Terug

Volg Hart van Nederland

Dier&Recht wil verbod op drafwedstrijden: 'Nog veel mishandeling'

Dier&Recht wil verbod op drafwedstrijden: 'Nog veel mishandeling'

Dieren

21 sep 2022, 09:46

Dierenwelzijnsorganisatie Dier&Recht vraagt om een verbod op drafwedstrijden. De organisatie bezocht recent enkele harddraverijen en constateerde veel pijn en stress bij paarden. "Pijnlijke dwangmiddelen die in andere takken van paardensport verboden zijn, worden hier nog volop gebruikt", stelt Dier&Recht.

Harddraverijen zijn racewedstrijden waarbij paarden in draf een karretje met een rijder voorttrekken. Volgens Dier&Recht gebruiken de berijders omstreden dwangmiddelen om de paarden te laten gehoorzamen.

"Zweepslagen jagen de dieren op. Oordoppen en oogkleppen belemmeren de zintuigen. Riemen om de benen, de neus en het hoofd beperken de bewegingsvrijheid. Twee metalen bitten in de mond trekken aan de mondhoeken en zetten druk op gehemelte en tandvlees. De tong wordt met een pantykousje strak vastgebonden aan de onderkaak", zo constateerde de dierenwelzijnsorganisatie.

Verboden

De drafsport is volgens de dierenclub niet aangesloten bij de landelijke paardensportbond KNHS. Veel van de dwangmiddelen - zoals de opzetteugel, oordoppen, het vastbinden van staart en tong - zijn verboden in paardensportdisciplines die wel zijn aangesloten bij de KNHS.

Opnames laten volgens Dier&Recht zien dat de paarden zichtbaar stress en pijn hebben. Sarah Pesie van Dier&Recht: "De drafsport wordt in stand gehouden door een klein elitair clubje dat het leuk vindt om te gokken op deze wedstrijden. Er is bijna elk weekend wel ergens een drafwedstrijd. Het is hoog tijd dat er een einde wordt gemaakt aan deze achterhaalde vorm van vermaak."

Dier&Recht vraagt met een petitie om wetgeving voor paardenwelzijn en een verbod op pijnlijke dwangmiddelen.

De organisatie maakte een video waarin wordt uitgelegd waarom de drafsport volgens hen zo dieronvriendelijk is.

Drafsport 'verbaasd'

Voorzitter Paul Mulder van de Stichting Nederlandse Draf- en Rensport (SNDR) stelt verbaasd te zijn over de aanklachten en gaat graag in gesprek met Dier&Recht. "Wij zien de paarden als onze atleten en die worden dus als topatleten verzorgd. De laatste jaren zijn er veel maatregelen genomen. Er geldt een ethische code over het omgaan met paarden, het gebruik van hulpmiddelen - zoals de zweep - is erg ingeperkt. Bij elke koers zijn er controleurs die eventueel kunnen straffen, met hoge boetes of uitsluiten van wedstrijden. Verder conformeren we ons aan de gedragsregels uit de totale hippische sector en maken deel uit van de Sectorraad Paarden."

Mulder zegt benieuwd te zijn naar de videobeelden. "We hebben niet de illusie dat er niet hier en daar nog een rotte appel in de mand zit. Daar willen we dus graag meer van weten." Verder nodigt de SNDR "iedereen uit om komend weekend naar het grootste evenement van het jaar op Duindigt te komen kijken hoe we omgaan met de paarden".

De SNDR is verantwoordelijk voor alle draverijen en rennen in ons land. Dat zijn er tussen de 750 en 800 per jaar, met name op de banen Duindigt, Wolvega en Alkmaar.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.