Milieu en Gezondheid
27 dec 2023, 14:31
Met 2024 voor de deur is het voor veel Nederlanders nog snel vergelijken waar je de goedkoopste zorgverzekering kunt krijgen. Maar tegen welke zaken loop je dan aan, en hoe vind je in het oerwoud van aanbiedingen van onder meer Zilveren Kruis, CZ, VGZ, Menzis tot aan Hema en Aevitae de beste zorgverzekering? Hier zijn enkele experttips om je op weg te helpen.
Het klinkt als een open deur, maar het is essentieel om de verschillende opties te vergelijken. Veel mensen blijven uit gewoonte bij hun zorgverzekeraar, maar het is belangrijk om ook dan te checken waarvoor je (nog) bent verzekerd.
"Sommige mensen zijn tevreden over hun huidige zorgverzekering en stappen om die reden niet over", vertelt de Consumentenbond aan Hart van Nederland. "Toch kan de verzekering, naast de prijs, anders zijn in een nieuw jaar. Het aanvullende pakket kan gewijzigd zijn, bijvoorbeeld minder fysioafspraken die vergoed worden of minder contracten met aangesloten zorgaanbieders"
Je kunt verschillende verzekeringen vergelijken door te kijken op de websites van de zorgverzekeraars en zelf het onderzoek te doen, of je kunt op een van de vele vergelijkingswebsites kijken. Dat worden er steeds meer. De grootste zijn op dit moment onder meer Independer, Zorgkiezer, Consumentenbond, Overstappen.nl, Zorgwijzer, Pricewise, Geld.nl en Poliswijzer.
Vaak zijn de verschillen tussen verschillende verzekeraars nog niet eens zo groot, maar kun je meer besparen door te gaan voor een beperkter zorgaanbod of door kritisch te kijken naar welke aanvullende verzekeringen je echt nodig hebt. "Het is belangrijk om goed te bekijken wat je afgelopen jaar hebt verbruikt van een aanvullend pakket", aldus de Consumentenbond. "Koop dus niet iets wat je niet gebruikt."
Ook al geeft het je misschien wat meer zekerheid, kijk dus of je wel echt zulke aanvullende zorg nodig hebt. Een voorbeeld zijn tandartsverzekeringen. Als je elk jaar hoge kosten maakt voor je tanden, zou zo'n aanvullende verzekering interessant kunnen zijn. Maar ook dan vergoedt zo'n verzekering vaak maar tot een bepaald bedrag, terwijl je ook hoge inlegkosten hebt. Bereken dus goed hoe groot de kans is dat je echt waar voor je geld krijgt.
Bekijk hier waar je rekening mee moet houden als je voor aanvullende verzekeringen gaat:
Wie de zorgpremie wil verlagen, kan ervoor kiezen om het eigen risico te verhogen om korting te krijgen op de maandelijkse premie. Een eigen risico van 385 euro is verplicht, daarbovenop kan men kiezen voor een vrijwillig eigen risico met stapjes van 100 euro tot maximaal 885 euro. "Maar pas hiermee op", klinkt de waarschuwing van de Consumentenbond.
"Het verhogen van het eigen risico is alleen aan te raden wanneer men weinig tot geen zorgkosten verwacht en het bedrag van het eigen risico in een keer kan betalen", aldus de Consumentenbond. Bovendien wordt het verhogen van het eigen risico komend jaar minder aantrekkelijk. "In 2024 krijgen consumenten minder korting op de zorgpremie met verhoogd eigen risico dan dit jaar."
Om te voorkomen dat je in geldproblemen komt, is het aan te raden om de korting die je uitspaart bij het verhogen van het eigen risico niet meteen uit te geven. "Zet het maandelijks opzij. Zo wordt er een buffer opgebouwd voor onverwachte kosten."
Let er ook op dat voor bepaalde zorg, zoals voor de huisarts of kraamzorg, geen eigen risico betaald hoeft te worden. De hele lijst staat op de site van de overheid.
Veel zorgverzekeringen bieden ook de optie aan klanten om de premie aan het begin van het jaar in één keer te betalen, in ruil voor bijvoorbeeld 2 procent op de totale kosten. Dat was de afgelopen jaren een goede manier om, als je het kon betalen, wat extra's te besparen op de premie. Maar hoe verstandig is dat nu nog?
De afgelopen jaren lag de rente namelijk erg laag. Voor sparen kreeg je vaak 0 procent rente. Inmiddels loopt dat bij Nederlandse banken langzaam op richting de 2 procent, waarmee de aantrekkelijkheid om het je premie in één keer te betalen afneemt. Als je het geld op je spaarrekening laat staan, groeit het namelijk ook mee.
Tot slot is het goed om te beseffen dat de goedkoopste optie niet altijd de beste is. Soms zitten er addertjes onder het gras, zoals een beperkte keuze in zorgaanbieders, een slecht onderhouden app of weinig vriendelijke klantenservice. Lees daarom altijd de vergelijkingen goed door, en lees ook recensies van mensen die het afgelopen jaar bij de zorgaanbieder zaten.
Maar laat je er ook niet per se door weerhouden: heb je geen behoefte om bij elk ziekenhuis of bij elke dokter alles vergoed te krijgen, maar vind je het ook goed als die keuze wat beperkter is? En wil je liever alles online in plaats van op persoonlijke wijze regelen? Dan kan een budget zorgverzekering nog steeds een goede optie zijn.
Veel mensen vinden bovendien het idee van overstappen spannend of ingewikkeld. Maar de waarheid is dat het vaak slechts een paar klikken kost. De nieuwe verzekeraar regelt vaak de overstap, waardoor je verder geen gedoe hebt.
Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.