Terug

Volg Hart van Nederland

Maximum aantal decibels en zorgplicht voor organistoren: staatssecretaris wil extra maatregelen tegen gehoorschade

Maximum aantal decibels en zorgplicht voor organistoren: staatssecretaris wil extra maatregelen tegen gehoorschade

Milieu en Gezondheid

12 sep 2022, 10:36

Staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) wil strengere regels invoeren om gehoorschade bij vooral jongeren te voorkomen. Daarbij wordt gedacht aan het verlagen van het maximum toegestane geluidsniveau op festivals. Hij overweegt ook de gehoorscreening op basisscholen uit te breiden.

Voordat Van Ooijen besluiten neemt, wacht de staatssecretaris eerst het advies van de Gezondheidsraad af. Dat bevestigt een woordvoerder van Van Ooijen na berichtgeving in het AD.

Maximaal aantal decibel

De staatssecretaris is evenals artsen en audiologen bezorgd over de gehoorschade bij met name jongeren door vooral harde muziek. Vanuit het ministerie van Volksgezondheid wordt al jaren ingezet op preventie van gehoorschade, maar er moet meer gebeuren, vindt Van Ooijen.

Op verzoek van de bewindsman komt de Gezondheidsraad met een advies over het maximeren van het geluidsniveau op 100 decibel (Db) op festivals, in bioscopen en op sportscholen. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft geadviseerd dit als maximum te hanteren. In Nederland geldt nu een maximum van 103 Db.

Zorgplicht voor organisatoren

Daarnaast brengt de Gezondheidsraad een advies uit over de mogelijkheden om een wettelijke zorgplicht in te stellen voor organisatoren van (muziek)festivals ter bescherming van hun bezoekers. De Gezondheidsraad kijkt ook naar andere mogelijkheden om via landelijke maatregelen gehoorschade te kunnen voorkomen. Nu kan gehoorschade ontstaan bij het luisteren naar te harde muziek via de smartphone of andere "persoonlijke muziekspelers", zegt de woordvoerder van Van Ooijen.

De adviezen van de Gezondheidsraad verwacht de bewindsman in het najaar. Daarna besluit hij, in overleg met betrokken partijen, welke maatregelen genomen zullen worden om het voorkomen van gehoorschade verder te verbeteren.

Miljoenen Nederlanders

Ruim 2,5 miljoen Nederlanders, onder wie veel jongeren, lijden op de één of andere manier aan tinnitus. Mensen die hier last van hebben horen geluiden die er eigenlijk niet zijn, zoals een indringende piep, zoemen, tikken, sissen, fluiten of andere storende tonen. Bij enkele tienduizenden Nederlanders is de tinnitus zo heftig dat de aandoening psychosociale problemen veroorzaakt.

Waar weinigen bij stilstaan, is dat ook jonge kinderen tinnitus kunnen hebben. Een van hen is de nog maar 10-jarige Jasper Zieleman uit het Gelderse Lunteren. Hij hoort constant een 'eng' geluid in zijn hoofd dat hem 's nachts in bed nog wel eens bang maakt.

Jasper is nog maar 10 en heeft tinnitus: 'Het maakt me 's nac...
1:45
Jasper is nog maar 10 en heeft tinnitus: 'Het maakt me 's nac...

Hart van Nederland / ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.