Milieu en Gezondheid
1 mrt 2021, 13:26
Door een uitbraak van de papegaaienziekte (psittacose) zijn tussen november 2019 en maart vorig jaar 66 Nederlanders besmet geraakt. Dat zijn er veel meer dan de tien tot twintig personen die gemiddeld per jaar ziek worden, maakte gezondheidsdienst RIVM maandag bekend.
Eerst raakten vooral mensen in het oosten van het land besmet, maar later breidde de uitbraak uit naar andere regio's in het midden en zuiden van Nederland. Alle patiënten met de papegaaienziekte moesten worden opgenomen in het ziekenhuis. Één persoon overleed zelfs aan de ziekte.
Mensen lopen papegaaienziekteziekte op door het inademen van stofdeeltjes van opgedroogde poep en snot van besmette vogels. Ze krijgen griepachtige klachten met koorts, hoofdpijn en hoesten. Psittacose moet behandeld worden met antibiotica om ernstige gevolgen te voorkomen.
Volgens het RIVM is er niet één gemeenschappelijke specifieke bron gevonden voor de uitbraak. "Wel bleken veel patiënten contact met wilde vogels en hun uitwerpselen te hebben gehad in de vier weken voor de eerste ziektedag", aldus de gezondheidsdienst.
Tekst: ANP / Beeld: Pixabay
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.