen worden bij een behandelcentrum. "Ik hoop dat ze meer gaat eten en dat we weer gezellig aan tafel kunnen zitten".
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.