Terug

Volg Hart van Nederland

Dierenartsen waarschuwen voor lang gras: gevaarlijk voor honden en katten

Dierenartsen waarschuwen voor lang gras: gevaarlijk voor honden en katten

Dieren

12 juni 2022, 18:04

Pas op voor hoog gras als je je hond uitlaat of je kat buiten laat lopen. Rond deze tijd van het jaar staat alles weer volop in bloei. Prachtig om te zien, maar minder leuk voor je trouwe viervoeter. Grote grassprieten of grasaren kunnen namelijk via de oren of neus in het lichaam van het dier komen, met alle gevolgen van dien.

Het is voor baasjes vaak makkelijk om te herkennen of hun huisdier last heeft van grasaren of grassprieten, legt dierenarts Suzanne Ceulemans uit aan Hart van Nederland. "De verschijnselen zijn acuut, dus je herkent het meteen", zegt ze. "Als je hond of kat bijvoorbeeld veel slikt of kokhalst, zit er misschien een grasaar in de keel. Het kan ook dat ze veel met hun hoofd gaan schudden, omdat het in hun oren zit. Als het in de neus zit, komt er pus uit één neusgat. Daarin verschilt het bijvoorbeeld van een verkoudheid."

Vervelende ontstekingen

Ceulemans raadt mensen aan om eigenlijk altijd de dierenarts te bellen als ze denken dat hun huisdier last heeft van grasaren of grassprieten. "Als je het ziet, is het vaak oppervlakkig en kun je het zelf voorzichtig verwijderen. Maar meestal kun je beter de dierenarts bellen. Het dier moet namelijk heel stil liggen, dus is het beter om ze onder narcose te brengen", legt de dierenarts uit. "En zeker als het dieper zit, moeten we dat met een speciale tang uit bijvoorbeeld het oor halen of zelfs operatief verwijderen als het diep in de huid zit."

In de meeste gevallen zijn de grasaren te vergelijken met een splinter, vertelt Ceulemans. "Maar als het langer blijft zitten of als het dieper het lichaam indringt, kunnen er vervelende ontstekingen ontstaan. Het is vooral erg vervelend voor het dier omdat het veel pijn doet en jeukt." Ceulemans wil hondenbezitters dan ook meegeven: "Kijk goed of er grasaren zijn als je je hond uitlaat en controleer je huisdier goed als het buiten is geweest. En als je ze zelf verwijdert, controleer dan altijd goed of je alles hebt weggehaald."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.