Terug

Volg Hart van Nederland

Deze giftige Zuid-Europese spin komt steeds vaker voor in Nederland én plant zich voort

Deze giftige Zuid-Europese spin komt steeds vaker voor in Nederland én plant zich voort

Dieren

7 sep 2022, 17:13

De valse wolfspin, die oorspronkelijk uit Zuid-Europa komt, is het afgelopen jaar een stuk meer gezien in ons land dan de jaren ervoor. Dat vertelt spinnenspecialist Jinze Noordijk, werkzaam bij EIS Kenniscentrum Insecten tegen het Brabants Dagblad. "Door de snelle verspreiding van de spin lijkt het zich in Nederland voorlopig te hebben gevestigd," zegt spinnenkenner van Spinnetjes.com Sjef van Overdijk.

Door klimaatverandering trekt de spin vanuit het zuiden langzaam maar zeker naar het noorden. De exoot verblijft het liefst binnen dichtbebouwde gebieden zoals woonwijken. In de steden Nijmegen, Arnhem, Utrecht en het zuiden van Limburg worden ze het vaakst gespot. Enkel in de provincie Flevoland is de spin nog niet gezien. "Dit valt simpelweg te verklaren door de uitgestrekte en nog niet bebouwde gebieden in de provincie", zegt Van Overdijk tegen Hart van Nederland.

'Onterecht benaming'

Uit eerdere berichtgeving noemt men de spin groot, giftig en agressief. Volgens van Van Overdijk is dit absoluut niet waar. "Voor Nederlandse begrippen van ze wel groot, maar agressief en aanvallend zal ik het niet noemen". Zo zegt het woord ‘vals’ van de naamsoort niets over de onbetrouwbare aard van de spin, maar over een lijkend spinsoort.

"De valse wolfspin doet niemand kwaad, de spin verschuilt zich alleen in huizen of schuren en zal in de nacht actiever worden. In tegenstelling tot mensen leven spinnen niet in een rangorde maar leven ze solitair. Ze zijn dus niet agressief maar reageren juist defensief Mocht de spin wel bijten wordt zijn beet vergeleken met een wespensteek. De gevolgen daarvan zijn verschillend per persoon. Bij de meeste mensen zal het wat jeuken en een rode plek geven.

Toekomst

Hoeveel exemplaren er daadwerkelijk in Nederland zijn is nog onduidelijk, maar door de aanhoudende warmte zal de spin voorlopig nog niet uit ons land vertrekken. "Mocht je het soort spin niet vaak willen tegenkomen, denk dan goed na om de houtkachel aan te steken", zegt Van Overdijk.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.