Dieren
29 sep 2022, 22:54
Wedstrijden waarbij paarden in een draf een karretje met een rijder voorttrekken, moeten verboden worden. Volgens Dier&Recht, een dierenrechtenorganisatie, worden er bij de harddraverijen, zoals die wedstrijden heten, dwangmiddelen gebruikt waardoor de paarden veel pijn en stress ervaren. De branche zelf werpt de kritiek fel van zich af.
Volgens de dierenwelzijnsorganisatie zouden de paarden het zwaar te verduren hebben. Er wordt volgens hen gebruikt gemaakt van dwangmiddelen zoals: zweepslagen, oordoppen, oogkleppen en wordt de tong met een pantykousje strak vastgebonden aan de onderkaak. De paarden zouden het zwaar te verduren hebben.
Harddraverijvereniging Lisse is hier erg van geschrokken en zegt de paarden juist te behandelen als topatleten. De harddraverijsport laat weten zich niet te vinden in de kritiek. Bestuurslid Jasper de Jong: "Paarden en hun welzijn staan bij ons boven aan de piramide. Het zijn eigenwijze dieren. Als we ze slecht zouden behandelen, zouden ze geen zin hebben."
Bovendien zijn veel zaken al aangescherpt, zo zijn zweepslagen bij de kortebaan verboden. Dier&Recht vindt dat lang niet genoeg en rept over onrust bij paarden. "Het oogwit is te zien, de lippen zijn opgetrokken en paarden schudden vaak met hun hoofd, allemaal tekenen van stress en pijn", aldus Sarah Pesie van de dierenwelzijnsorganisatie.
Volgens De Jong is dat een verschil van interpretatie. "We hebben allemaal wel eens jeuk. Of schrikken van een luid geluid. Daarom hebben de paarden oordoppen op, om ze rust te bieden. En de bandjes om hun tong zijn juist ter bescherming, om ervoor te zorgen dat de tong niet tussen het bit terecht komt."
Dier&Recht wil dat de overheid de harddraverijen verbiedt. Volgens hen is de draverij niet aangesloten bij de landelijke paardensportbond KNHS, waardoor ze zich niet aan strenge regels zouden hoeven te houden. "We gaan graag in gesprek daarover."
En praten wil ook de draverijsport. "Sinds de komst van de Partij voor de Dieren zijn de aanvallen richting de sport heviger geworden en daarmee ook de emoties van het publiek. Daar zijn we niet ongevoelig voor. We kunnen best dingen veranderen als daar aanleiding voor is. Nogmaals, het welzijn van het dier is voor ons al het belangrijkst."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.