Milieu en Gezondheid
13 juli 2022, 14:30
Het is nog nooit zo moeilijk geweest voor werkgevers in Nederland om personeel te vinden. Uitkeringsinstantie UWV meldt dat we voor het eerst in een 'zeer krappe' arbeidsmarkt zitten. Op dit moment zijn er ruim vier openstaande vacatures per werkzoekende, zo hoog is dat aantal nog niet eerder geweest.
Het UWV meet elk kwartaal hoeveel vacatures er openstaan per werkzoekende. Ze delen het geschatte aantal vacatures door het totale aantal personen dat korter dan een halfjaar een werkloosheidsuitkering ontvangt. Vanaf 1,5 vacatures is er een 'krappe arbeidsmarkt' en vanaf 4 of meer een 'zeer krappe arbeidsmarkt'. In het eerste kwartaal van 2022 gingen we dus voor het eerst over deze grens heen, volgens het UWV.
"Deze krapte heeft twee redenen", zegt een woordvoerder van het UWV tegen Hart van Nederland. "Aan de ene kant komt het door vergrijzing. Een hele grote groep van de werkende bevolking zit tegen de pensioenleeftijd aan. De andere reden is dat er een kwalitatieve mismatch is. Werkzoekenden hebben vaak niet de juiste opleiding, ervaring of vaardigheden voor een vacature." Daarom stuurt het UWV bij werkzoekenden vaak aan op omscholing.
Hoewel sommige sectoren een personeelstekort hebben door corona, komt deze krapte dus niet door de pandemie. "Tijdens de coronacrisis was er juist even minder krapte op de arbeidsmarkt omdat werkgevers onzekerder waren over hun toekomst en daardoor minder personeel zochten", zegt hij.
"Deze krapte begon al in 2013 en 2014 en wordt steeds erger. Daardoor lijkt het alsof het het afgelopen jaar erg is toegenomen, maar eigenlijk is deze stijging hetzelfde als voor de pandemie. Het is alleen even verbeterd tijdens de pandemie."
De krapte speelt in alle regio's en vrijwel alle beroepsgroepen (88 van de 92). Alleen de chauffeurs, hulpkrachten in de bouw en industrie, schilders en metaalspuiters en reisbegeleiders hebben een gemiddelde krapte. Ter vergelijking: een jaar geleden waren er maar 49 beroepsgroepen met een krapte en waren er zelfs twaalf die juist een overschot aan werkzoekenden hadden.
Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) meldde maandag al dat werkgevers meer kunnen doen om personeel aan te trekken en te behouden. Een hoger salaris is niet genoeg. Bedrijven moeten zich meer focussen op het verlagen van de werkdruk, het aanbieden van scholing en training en kunnen bijvoorbeeld meer mensen aannemen met een arbeidsbeperking.
Hart van Nederland/ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.