Milieu en Gezondheid
24 juni 2021, 23:01
Verrassend nieuws van het CBS: het aantal cafés in Nederland is sinds de meting van het CBS in 2007 nog nooit zo laag geweest. De daling was zo groot, dat het er voor het eerst minder dan tienduizend zijn. In het Drentse Nietap gaat de enige kroeg in het dorp voorgoed dicht en dat baat zorgen, bij de uitbater en de dorpsbewoners.
Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog.
Dat er nu minder cafés zijn in Nederland, is opmerkelijk. Het CBS meldt namelijk ook dat het aantal horecavestigingen wel met 5 procent is toegenomen tot ruim 72.000 vestigingen. Het CBS benadrukt dat het aantal horecavestigingen dat vorig jaar werd opgeheven voor het derde jaar op rij steeg. In totaal verdwenen er zo’n 5000. Daartegenover stond de opening van 7500 nieuwe zaken. Dat aantal was ook lager dan in het voorgaande jaar.
In Nietap kunnen ze hierover meepraten. Het enige café de Waag gaat verdwijnen en dat is een strop voor het dorp. "Iedereen uit het dorp kwam hier. 21 jaar lang ging het goed, maar er kwam door de coronacrisis een jaar lang niets binnen. En dat was toch echt de druppel", zegt uitbater Jannes Overgoor.
Dat bruine dorpskroegen vorig jaar steeds vaker de deuren moesten sluiten, merken ze ook bij Koninklijke Horeca Nederland (KHN). "Corona heeft het afgelopen jaar zeker een rol gespeeld. Het publiek van de dorpskroeg wordt ook steeds ouder en er komen maar weinig nieuwe jonge gasten bij. Ook hebben de bruine kroegen concurrentie van hippere kroegen en zelfs online streamingdiensten vormen een bedreiging. Want krijg die mensen maar eens van de bank af, naar jouw kroeg."
Uitbaters Jannes en Froukje Overgoor van café de Waag hebben de huur van het café opgezegd aan gaan met pensioen. "Ik ben de pensioenleeftijd gepasseerd en dan is het tijd om andere dingen te gaan doen. We hebben hier zoveel leuke feesten, bruiloften en biljartoernooien gehad. Echt alles gebeurde hier", legt Jannes uit.
Het laatste café in Nietap gaat dus verdwijnen en dat valt niet bij iederen in het dorp goed. "Mensen uit het dorp vinden dat ik het niet kan maken en dat ik het dorp tekort doe, maar dan hadden ze maar meer moeten bestellen in het café. Wij konden echt niet meer rondkomen", zegt Jannes.
Dat Nietap nu geen café meer heeft, is volgens socioloog Wenda Doff zorgelijk. "Een dorpscafé heeft dezelfde functie als een buurthuis of schoolplein. Het is sociaal en maatschappelijk erg belangrijk dat een dorp ontmoetingsplekken heeft."
De KHN vindt dat traditionele kroegen een andere strategie moeten kiezen, om zo het hoofd boven water te houden. Anders zouden er nog meer kroegen verdwijnen. "Het is belangrijk dat traditionele kroegen zich echt richten op één bepaalde doelgroep. Als je alles probeert te zijn voor iedereen, dan ben je eigenlijk een kroeg voor niemand. KHN adviseert dan ook om een keuze te maken en creatief te zijn. Organiseer leuke activiteiten voor jouw specifieke doelgroep, zodat je mensen weet te binden en te behouden."
Een tip voor de tradionele kroegen dus, al hebben inwoners van Nietap daar niets meer aan. Het is afwachten of een andere uitbater het café wil overnemen. Mocht dat niet het geval zijn, dan heeft de KHN nog een oplossing. "In sommige dorpen zie je ook nog dat buurtbewoners besluiten om de dorpskroeg te kopen, om sluiting te voorkomen."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.