Milieu en Gezondheid
2 apr 2020, 19:12
De wasmachines van wasserij LIPS+ draaien overuren sinds de uitbraak van het nieuwe coronavirus. Ze wassen er namelijk kleding van zorgpersoneel, maar ook van coronapatiënten. De kleren zijn mogelijk besmet met het virus en moeten daarom eerst vijf dagen in quarantaine, maar door de drukte hebben ze bij de wasserij bijna geen tijd meer om te wachten. Dat vertelt Bert Ribbink donderdag aan Hart van Nederland. Hij is bedrijfsmanager van de vestiging in het Gelderse Tiel. Volg in ons liveblog het laatste nieuws over het coronavirus LIPS+ heeft zes locaties door heel Nederland. Volgens Ribbink merken ze overal in het land dat het een stuk drukker is dan normaal. "Personeel wordt op dit moment geleefd. We hebben het extreem druk en we leven onder hoge spanning."
In Tiel wassen ze normaal 95.000 kledingstukken per week voor de gezondheidszorg. Nu staat dat getal op 130.000. Dat is bijna dertig procent meer. "En dan praat ik alleen nog maar over witte was, dus de doktersjassen en -broeken. Daar zitten de blauwe ic-pakken nog niet bij", vult hij aan. LIPS+ in Tiel wast linnen van negentien ziekenhuizen. De wasserij krijgt steeds meer aanvragen binnen vanuit die ziekenhuizen, maar volgens Ribbink hebben ze geen containers meer om het wasgoed te vervoeren. Bij de ziekenhuizen stapelt de vieze kleding zich dus ook op. Ze maken zich daarom grote zorgen in de wasserij, vertelt de bedrijfsmanager. "We staan onder druk om iets te doen wat we door de beperkte capaciteit bijna niet meer bij kunnen houden." Het personeel werkt dan ook langer door dan normaal om alle was op tijd af te krijgen.
Kleding en beddengoed van coronapatiënten wordt verpakt in speciale zakken met daarop een datum. Vijf dagen na die datum mogen de stukken pas gewassen worden, omdat er dan geen besmettingsgevaar meer is voor het personeel. Maar door de drukte is er niet altijd de tijd om vijf dagen te wachten. "Als we vijf dagen moeten wachten, kunnen we geen spullen meer uitleveren", aldus Ribbink. En daar komt nog een probleem bij. "We hebben bij het wassen van besmette kleding wel mondkapjes nodig. Maar die zijn schaars. Daarom proberen we die zo effectief mogelijk te gebruiken, door in één keer een heleboel besmette was weg te brengen."
Ribbink zegt dat de wasserij steeds meer besmet wasgoed binnenkrijgt door de uitbreiding van het aantal bedden in de ziekenhuizen. Om de toenemende drukte aan te kunnen schakelt LIPS+ de hulp in van wasserijen die gespecialiseerd zijn in zogenaamde 'parkwas'. "Wasserijen die normaal de was doen voor vakantieparken hebben het nu een stuk rustiger", verklaart de bedrijfsmanager. "Zij nemen bijvoorbeeld het wasgoed straks over van het tijdelijke zorghotel in Rotterdam Ahoy."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.