Milieu en Gezondheid
27 dec 2022, 14:38
De drukte op de kinderic's begint deze winter eerder dan normaal. Dat komt door de griepgolf, maar ook door het RS-virus, dat razendsnel rondgaat. Maar wat is het RS-virus eigenlijk en hoe komt het dat het zich zo snel verspreid?
Volgens beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden Nederland (V&VN) liggen de intensivecareafdelingen voor kinderen helemaal vol. De ic's voor kinderen liggen in de winter altijd voller dan in andere seizoenen, maar dit jaar lijken er meer kinderen te zijn met luchtweginfecties. De zeven ziekenhuizen met deze afdelingen overleggen dinsdag over eventuele extra maatregelen.
Het RS-virus komt vooral in de winterperiode veel voor in Nederland. Veel kinderen onder de 2 jaar oud krijgen ermee te maken. De klachten gaan meestal vanzelf weer over, maar vooral jonge baby's kunnen er ook erg ziek van worden.
Ze kunnen benauwd worden door een longontsteking of ontsteking van de kleine luchtwegen, ook wel bronchiolitis genoemd. Dan kan het voorkomen dat het kind moet worden opgenomen in het ziekenhuis, en mogelijk zelfs op de intensivecareafdeling. Volgens het RIVM komt ongeveer een op de honderd zieke baby's in het ziekenhuis terecht.
Het RS-virus is een heel besmettelijk virus. Het wordt overgedragen via druppeltjes in de lucht, bijvoorbeeld als iemand hoest, niest of praat. Besmetting vindt plaats via de neus, ogen of mond. Kinderen kunnen het virus ook opdoen door aanraking met besmette oppervlakken, zoals deurklinken of speelgoed, en het vervolgens aan hun mond of neus te brengen.
Kinderen onder 2 jaar zijn langer besmettelijk, ongeveer drie tot vier weken na de start van de infectie.
Voor het RS-virus is geen behandeling mogelijk of vaccinatie nodig. Het gaat meestal binnen een paar dagen tot een week weer over. Het is verstandig om een kind met het RS-virus voldoende vocht te geven om uitdroging te voorkomen. Het kind heeft ook rust nodig. Als het kind erg benauwd is, weinig drinkt of langdurig of hoge koorts heeft, is het aan te raden om contact op te nemen met een huisarts.
Hoewel de V&VN spreekt over een "nijpende situatie" op de kinderic's, is er volgens de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde geen sprake van paniek. De situatie is volgens de kinderarts niet ongewoon voor het RS-seizoen. De drukte op de kinderic's is op dit moment vergelijkbaar met die in 2018 en 2019. Het bijzondere dit jaar is wel dat de piek zich normaal in januari afspeelt, maar nu al in december.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.