Terug

Volg Hart van Nederland

Valse vaccinatiebewijzen verkocht voor honderden euro's, OM wil geld afpakken

Valse vaccinatiebewijzen verkocht voor honderden euro's, OM wil geld afpakken

Milieu en Gezondheid

14 apr 2022, 14:26

Ruim een half jaar lang verkochten minstens vier voormalig medewerkers van de GGD Rotterdam Rijnmond vaccinatiebewijzen. Voor honderden euro’s konden hun klanten op stap met een geldige QR-code. Het Openbaar Ministerie wil nu dat ze het verdiende geld inleveren.

Dat meldt de krant De Stentor naar aanleiding van een tussentijdse zitting in de rechtbank. Het onderzoek loopt nog, maar toch kwam er al het een en ander naar boven over twee verdachten.

Vaccinatiebewijs voor honderden euro's

Twee 28-jarige Vlaardingers werden begin januari opgepakt op verdenking van handel in valse vaccinatiebewijzen. Zij zouden voor bedragen tussen de driehonderd tot achthonderd euro mensen in het digitale systeem van de GGD hebben gezet zodat die mensen vrije toegang tot uitgaansgelegenheden in binnen- en buitenland hadden.

Volgens het OM vond de handel plaatst tussen 6 april en 4 januari. Doordat het regelmatig gebeurde zouden de mannen er flink geld mee verdiend hebben. Hoeveel precies, dat wil het OM nog niet zeggen omdat het onderzoek volgende maand pas klaar is.

Aanpak frauderende medewerkers

Eerder zei de GGD al weinig te kunnen doen tegen medewerkers die frauderen: “We kunnen helaas niet volledig uitsluiten dat er medewerkers zijn die misbruik maken van het systeem waartoe ze vanwege hun werkzaamheden toegang hebben. Als een overtreding ontdekt wordt, kan dat leiden tot aangifte en ontslag op staande voet."

Een anonieme tip maakte een einde aan de handel en sinds januari zitten de mannen dan ook vast. Volgens de krant heeft een van de verdachte in de rechtbank verklaard zijn familie hevig te missen en elke dag te huilen in zijn cel.

Hij blijft nog vast zitten. De andere verdachte wordt voorlopig vrijgelaten. Hij werkte niet voor de GGD, maar had de wachtwoorden van het systeem in zijn bezit en pleegde op die manier fraude. Eind augustus hoopt het OM de strafzaak tegen de twee Vlaardingers inhoudelijk te kunnen behandelen.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.