Milieu en Gezondheid
10 mei 2021, 07:19
Het Longfonds komt maandag met cijfers over een groep coronapatiënten die langdurige klachten hebben overgehouden aan hun besmetting. Uit een peiling onder 1.864 mensen met Long Covid blijkt dat driekwart van hen nog niet volledig aan het werk is. Vier op de tien vraagt zich af of ze überhaupt ooit weer volledig aan de slag kunnen.
Een ruime meerderheid van de ondervraagde Long Covid-patiënten zegt matige tot ernstige problemen te hebben met dagelijkse activiteiten, zoals huishoudelijke taken. Er blijkt hierin nauwelijks verschil tussen mensen die in de eerste golf en in de tweede golf corona hebben gekregen.
"De impact van corona op het dagelijks leven van deze groep mensen is enorm", zegt directeur Michael Rutgers van Longfonds. "Wat is 'langdurig'? We weten het niet. Long Covid heeft zo langzamerhand kenmerken van een nieuwe chronische ziekte."
Marjan van Dam (40) is een van de mensen die de online vragenlijst van het Longfonds invulde. Vorig jaar april liep zij tijdens haar werk in de thuiszorg corona op, omdat er toen nog niet genoeg mondkapjes beschikbaar waren. Een week lang voelde ze zich behoorlijk ziek, maar tot op de dag van vandaag houdt ze klachten.
"Ik ben vooral heel moe en kortademig. Soms kan ik niet eens een lepel vasthouden om in een pan soep te roeren", vertelt Marjan tegen Hart van Nederland. Ze is niet de enige die maanden na besmetting nog steeds niet is opgeknapt. Uit de peiling van het Longfonds blijkt dat 95 procent van de Long Covid-patiënten zich na drie maanden tot een jaar na de eerste klachten nog steeds matig tot slecht voelt.
De meest voorkomende klacht is vermoeidheid: daar heeft 93 procent van de deelnemers last van. 70 procent van de gepeilde patiënten heeft klachten door concentratieverlies en twee derde ervaart maanden later nog kortademigheid en/of benauwdheid.
Meer dan de helft van de deelnemers klaagt daarnaast over hoofdpijn, spierpijn en geheugenverlies. Ook druk op de borst, brainfog, duizeligheid en pijn tussen de schouderbladen zijn veelgehoorde klachten.
Het Longfonds maakt zich zorgen over de impact van Long Covid op de maatschappij. "We weten dat een groot deel van de mensen die besmet worden herstellen van corona. Helaas zien we ook dat er een groep is met langdurige klachten", zegt Rutgers. "De impact van corona op deze groep is groot. Op henzelf, maar ook op de maatschappij."
Volgens de directeur zijn er op dit moment op z'n minst tienduizenden mensen in Nederland met Long Covid, met bijbehorende klachten van dien. Patiënt Marjan kan inmiddels nog maar de helft van de tijd werken en dus is de moeder van twee kinderen haar halve inkomen kwijt. Als zelfstandige komt ze niet in aanmerking voor de ziektewet.
Volgens het Longfonds is het daarom hoog tijd voor meer erkenning van de ernst van Long Covid. Bijna de helft van de gepeilde patiënten zegt zich niet gehoord of erkend te voelen wat betreft zijn of haar ziekte. Verder geeft drie op de tien deelnemers aan geen nazorg te hebben gehad, terwijl dat naar eigen zeggen wel nodig is.
Marjan herkent zich hierin. "Van de dokter moest ik mijn conditie weer opbouwen, maar nu blijkt dat je juist niet moet gaan sporten, maar rust moet nemen als coronapatiënt," zegt ze. Een groep patiënten met Long Covid startte eerder al een petitie voor de erkenning van hun ziektebeeld.
Longfonds-directeur Rutgers vindt dat de samenleving beter zorg moet gaan dragen voor deze groep. "We zien dat langzaam aan de zorg beter op gang komt en dat er begrip begint te komen voor deze groep. Maar we zijn er nog niet. Dit is nog steeds een deels onzichtbare groep patiënten."
Foto: Unsplash
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.