Terug

Volg Hart van Nederland

Patiëntenfederatie: veel onduidelijk over aanpassing eigen risico

Patiëntenfederatie: veel onduidelijk over aanpassing eigen risico

Milieu en Gezondheid

14 jan 2023, 14:56

De Patiëntenfederatie Nederland heeft nog veel vragen over het kabinetsplan om een maximaal eigen risico van 150 euro per medisch-specialistische ingreep in te stellen. Vraag is bijvoorbeeld voor welke groep patiënten deze maatregel eigenlijk is bedoeld.

Wie nu medisch-specialistische zorg nodig heeft, zoals een operatie, is daar in de regel in één klap het hele eigen risico aan kwijt. Het minimale eigen risico is 385 euro per jaar. Als dat bedrag betaald is, zijn operaties en andere bezoeken aan de specialist de rest van het jaar in principe gratis. Wanneer het eigen risico in stukjes wordt betaald, raken mensen gestimuleerd om na te denken over de noodzaak van een behandeling.

De maatregel moet helpen de zorgkosten te drukken, zo redeneert het kabinet, doordat mensen mogelijk minder gebruik gaan maken van medisch-specialistische zorg.

Weinig verschil

Dat kan zo zijn, stelt de Patiëntenfederatie, maar onduidelijk is welke mensen daadwerkelijk van zulke zorg zullen afzien om kosten te besparen. Voor mensen met een chronische aandoening verandert er in elk geval weinig, legt een woordvoerder uit.

Het gaat dan om patiënten die vanwege hun ziekte meerdere keren per jaar op controle moeten of bijvoorbeeld nierpatiënten die geregeld naar het ziekenhuis gaan voor een dialyse. Zij zullen het volledige eigen risico nog steeds op maken.

"We denken dat de aanpassing misschien gericht is op mensen met sportblessures. Iemand die bijvoorbeeld niet per se een dure scan nodig heeft, maar ook direct aan fysiotherapie zou kunnen beginnen." Maar zeker weten doet de organisatie dat niet.

Veel onduidelijkheden

Er zijn meer onduidelijkheden rond de regeling, aldus de Patiëntenfederatie. Want hoewel het minimale eigen risico 385 euro per jaar is, kiest een deel van de mensen voor een hoger bedrag, tot maximaal 885 euro. Geldt de 150 euro per behandeling tot die 385 euro is betaald en moet iemand met een hoger eigen risico voor de ingrepen daarna dan wel in één keer het resterende bedrag afrekenen? De federatie weet het niet. Ook is nog onduidelijk of labonderzoek, voor wie bijvoorbeeld bloed moet laten controleren, onder de regeling valt.

De federatie hoopt dat het kabinet snel met meer details over het plan komt. "Voor de patiënt is helderheid belangrijk."

Komende week meer details

Zorgverzekeraars Nederland kan nog niet reageren, aldus een woordvoerster. "Wanneer meer details bekend zijn, zullen de zorgverzekeraars nagaan wat de impact voor hun verzekerden is. Dat is nu nog niet te zeggen."

Een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat meer details over het plan komende week worden bekendgemaakt via een brief aan de Kamer.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.