Terug

Volg Hart van Nederland

Vakantiegangers lopen steeds vaker hondsdolheid op: 'Als je het eenmaal hebt, is het dodelijk'

Milieu en Gezondheid

13 nov 2022, 22:54

Het aantal toeristen dat tijdens een verre reis hondsdolheid oploopt, neemt fors toe. Dat constateert Eurocross, die mensen helpt als ze zich melden na een beet van een dier. Als je er niet op tijd bij bent, is de virusziekte zelfs dodelijk. Jim Lasseur verloor negen jaar geleden zijn vader aan de ziekte en wil daarom iedereen waarschuwen die vaak verre reizen maakt. "Als je wordt gebeten, en je vertrouwt het niet, trek dan meteen aan de bel."

Hondsdolheid, ook wel bekend als Rabiës, komt in zo'n 150 landen voor in met name Afrika en Azië. Je kunt het virus oplopen als je wordt gebeten, gekrabd of gelikt door een geïnfecteerd dier zoals een hond of een aap. Het aantal meldingen van de infectieziekte is dit jaar hoger dan de jaren ervoor. Zo spreekt Eurocross van 246 meldingen tot en met september dit jaar, terwijl in de jaren voor de coronacrisis over een heel jaar 150 meldingen binnenkwamen.

Afgelopen zomer moesten acht Nederlanders weggehaald worden uit het buitenland omdat ze de infectieziekte hadden opgelopen. "Bij de meeste meldingen moesten we actie ondernemen", aldus Angela Looyé van Eurocross tegen Hart van Nederland. De alarmcentrale kiest er dan voor om of mensen terug te halen naar Nederland, of mensen te verplaatsen naar een locatie waar een vaccin voor handen is.

Ziekteverschijnselen

Voor de vader van Jim, Jacques Lasseur, was het te laat. Hij werkte in Haïti toen hij in een compound door een hond gebeten werd. De mensen daar verzekerden hem dat het wel goed zou komen. In Nederland was er eerst niks aan de hand, vertelt Jim. "Maar de ziekte heeft een incubatieperiode van een tot vier maanden", weet hij te vertellen tegen Hart van Nederland.

Daarna ontstonden bij hem de eerste ziekteverschijnselen. Jacques werd verward, verstrooid, en zweette veel. Alarmbellen gingen af toen hij zijn vrouw midden op de dag in een pyjamabroek ophaalde van Schiphol. Eerst werd gedacht aan een tropische ziekte, maar na een aantal testen bleek het toch om hondsdolheid te gaan. "We hoorden: als je niet binnen 24 uur die vaccinatie hebt gekregen en de symptomen komen op, dat is het eigenlijk te laat", aldus Jim.

Zijn vader kwam vervolgens op de ic terecht en werd in kunstmatige coma gebracht, in de hoop dat de ziekte nog bestreden kon worden. "Het was een intense periode. We hebben als gezin drie weken in het ziekenhuis gewoond." Helaas haalde de behandeling niets uit en overleed Jacques op 52-jarige leeftijd. "Een surreële ervaring. Je verwacht zoiets totaal niet", zegt zijn zoon.

'Zelf actie ondernemen'

In de afgelopen decennia overleden vijf Nederlanders aan de ziekte. Wereldwijd ligt het aantal sterfgevallen, vooral in de gebieden waar het heerst, vele malen hoger. Eurocross benadrukt het belang van vaccineren voordat je op reis gaat: "Het is weliswaar een kleine kans dat je de ziekte oploopt, maar het is een krankzinnig risico om te overlijden aan hondsdolheid terwijl het zo makkelijk te voorkomen is", aldus Looyé.

Ze zegt dat als je wordt gebeten, het belangrijk is om zo snel mogelijk zelf actie te ondernemen. "Je moet de wond goed schoonmaken. Zeker een kwartier goed uitspoelen met water, zeep en een borstel. Ook moet je direct de alarmcentrale bellen, want directe behandeling is hard nodig. Als je het eenmaal hebt, is het dodelijk."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.