Terug

Volg Hart van Nederland

Vraag naar babypakketten bij Stichting Babyspullen stijgt fors: aantal aanvragen verdubbeld

Milieu en Gezondheid

13 jan 2023, 19:32

Steeds meer ouders kunnen het krijgen van een baby in deze dure tijden niet meer bekostigen. Stichting babyspullen helpt hen met een babypakket; alleen zijn de aanvragen dit jaar zelfs verdubbeld. De Amsterdamse Rowan Engelbregt, moeder van drie kinderen, weet als geen ander hoe zo'n pakket het verschil kan maken in de kraamperiode. "Als je de eerste doos uitpakt, dan denk je echt van: 'wow', dat ze dit doen is echt geweldig."

Rowan maakte in 2020/2021 gebruik van zo'n pakket; deze is voor haar aangevraagd door het Leefkringhuis, een organisatie die haar ook heeft gekoppeld aan De Voedselbank. "Ik heb altijd gewerkt, 17 jaar in de horeca. Helaas kan ik door omstandigheden niet meer werken en nu moet ik het doen met slechts 40 euro in de week."

Toen ze in haar kraamperiode het pakket van Stichting Babyspullen kreeg, hield ze het bijna niet droog. "Het was zo bruikbaar en zo fijn, dan besef je hoe goed het is dat er zo'n stichting bestaat." Alleen de verzendkosten waren voor haar rekening, al was ophalen ook een mogelijkheid. "Het enige wat ik nog moest kopen was een bed en een box", vertelt ze aan Hart van Nederland.

Forse toename

Mary Kearney, directrice van de stichting ziet de aanvragen alleen maar stijgen, "Eerst waren het 60 aanvragen per week, maar de laatste vier maanden zijn dat er ruim 120 per week. Een op de dertien baby's wordt in Nederland in armoede geboren; dat zijn er 35 per dag en dat aantal ligt, door de huidige situatie in Nederland, nu vast fors hoger." Het doel van de stichting is om met de pakketten de ouders deels te ontzorgen. "Wij zijn niet de oplossing, maar wel concrete hulp", voegt Kearney eraan toe.

De stichting verstrekt twee keer een pakket aan de gezinnen. In het eerste pakket zitten basisbenodigdheden voor een baby: Rompers, kruiken, dekens en verzorgingsproducten. Het tweede pakket bevat kleding en spullen voor als het kindje een peuter is. Ouders kunnen niet zelf een babypakket aanvragen. Dat doen hulpverleners zoals huisartsen, verloskundigen, kraamzorg of organisaties als de Voedselbank en Vluchtelingenwerk.

In de pakketten zitten ruim 120 artikelen en zijn daardoor erg kostbaar. Ze kunnen grotendeels worden gevuld dankzij giften, de rest wordt aangevuld met nieuwe producten. Volgens Kearney wordt er nu met man en macht alles aan gedaan om de pakketten op tijd bij de gezinnen te krijgen: "Door de verdubbeling van de vraag, duurder worden van de spullen en het moeilijker vinden van vrijwilligers is het momenteel een grote puzzel."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.