Milieu en Gezondheid
11 jan 2023, 14:32
Ruim 1,3 miljoen jongvolwassenen van 19 tot 27 jaar worden dit jaar uitgenodigd voor een vaccinatie tegen het humaan papillomavirus (HPV), dat allerlei vormen van kanker kan veroorzaken. Het RIVM start ook een voorlichtingscampagne. Volgens het instituut zijn jongeren niet of nauwelijks bekend met het virus en de vaccinatie ertegen.
De vaccinatie tegen HPV is onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma. Sinds vorig jaar krijgen jongens en meisjes die tien jaar worden een uitnodiging voor de inenting. Eerder konden jongens geen vaccinatie tegen HPV krijgen vanuit het programma en meisjes werden uitgenodigd vanaf 13 jaar. Vorig jaar is het RIVM daarom begonnen met een inhaalcampagne. Alle jongeren tot 18 jaar krijgen verdeeld over twee jaar een uitnodiging. Dit jaar komt daar die voor jongvolwassenen bij.
Een op de vijf jongvolwassenen noemt het volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) "waarschijnlijk" ooit besmet te raken met HPV, terwijl in werkelijkheid vier op de vijf mensen het virus oplopen. In totaal worden dit jaar ruim 2 miljoen tieners en jongvolwassenen uitgenodigd voor een vaccinatie tegen HPV. "Maar alleen wie goed op de hoogte is, weet waar deze prik tegen beschermt en kan een weloverwogen beslissing nemen", aldus het instituut.
Het RIVM wil jongeren onder meer bereiken met een kennisquiz, die via sociale media wordt gedeeld. Om de campagne af te trappen organiseert het instituut woensdagmiddag een live kennisquiz aan de Vrije Universiteit.
HPV kan onder meer baarmoederhalskanker, kanker aan de mond- en keelholte, de penis of de anus veroorzaken. In Nederland krijgen elk jaar gemiddeld 1100 vrouwen en 400 mannen kanker door HPV. Je kunt het virus oplopen door seksueel contact met iemand die besmet is.
De vaccinatie is gratis voor wie wordt uitgenodigd. Ook mensen die ouder zijn kunnen de inenting krijgen, maar die moeten ze dan wel zelf betalen. De inenting bestaat uit twee vaccinaties, met een half jaar tussenpauze. De deelname onder meisjes is in Nederland opgelopen tot bijna 70 procent, van de jongens heeft ruim 50 procent de eerste inenting gehad. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) stelt dat een vaccinatiegraad van 90 procent onder meisjes noodzakelijk is om baarmoederhalskanker de wereld uit te helpen.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.