Terug

Volg Hart van Nederland

Tandartsen bereiden praktijken voor op corona: 'Mondkapjes zijn acht keer zo duur'

Milieu en Gezondheid

22 apr 2020, 18:21

Het kabinet maakte gisteren bekend dat de reguliere mondzorg vanaf vandaag weer hervat kan gaan worden. Dit betekent dat de meeste tandartsen, mondhygiënisten en tandprothetici de deuren ook weer openen voor patiënten die geen spoedgeval zijn. Veel praktijken moeten er vandaag hard aan trekken om binnenkort weer reguliere zorg te kunnen verlenen. Mondhygiëniste Liesbeth Boswijk is woensdagochtend al druk aan het bellen geweest. "We moeten genoeg materiaal in huis hebben. Iedereen bestelt nu natuurlijk tegelijk plastic schermen en mondkapjes. Ik belde net zelfs met een tandarts uit Engeland om te vragen of we mondkapjes kunnen krijgen," zegt ze tegen Hart van Nederland.

Dure mondkapjes

Volgens voorzitter van beroepsvereniging ANT Jan Willem Vaartjes is er op dit moment geen schaarste aan materiaal. "Het is gewoon te krijgen, maar de mondkapjes die wij gebruiken zijn een flink stuk duurder geworden. Ze kosten acht keer zoveel", zegt hij. Mondzorgverleners dragen nog steeds alleen mondkapjes die spetters opvangen en geen FFP2- of FFP3-maskers die bijvoorbeeld op IC's worden gedragen. Een beschermend pak is ook niet verplicht. Vaartjes behandelt als tandarts vandaag al enkele patiënten. Hij vertelde ruim twee weken geleden aan Hart van Nederland zelf op omvallen te staan en met hem honderden andere tandarts- en mondhygiënistenpraktijken. De mondzorgkoepels zijn in samenspraak met het RIVM en Ministerie van Volksgezondheid de afgelopen tijd hard bezig geweest met het ontwikkelen van veilige richtlijnen om weer aan de slag te kunnen. Deze richtlijnen noemen zij de 'Leidraad Mondzorg Corona'.

'Hele praktijk leeggehaald'

Naast het aanschaffen van materiaal, moet er vanbinnen flink wat veranderen in haar praktijk in Den Haag, vertelt mondhygiëniste Boswijk. "We hebben de hele praktijk leeggehaald en moeten een eigen protocol ontwikkelen. We moeten nadenken over routes die gelopen gaan worden om de anderhalve meter afstand te kunnen bewaren en we moeten bepalen waar vies materiaal wel en niet mag komen." De wachtkamer ziet er ook anders uit. Alle stoelen zijn op anderhalve meter afstand van elkaar gezet en er hangt extra handalcohol aan de muur. Vaartjes denkt dat de meeste mondzorgverleners vandaag nog bezig zijn met het in gereedheid brengen van hun praktijk, maar het is volgens hem belangrijk om snel weer aan de slag te gaan. "We zijn nooit echt dicht geweest, maar de reguliere mondzorg lag uit veiligheid wel stil. Het is echt belangrijk om weer te gaan beginnen, want de mondzorg gaat anders hard achteruit. Ik heb nu al een wachtlijst van drie maanden." De tandarts geeft wel aan voorlopig maar dertig à veertig procent van de normale zorg te kunnen verlenen. Wat houdt de Leidraad Mondzorg Corona in?

  • Social distancing moet zoveel mogelijk in acht worden gehouden, waardoor het aantal patiënten per dag omlaag zal gaan.

  • Mensen met ziekteverschijnselen mogen niet komen.

  • De handen moeten bij aankomst worden gereinigd.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.