Terug

Volg Hart van Nederland

Transplantatie van hart dat niet meer klopt; nieuwe techniek kan tientallen levens redden

Milieu en Gezondheid

6 mei 2021, 14:09

Nederlandse artsen hebben voor het eerst een hart van een overleden donor getransplanteerd met behulp van een nieuwe techniek. Daarbij wordt het stilstaande hart in een speciale machine geplaatst waardoor het weer gaat kloppen na toevoer van zuurstof en bloed. Voorheen was hartdonatie alleen mogelijk bij een hersendode donor van wie het hart nog klopte. De nieuwe transplantatieprocedure (DCD, Donation after Circulatory Death) is al uitgevoerd in een aantal landen, onder meer in Australië, de Verenigde Staten, België, het Verenigd Koninkrijk en Spanje. In Engeland zijn recentelijk 6 kinderen tussen de 12 en 16 jaar gered dankzij deze nieuwe donatiemethode.

Artsen van het UMC Utrecht, Erasmus MC en UMC Groningen hebben de eerste DCD-hartdonatie-procedures in Nederland uitgevoerd. "Het gaat echt om harten van mensen die dood zijn. Bij levende mensen gebeurt dat niet", benadrukt Cardioloog Olivier Manintveld van het Erasmus Medisch Centrum.

Veel doden door te weinig donorharten

Door een landelijk tekort aan donorharten besloten het Erasmus MC, UMC Utrecht en UMC Groningen om deze techniek ook in Nederland in te zetten. Momenteel staan er 146 hartpatiënten op de wachtlijst voor een donorhart.

De sterfte onder mensen die wachten op een nieuw hart is hoog. Een op de zeven overlijdt omdat er niet tijdig een donorhart beschikbaar is.

Volgens de universitaire ziekenhuizen kan DCD-hartdonatie landelijk uiteindelijk tot ongeveer veertig extra hartdonoren per jaar opleveren. Dat betekent een verdubbeling van het aantal harttransplantaties dat op dit moment gedaan wordt.

Hartoperatie

In totaal zijn er nu twee harttransplantaties geweest via de nieuwe machine heart-in-a-box. Corine (achternaam bekend bij redactie) uit Geldermalsen is daar een van, zij is de eerste die al uit het ziekenhuis is. "Ik ben zo blij dat ik geholpen ben. Ruim drieënhalf jaar heb ik gewacht op een donorhart en dat het op deze manier kan, is wel heel bijzonder. Ik voel me nu al energieker en ik slaap veel beter. Het lijkt wel alsof ik herboren ben."

Artikel gaat verder onder de video:

Corine ontzettend blij met donorhart: 'Ik zal er heel goed vo...
1:21
Corine ontzettend blij met donorhart: 'Ik zal er heel goed vo...

Corine stond niet vooraan op de wachtlijst. De gemiddelde wachttijd is volgens de Nederlandse transplantatie stichting (NTS) drie jaar. "Ik was nog wel stabiel, maar wel erg verzwakt. Slapen was heel moeilijk en het hart bonkt natuurlijk de hele tijd. Verder was ik heel moe steeds en snel geïrriteerd."

Volgens het NTS overlijdt een op de zeven hartpatiënten die op de wachtlijst voor een donorhart. "Je houdt er rekening dat je het niet gaat overleven. Dus ik ben heel blij dat ik nu ben geholpen", zegt Corine aan Hart van Nederland

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.