Terug

Volg Hart van Nederland

Een varkenshart als oplossing voor donorwachtlijsten? 'Als dit de laatste optie is, zou ik er vol voor gaan'

Een varkenshart als oplossing voor donorwachtlijsten? 'Als dit de laatste optie is, zou ik er vol voor gaan'

Milieu en Gezondheid

11 jan 2022, 23:02

In de Verenigde Staten is voor het eerst een gekweekt varkenshart geplaatst bij een patiënt. Chirurgen waren acht uur bezig met het overzetten van het hart. Peter Every uit Vlissingen volgt de ontwikkelingen in Amerika op de voet, al weet hij dat de kans enorm klein is dat een dierlijk hart ook hem kan helpen.

Het is niet voor het eerst dat een orgaan van een dier wordt getransplanteerd bij een mens. Vorig jaar werd een varkensnier geplaatst bij een hersendode patiënt. In dit jaar is het artsen gelukt om een varkenshart te transplanteren.

Om het plaatsen van varkensorganen mogelijk te maken, worden deze genetisch gemanipuleerd. Daardoor is de kans kleiner dat het lichaam de organen afstoot. Bij de man in Amerika bekijken de mensen zijn situatie met de dag. "We weten niet wat morgen ons brengt, want dit heeft niemand ooit nog gedaan", aldus één van de Amerikaanse artsen.

Te laat

In Nederland stonden in 2020 133 personen op wachtlijst voor een donorhart, blijkt uit jaarcijfers van de De Nederlandse Transplantatie Stichting. Eén van hen is Peter Every. De vijftiger uit Vlissingen wacht al een aantal jaar op een donorhart, maar door zijn zeldzame bloedgroep en borstkasgrootte is het lastig om een geschikte donor te vinden.

De situatie van Peter wordt steeds nijpender. "De dokters hebben alle konijnen uit de hoge hoed gehaald", zegt hij. "Als je alles hebt geprobeerd en dit is de laatste optie, dan zou ik er vol voor gaan." Peter leidt aan gedilateerde cardiomyopathie. Door die ziekte maakt het hart geen spiercellen aan, maar weefselcellen. Daardoor wordt het slapper en kan het zelf niet meer samentrekken. "Draden uit mijn buik en een accu op m'n rug houden mij in leven."

'Naakt over de boulevard'

Vanwege de regelgeving in Nederland zijn er geen behandelmogelijkheden meer voor Peter om z'n leven te verlengen. Alleen een donorhart zou voor hem uitkomst bieden. "Ik zou zo naakt over de boulevard van Scheveningen lopen als ik zou weten dat het donoren op zou leveren."

Om toch nog meer tijd te kopen, vertrekt hij dit jaar naar Duitsland. Daar is één levensrekkende operatie mogelijk. "Een transplantatie is de enige optie om langer te leven. Komt die niet? Dan kan 2022 mijn laatste jaar zijn dat ik meemaak..."

Hoewel het hem niet meer gaat helpen, hoopt Peter dat er snel meer geld gaat naar de ontwikkeling van de genetisch gemodificeerde varkensharten en mensen met hartziekten niet nog tientallen jaren moeten wachten op de nieuwe levensreddende technieken.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.