Terug

Volg Hart van Nederland

Dierenartsen vrezen voor stijgende populariteit katten met gevouwen oortjes

Dieren

29 jan 2024, 19:28

Vanaf woensdag is de film Argylle te zien in de bioscopen. In deze spionagefilm draagt de hoofdrolspeelster een kat met gevouwen oortjes mee in een rugzak. De kenmerkende gevouwen oortjes horen bij de Scottish Fold. Dierenartsen maken zich grote zorgen: "Ontstaat er nu een run op dit soort katten na het zien van deze film?"

Het ziet er misschien heel schattig uit die omgevouwen oortjes. Maar eigenlijk is het een ongeneeslijke en pijnlijke aandoening van de kat. Het zijn namelijk symptomen van erfelijke kraakbeenafwijking die niet alleen het kraakbeen rond het oor aantast, maar ook in alle gewrichten. Het is daarom ook verboden om in Nederland de Scottish fold, zoals dit kattenras heet, te fokken. Ook kruisingen van dit soort zijn verboden.

"Wanneer een dier een belangrijke filmrol heeft, zien we de populariteit toenemen", vertelt Kelly Kessen van Dier&Recht aan Hart van Nederland. "Maar het is helemaal geen goed idee om een Scottish Fold te nemen. Het is een doorgefokt dier wat levenslang pijn lijdt."

Diereneigenaren hebben steeds meer over voor hun huisdier(en). Zo stak Marjolein zich in de schulden om haar kat te redden:

Marjolijn zit in bijstand, maar moet 12.000 euro betalen voor operatie kat
2:02
Marjolijn zit in bijstand, maar moet 12.000 euro betalen voor operatie kat

Verkoop (nog) niet verboden

Het is daarentegen nog niet verboden om de kattensoort te (ver)kopen. Dit gaat waarschijnlijk volgend jaar gebeuren, maar dat is volgens organisatie Dier&Recht te laat. "Het kopen van illegale gefokte katten kan nog steeds. Maar je wil toch geen dier wat levenslang pijn lijdt."

Samen met de Sophia-Vereeniging, Stichting Bevordering Huisdierenwelzijn en dierenartsen van Caring Vets en de KNMvD waarschuwt Dier&Recht bezoekers van Argylle om vooral geen Scottish fold te kopen. Ook vragen de organisaties bioscopen om een duidelijke disclaimer te tonen voor en na de film, die bezoekers informeert over de vele gezondheidsproblemen van dit ras. Er moet snel een einde komen aan het fokken en houden van dieren, zoals de Scottish fold, die lijden onder hun uiterlijk.

Dieren uit films populair

Alfie, de Scottish fold, uit de film Argylle is niet het eerste dier dat populair is geworden door een filmrol. Wanneer een dier speelt in een populaire film stijgt vaak ook de vraag naar het dier. Dit gebeurde al met de sneeuwuil door de Harry Potter films, de anemoonvis in Finding Nemo en ook met de 101 Dalmatiërs.

"Ik was net dierenarts toen 101 Dalmatiërs in de bioscoop kwam", legt Kessen uit. "Daarna had ik allemaal baasjes in dalmatiërs in de spreekkamer. De puppy's zien er heel leuk uit, maar het is een hartstikke lastig ras. Die belandden vervolgens in het asiel of worden gedumpt." De toename in de populariteit veroorzaakt vaak ook een groei van malafide handelaren en veel ellende voor de dieren zelf.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.