Dieren
31 dec 2021, 19:52
Vuurwerkverbod of niet dit jaar, alsnog wordt er door heel het land veel afgestoken. En of het nu mag of niet: honden blijven de dupe van de harde knallen, of er nu één knal of honderden te horen zijn. De dierenpensions zitten dan ook dit jaar weer ramvol met honden die tijdens de jaarwisseling worden opgevangen. Bij Dierenvakantieboerderij de Lofert in Berlicum zijn alle zeventig hondenplekken bezet. Ze hebben het dit jaar een stuk drukker dan vorig jaar, toen het vuurwerkverbod voor het eerst inging. Toen zaten ze nog maar op 30 procent bezetting, nu is het volledig volgeboekt. Volgens eigenaar Harvy Schouten komt dat doordat mensen vorig jaar dachten dat ze de hond wel thuis konden houden, omdat er niet veel afgestoken zou worden. "Maar meteen de eerste week na de jaarwisseling kregen we al de eerste boekingen voor dit jaar", zegt eigenaar Harvy Schouten.
"Verrassend", noemt hij het. Ze hadden bij het dierenpension verwacht dat de vraag weer minder zou zijn dan ze gewend waren voor de invoering van het vuurwerkverbod. "Maar de afgelopen week krijgen we dagelijks tien tot twintig telefoontjes van mensen die toch graag hun hond bij ons willen laten verblijven."
Het dierenpension in het Brabantse dorp is vanwege de afgelegen plek en de goede isolatie in het pand geschikt om honden van het vuurwerk weg te houden. Ook wordt het pension omringd door boerderijen met rieten daken en hooibergen, waardoor Schouten verwacht dat er vanwege het brandgevaar niet veel vuurwerk wordt afgestoken.
De Koninklijke Hondenbescherming benadrukt dat het belangrijk is om honden uit de buurt van vuurwerk te houden, omdat er vanwege de angst voor harde knallen jaarlijks vele honden vermist raken of zelfs komen te overlijden. Honden vluchten instinctief als ze schrikken, en dit kan soms fataal aflopen.
Daphne Groenendijk, directrice bij de Koninklijke Hondenbescherming, houdt haar hart dit jaar vast. De situatie is door de coronacrisis verslechterd, omdat agenten en boa's druk zijn met het handhaven op de coronamaatregelen. Daarnaast zijn mensen nu misschien wel meer 'coronamoe' dan vorig jaar, en willen ze nog meer dan vorig jaar dat dit feestje gewoon gevierd wordt.
Met een petitie die de organisatie twee weken geleden heeft aangeboden vraagt ze aandacht voor de stress die het vuurwerk veroorzaakt. De petitie was toen ruim 25.000 keer ondertekend, nu is dat al ruim 26.000 keer. De Koninklijke Hondenbescherming pleit voor een permanent vuurwerkverbod. Daarnaast roept ze burgemeesters op om strenger te handhaven op mensen die nu al aan het afsteken zijn.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.