Milieu en Gezondheid
2 sep 2022, 14:15
Een gratis lunch van verse producten voor alle werknemers. Ondernemer Rob Baan ziet het als 'een noodzaak' om zijn werknemers gezond te houden, maar volgens de Belastingdienst is het een cadeau. Daarom willen ze een ton van de ondernemer zien. "Voelt alsof ik iets fout gedaan heb."
Baan, eigenaar van tuinbouwbedrijf Koppert Cress, begon een aantal jaar geleden met het aanbieden van de gezonde lunches. Hij hoopt dat zijn medewerkers zo aan de aanbevolen hoeveelheid groente komen. "Als je alleen 's avonds warm eet, moet je een halve bloemkool wegwerken wil je aan die 250 gram groente komen, dus het is belangrijk dat we bij het lunchmoment de groente en fruit niet overslaan", zegt hij tegen Hart van Nederland. In het bedrijfsrestaurant wordt daarom alleen vers gekookt, zonder pakjes en zakjes.
Donderdag staat er bijvoorbeeld een vegetarische quiche met ratatouille en een linzensalade op het menu. "Ik noem het altijd vegetarisch koken voor niet vegetarische mensen", vertelt chef Edwin Kwakernaak aan Hart van Nederland. "Het zijn natuurlijk harde werkers en vegetarisch eten kennen ze vaak niet. Bij de meeste gerechten hebben ze zoiets van: ik heb het nog nooit gegeten, maar het was eigenlijk wel heel lekker!"
Dat blijkt ook als de maaltijden even later wordt geserveerd. "Heerlijk, super natuurlijk en gewoon gezond", zegt een medewerker. Een ander vindt het ook top. "Ik kom hier net stagelopen en we krijgen een heerlijke gezonde maaltijd!" Een vrouw zegt dat ze door de gratis lunches nu wel degelijk gezonder eet. "Thuis zou ik misschien een boterhammetje maken en dat snel opeten. Hier kun je uitgebreid eten."
"Ik voel me verantwoordelijkheid voor de gezondheid van mijn medewerkers", zegt Baan over zijn besluit. "Binnen de arboregels heb je heel veel dingen waar je je aan moet houden, dus je moet bijvoorbeeld zorgen dat mensen hun voeten veilig hebben. Je geeft ze veiligheidsschoenen om de linker- en rechterteen te beschermen. Wij beschermen ook de linker en rechter nier door goede voeding te geven."
Maar de belastingdienst vindt de gratis lunch een verkapte loonsoort en dus moet er 80 procent extra worden afgedragen door zijn bedrijf. "Het raakt mij. Als ik iemand een boete geef, doe ik iets fout. En ik doe het niet fout. Als we mensen gezond eten aanbieden, gaan de gezondheidskosten omlaag." Hij heeft de boete betaald, maar vecht hem wel aan. Na een verloren rechtszaak stapt Baan nu naar de Hoge Raad.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.